Brak siły hamowania

ranekdhfr
Kontakt:

Brak siły hamowania

Post autor: ranekdhfr »

Witam a wiec tak jak w temacie. Posiadam hamulec Avid Elixir CR i teraz pojawia sie porblem, niedawno wypaliłem klocki tarcze dokładnie wyczyściłem i wszystko bylo ok hamulec zyleta :D Po paru dniach hamulec ma problem z zablokowaniem koła a waze zaledwie 63kg :( Może to kwestia źle wyczyszczonych klocków? A jak tak to jak je wyczyścić?
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

Miałem podobny problem z klockami w Hayes'ach... musisz przeczyścić papierem ściernym klocki i powinno pomóc, a jak co to możesz jeszcze umyć tarczę płynem do mycia naczyń
...?
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Nie sądzę żeby to była wina tarczy i klocków. Spróbuj ponownie je odtłuścić, jeżeli to nic nie pomoże to zobacz czy nie są zapowietrzone. Przyjrzyj mu się czy nigdzie nie cieknie. Zobacz na tłoczki czy nie cieknie bo to by pasowało.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Dołączam się do pytania. Mam tak samo. Po przeczyszczeniu hebel żyleta. Ale po paru dniach lipa... I zaznaczę, ze to jest mechanik!
ranekdhfr
Kontakt:

Właśnie byłem na oględzinach i hebel jest jak najbardziej szczelny zero wycieków. Sam nie mam juz pomysłów kilka razy juz czyściłem klocki przez pare dni cos pięknego a potem nagle brak mocy :|

Może macie jakieś patenty na dobre odtłuszczenie bo to ciągle moze wina tego jest.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Miałem podobny problem z mechanicznym BB7. Ten to się na pewno nie zapowietrzył. Też czyściłem i wypalałem klocki, ale i tak dupa zbita. Nie wiem z jakiej przyczyny, ale zwyczajnie nie trzymały. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to ze jakaś wadliwa seria, albo nasiąknęły jakimś gównem w transporcie. Zmiana klocków i mam zupełnie inny hamulec.
Szakal Boss
Kontakt:

ranekdhfr a jakie masz klocki firmowe czy jakieś tańsze?? Bo u mnie był właśnie z tym problem że nie mogłem ich dotrzeć bo były to jakieś tańsze kostki, po jakimś czasie dopiero działało normalnie
...?
ranekdhfr
Kontakt:

Orginalne Avid-owskie organiczne.
Szakal Boss
Kontakt:

To już sam nie wiem :roll: Może zrób tak jak mówi B.Z. żeby kupić nowe bo te są czymś nasiąknięte?
...?
B3ZRADNY
Kontakt:

Post autor: B3ZRADNY »

Aktualnie mam ten sam problem, właśnie wróciłem z oględzin swoich Codów.
Czyszczona spirytusem, wypalane klocki (Avidowskie, metaliczne), ścierane papierem ściernym, tarcza tak samo lekko szlifowana - i nic. Dopiero teraz zobaczyłem, w miejscu gdzie przewód łączy się z zaciskiem, kiedyś niechcący go przegiąłem i dopiero teraz wyszło to na jaw... więc będę musiał coś pokombinować z przewodem, nic z niego nie cieknie, tylko widać minimalną ilość płynu w miejscu gdzie przewód wchodzi w stalową obejmę, nie umiem tego lepiej nazwać. Jedynie to widać gdy porusza się przewodem. Dziwne jest też to, że klamka nie jest gumowa, hampel nie jest praktycznie zapowietrzony, bo wiem jak wygląda zapowietrzony Code ;) a jednak taka mała ilość płynu sprawi że brak siły hamowania. Inna sprawa jest taka, że gdy tarcza i klocki są zmoczone zwykłą wodą hamulec zatrzymuje koło bez większego problemu.
Przyjrzyj się bardzo dokładnie temu zaciskowi, możliwe że to tam jest ukryty problem.
ranekdhfr
Kontakt:

Zacisk sprawdzałem bardzo dokładnie i wszytsko jest w jak najlepszym porządku :D Może jakis dłuższy wypad go wyleczy i porządnie dotrze bo wsumei odkąd mam te klocki to ani razu na nich tak nie jeździłem tylko pare razy do sklepu :D
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

A jakie masz tarcze? Avida? Podobno elixiry nie chcą dobrze hamować na tarczach Hayesa. Jedyny co w takim razie można zrobić to piekarnik temp. ok 200 stopni i na kilka chwil wrzucić, tylko do jakiegoś starego piekarnika bo będzie śmierdzieć.
Inna opcja ostateczna to kupić inne klocki, być może to jest wadą klocków avida.
B3ZRADNY pisze:Inna sprawa jest taka, że gdy tarcza i klocki są zmoczone zwykłą wodą hamulec zatrzymuje koło bez większego problemu.
O ile się nie myli to zawsze gdy zmoczysz wodą to zacznie lepiej hamować tylko co za tym idzie zwiększa się ich zużycie :) Czasami gdy docieram klocki do tarczy i nie mam na to czasu to je trochę nagrzewam i polewam i znów docieram. ;)
jelonfr
Kontakt:

Post autor: jelonfr »

mialem to samo, probowalem wypalania, wygrzewania, wygotowania, chemii itd. ale w wiekszosci przypadkow klocek przesiaka takim syfem i albo decydujecie sie na jazde w takim stanie albo wymiane klockow :)
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

jeśli je zalałeś tak jak pisali wyżej: Wypalanie w piekarniku,(ale tu radze przez dłuższy czas, żeby wszystko co wsiąkło wyparowało) a później lekko na szlifierce, przetrzeć, warstwę klocka,dosłownie minimalnie tak żeby cały syf zeszedł, mi to zawsze pomaga jak cos klocki słabiej działają jak czyszcząc klocki zawsze na szlifierce klocki przecieram jak to robisz z wyczuciem, to nie stracisz ani trochu klocków, a jak przyciśniesz choć troszeczkę klocki do szlifierki, to zetrze je do 0 więc rób to z wyczuciem
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

Mervis proponuje jednak papier scierny a nie szlifierke, nie wiem jak mozna bylo na cos takiego wpasc w ogole?
ODPOWIEDZ