Rock shox domain 318 u-turn vs. Marzocchi Junior T vs.???

olek666
Kontakt:

Rock shox domain 318 u-turn vs. Marzocchi Junior T vs.???

Post autor: olek666 »

MAm problem,nie wiem na którego sie zdecydowac mam 180cm wzrostu i waże 75kg.Co będzie lepsze w jezdzie dh 65%(ale lekkie) 35%fr.POZDRAWIAM
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

Domain 318, a dlaczego? Poszukaj na forum bo już było multum takich tematów.
olek666
Kontakt:

[quote][/quote]
Nie mozliwe???

Wpisując mój problem nic nie znalazlem...A tematów z Domainem 318 było rzeczywiscie sporo;]Czekam na kogoś kto mi pomoże a nie wysili sie piszac "Domain 318, a dlaczego? Poszukaj na forum bo już było multum takich tematów."
zNaFcA
Kontakt:

Post autor: zNaFcA »

Aktualnie sam posiadam Domaina 318 tylko wersję coil. W dodatku po przesiadce z Juniora ;) Powiem tak- Domain jest sztywniejszy, mimo że junior to dual crown. Amor działa płynnie i jest dość progresywny. Regulacja kompresji raczej mi się zbytnio nie przydaje, może w zakresie 3-4 kliknięć. Fakt że to domain wymaga częstszego serwisu raczej problemem nie powinno być. Jest generalnie dość prosty w konstrukcji, serwis zajmuje z wymianą płynów ok. 30 minut + czas na zdemontowanie i założenie do roweru. W FR sprawdza się wyśmienicie i do tego właśnie został stworzony. Co do DH- daje naprawdę radę, akurat do tego mi osobiście przeszkadza trochę dość spora progresja, ale naprawdę zaskakuje płynnością ugięcia i czułością :) Marzocchi sprzedałem dość szybko, tłumiki proste jak konstrukcja cepa jednak nie dają tego komfortu co oferuje Motion Control- być może warto poszukać także jakiś szóstek w dość dobrym stanie. Akurat miałem porównianie z rc3 2008 i rcv też 2008. Starszych roczników niestety nie miałem okazji głębiej poznać. Co do rc3- Podobna progresja jak domain, z tym że marzoch prezentuje trochę odrębną charakterystykę pracy ;) Nie poznałem go na tyle dobrze, jednak z własnego doświadczenia wiem, że domain przewyższa RCV. Może i nieznacznie, ale w mojej opinii tak jest. Akurat musisz zdecydować, czy bardziej podoba ci się charakterystyka pracy Marzocchi czy RS. Fakt, że domain ma jeszcze u-turn może też iść na plus. Jednak takie sprężyny są dość drogie, także warto przemyśleć, czy jest ci ta regulacja potrzebna. Z mojej strony polecę model 318 coil- mimo całkiem pokaźnej wagi pracuje naprawdę dobrze i wytrzymuje sporo.
olek666
Kontakt:

Tak z pewnością bym korzystal z regulacji.A co masz na mysli ze spręzyny sa drogie :wink:
zNaFcA
Kontakt:

To są sprężyny U-turn, jeśli ważysz dość mało, to warto ją wymienić na bardziej miękką. Ja mam seryjną przy wadze 70kg i sag 25%, czyli tyle ile mi odpowiada. Z tego co mi wiadomo harfa liczy sobie za sprężynę U-turn ok. 200zł.
olek666
Kontakt:

Ok zNaFcA looknij na skrzynke:D
Foxik_DH
Kontakt:

Post autor: Foxik_DH »

Siema. Również posiadam Rs. domain 318 coil 160mm.
No i muszę powiedzieć ze wiele opinij mnie zaskakuje..Pod względem tego co piszą ludzie o progresywności tego widla np.

"Co do DH- daje naprawdę radę, akurat do tego mi osobiście przeszkadza trochę dość spora progresja, ale naprawdę zaskakuje płynnością ugięcia i czułościązNaFcA "

Zgodzę się bardzo, to naprawdę bardzo dobry widelec,ładnie wszystko wybiera czuły itp. ale co do progresywności..się z przed mówca nie zgodzę (może to tylko w moim przypadku tak jest) ważę 65kg. pomykam na sztywniaku w dh. i muszę powiedzie ze amortyzator jest dosyć liniowy.Zdarza się go nieraz zamknąć np. zeskakując z jakiś ścianek Normalnie jeżdżąc po trasie na ustawieniu najmiększym (bez latania większych chop) zastaje jakiś 1cm nie wykorzystany. No ale na szczęście jest reg. kompresj która ma spore możliwości od 1 do 10 przeważnie jeżdżę na 1,4,5,6 (w zależności od rodzaju trasy) ale serdecznie polecam. Naprawdę widelec godny uwagi.
Pozdrawiam.
Kontakt:

Akurat każdy ma swoje indywidualne odczucia :) Tak czy siak widelec naprawdę świetny za niewielkie pieniądze
jelonfr
Kontakt:

Post autor: jelonfr »

co do wymiany sprezyny to nie warto do niego dokladac, sam na nim smigam i waze 60kg. troszke twardy ale wole miec 200zl w kieszeni i bede sobie robil podcisnienie bo pomaga w takich problemach. amorka polecam na 100%, nawet jak jest twardszy ladnie wybiera :) :D
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

domain na pewno będzie fajnieszym wyborem. Lżejszy z o wiele lepszą pracą. tłumik Motion Control zostawia w tyle wszystkie ssf ssfv, rcv etc marzocchi, a moim przekonaniu pracuje też lepiej od HSCV.
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
jelonfr
Kontakt:

Post autor: jelonfr »

no i jedna polka lepiej dla sztywniaka ;)
ODPOWIEDZ