Koła do Dh +/- 1000zł
Koła do Dh +/- 1000zł
Witam
Powoli przymierzam się do zmiany kół (obecne ważą prawie 3kg :? )w swojej zjazdówce.
Planowany budżet to okolice 1000zł.
Z gotowych kół pod uwagę biorę Deetracksy, ew. składanie czegoś co byłoby lekkie i w miarę wytrzymałe ;) . Ważę ok 75kg, rower full, piasta przód 20mm, tył 150x12, z techniką nie jest źle.
Jakieś propozycje?
Powoli przymierzam się do zmiany kół (obecne ważą prawie 3kg :? )w swojej zjazdówce.
Planowany budżet to okolice 1000zł.
Z gotowych kół pod uwagę biorę Deetracksy, ew. składanie czegoś co byłoby lekkie i w miarę wytrzymałe ;) . Ważę ok 75kg, rower full, piasta przód 20mm, tył 150x12, z techniką nie jest źle.
Jakieś propozycje?
http://losmikelos.pinkbike.com/album/Riding/
Schodek, coś w granicach 2200g 
Na przód chodzi mi po głowie:
- piasta, którą mam obecni - Reborn Fat Joint - ok 300g
- Mavic XM117, 36 dziurek - katalogowo 457g - 65zł
- szprychy - DT Revolution - sądzę że ok. 170g - 85zł
Koło tył - tutaj pojawia się problem.
- piasta - nie mam pomysłu, obecny Novatec DH12SB razem z stalową osią waży ok 700g (w drodze alu oś)
- obręcz - Mavic EX721 - katalogowo 590g - 230zł
- szprychy - DT Competition - 200g - 64zł
Cenowo wychodzi mi (biorąc pod uwagę ceny sklepowe) ok. 450zł, wagowo - 2430g, więc zostaje jeszcze trochę kasy na zejście z wagi
Odnośnie używanych kół mam mieszane uczucia.

Na przód chodzi mi po głowie:
- piasta, którą mam obecni - Reborn Fat Joint - ok 300g
- Mavic XM117, 36 dziurek - katalogowo 457g - 65zł
- szprychy - DT Revolution - sądzę że ok. 170g - 85zł
Koło tył - tutaj pojawia się problem.
- piasta - nie mam pomysłu, obecny Novatec DH12SB razem z stalową osią waży ok 700g (w drodze alu oś)
- obręcz - Mavic EX721 - katalogowo 590g - 230zł
- szprychy - DT Competition - 200g - 64zł
Cenowo wychodzi mi (biorąc pod uwagę ceny sklepowe) ok. 450zł, wagowo - 2430g, więc zostaje jeszcze trochę kasy na zejście z wagi

Odnośnie używanych kół mam mieszane uczucia.
EX 321 i masz w kielni sporo kasy, możesz kupić obręcze NS'a i też spokojnie wydolą...na ulicy chłopaki katują srogo więc i u nas w lesie wydolą
...a co ma się stać z DT piastami ?? szprychy zawsze można wymienić jak tego sytuacja będzie wymagać...
...bez paniki koła to nie rama
...a co ma się stać z DT piastami ?? szprychy zawsze można wymienić jak tego sytuacja będzie wymagać...
...bez paniki koła to nie rama

http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Ja Składałem niedawno koła na mavicach 721 i szprychach DT competition plus alu nyple pro lock, piasty miałem swoje Specialized w przyzwoitej wadze, więc ich akurat nie zmieniałem. Ważę tyle co Ty.Koła komplet waży 2180g. Na twoim miejscu jak masz tak ciężką tylnią piastę, zastanowiłbym sie nad hopem ( droga ale na lata ), ewentualnie nowa marka na naszym rynku, ale piasta bardzo spoko http://bicyklon.pl/index.php?page=shop. ... t&Itemid=1
Mikel - trochę złabo jest zacząć budowę lekkiego koła od 700 gramowej piasty. Pewnie, można później dać lekką obręcz i jakoś zamknąć się w sensownej wadze, no ale gdzie tutaj sens? Po co taka pancerna piasta skoro chcesz zakładać i tak do tego cross-countrowe obręcze, które prawdopodobnie będą bardzo słabo znosić jeżdżanie czy skakanie... Nie wiem jakie masz teraz felgi, ale o ile nie są to wynalazki typu Blizzard czy Double Wide i o ile nie są pogięte to pomyśl raczej o piastach. Oś aluminiowa przyniesie pewne oszczędności, ale szału nie zrobi. Jej objętość to circa 20 cm3, gęstość stali to 7,8kg/dm3, aluminium to 2,7 o ile dobrze pamiętam. 100 gramów - ot cała oszczędność, będzie 600 zamiast 700... Komplet Hope'a na przód i tył waży ~500... dorzucając do tych 600 gramów 300 gramową piastę przednią masz 400 gramów w plecy.
Mikel oszalałes z tymi ciezkimi piastami? Za 1050zł z CRC masz 2x mavic ex721 + hopex2 jesli dobrze mi gugle waluty przeliczyło (241 funtów). Zawsze mozesz dac tansza piaste na przód jak chcesz kasy oszczędzic, tak samo mozesz tansze obrecze wziąc.
Przesyłke masz gratis i zadnych problemów.
Ew. pomeczyc Ediego czy jak maja kompo reverse to czy maja tez ich piasty bo lekkie były. A2z tez złe nie bedzie.
Przesyłke masz gratis i zadnych problemów.
Ew. pomeczyc Ediego czy jak maja kompo reverse to czy maja tez ich piasty bo lekkie były. A2z tez złe nie bedzie.
Właśnie dlatego wolałem zapytać na forum, niż wbić sobie do głowy swoją wizję na lekkie koła, a opcja z pozostawieniem obecnych piast to jedna z wizji
Chyba faktycznie zainwestuję w zestaw hope`a. Wagowo komplet wychodzi lżej niż moja obecna tylna piasta. Do tego dorzuciłbym D321, XM117 i wyszedłbym wagowo na poziomie 1900g, co w porównaniu z obecnym prawie 3kg zestawem jest bardzo dobrym wynikiem (przynajmniej dla mnie
).

Chyba faktycznie zainwestuję w zestaw hope`a. Wagowo komplet wychodzi lżej niż moja obecna tylna piasta. Do tego dorzuciłbym D321, XM117 i wyszedłbym wagowo na poziomie 1900g, co w porównaniu z obecnym prawie 3kg zestawem jest bardzo dobrym wynikiem (przynajmniej dla mnie

Sugerowałbym na przód EX 321, no, chyba, że nigdy, przenigdy nie zaliczyłeś dziobaka... XM117 to obręcz do XC, oprócz tego że można mieć poważne wąty co do jej wytrzymałości to jest bardzo wąska, raptem 23mm, będzie robić "balon" z opony, może się okazać, że trzeba będzie przez to wszystko numer szerszą gumę założyć i cała oszczędnośc psu w d**ę.
-
- Kontakt:
Jest kilka powodów. Po pierwsze łożyska które sa w Novatecach nie wymiatają. Swoje wytrzymują, ale to jest jakiś nołnejm... Różnica w cenie to stówa. Mozna na to różnie patrzeć, aż stówa albo tylko stówa... komplet NTNów do takiej piasty to jest 80 zeta, a jeszcze trzeba się szarpać żeby to wymienić. Co innego jak chcemy oba koła "spiąć" w 500 PLN, wtedy takie oszczędności mają jakiś sens, ale jak się ma drugie tyle to warto kupić sobie trochę więcej świętego spokoju za tą stówkę moim zdaniem.danio Ale po co dopłacać do przedniego hope? Jedyny sens to taki, żeby mieć do kompletu NS czy inny novatec stówe tańszy tak samo dobrze się spisze.