Whip - co nieco o tym tricku

CompHaker
Kontakt:

Post autor: CompHaker »

GabryH
Kontakt:

Post autor: GabryH »

PlanetX pisze:Krzysiek robi niezłe whipy - http://www.youtube.com/watch?v=IO89ANTC5Kk Wink
mam wrażenie, że nie do konca powraca :o
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Jakoś rok temu na głownej dh-zona był filmik jakiegoś cross-isty, który sadził mega whipy (na motorze). W motocrossie to czasem się zdaję jak by robili 180 i wracali :)
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

GabryH mi także sie tak wydaje, ze ma braki w powrocie...
Z dziennika kamikadze: Dzien drugi
Trochę popracowałem nad lądowaniami, i juz z mniejszym impetem spotykam sie z ziemią. Co najważniejsze nie oram sobą gleby jak dnia poprzedniego. :x
Odkręcanie chyba samo wchodzi mi w nawyk, juz próbuje kierą wracać i cos tam wychodzi. Najważniejsze jednak ze, nie nauczyłem sie nawyku szarpania rowerem. tylko ruch wychodzi z tułowia i nóg.
Dalsze wskazówki mile widziane! :lol:
GabryH
Kontakt:

Post autor: GabryH »

Noo ja jako tako jeszcze sezonu nie zacząłem, więc nie napisze jak mi to idzie. Mysle, że rower gotowy bedzie po swietach. Poza tym rozorali nam dość fajną miejscówke :x i zostało tylko kilka mniejszych hopek.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Przy odkręcaniu whipa może taka wskazówka może pomóc :D
Wyobraz sobie coś w stylu że masz drążek do pociągania, wisisz na nim nogi masz w powietrzu i wyobraz sobie jakbyś miał teraz coś ciężkiego między nogami (stopami :D) i chciałbyś to przesunąć w jakąś stronę. Podobnie się ma sprawa na rowerze gdy nogi masz na pedałach a pomiędzy nimi rower i chcesz go "przesunąć" czyli odkręcić.

Od siebie dodam że robiąc whipa w lewo, kierownicą skręcam w prawo do końca i pcham rower półkami od amora. gdy to już zrobie to odbijam kierownicą w drugą strone żeby mieć lepszą kontrole nad rowerem. Następnie gdy zbliżam się do lądowania skręcam kierownicą zaś w przeciwną stronę czyli w prawo tak do kierunku jazdy w którym wyląduje i prostuje rower. Dodam też że robiąc whipa w lewo przechylam ciało na prawą stronę ułatwia to manewr nogami.

W praktyce; http://www.pinkbike.com/photo/3532401/
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

Odkopie swój temat, na chwile obecną potrafię juz wykręcić whipa w obydwie strony.
Teraz chciałbym iść o krok dalej, i spróbować się nauczyć whipa w stylu Hill'a
http://www.pinkbike.com/photo/4333137/
Jak sie zabrać do nauki tej odmiany whipa?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Hill zaczyna whipa na wybiciu. W zasadzie to przechyla rower (żeby wykręcić jak na fotce) w lewo i tak najeżdża na wybicie i zaraz oderwawszy sie od ziemi daje kontre kierą. Ale robi tak, bo stolik ma charakter trasferu, musi wkleić sie w lądowanie, które nie jest w lini prostej jak wybicie.
ODPOWIEDZ