Trek Session 88 - 13.5kg !!
Schodek nie widzisz różnicy w doborze opon, czy regulacji zawiechy a piłowaniu napinacza, przerzutek etc.? Jak tak to kiespko....
Jest różnica w składaniu lekkiego roweru z głową a zrzucaniu wagi za wszelką cenę kosztem właściwości użytkowych.
Druga rzecz kiepski rider nic nie zrobi na maszynie 14 kg a dobry pojedzie i na 23 kg krowie. A zamiast ładować gruba kasę w zrzucanie gram lepiej pojechać w góry, chyba że ktoś ma kasę na to i to. Jak widać po tym co pisze choćby Artur 2 kg (a to duża różnica) nie są tak odczuwalne jak Ty to przedstawiasz. Chyba jednak teoria przegrywa z praktyką. Ważniejsze jest geo, zawieszeniem, dobór opon etc a nie gramy...
Jest różnica w składaniu lekkiego roweru z głową a zrzucaniu wagi za wszelką cenę kosztem właściwości użytkowych.
Druga rzecz kiepski rider nic nie zrobi na maszynie 14 kg a dobry pojedzie i na 23 kg krowie. A zamiast ładować gruba kasę w zrzucanie gram lepiej pojechać w góry, chyba że ktoś ma kasę na to i to. Jak widać po tym co pisze choćby Artur 2 kg (a to duża różnica) nie są tak odczuwalne jak Ty to przedstawiasz. Chyba jednak teoria przegrywa z praktyką. Ważniejsze jest geo, zawieszeniem, dobór opon etc a nie gramy...
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
takie możliwości istniały od dawna, pilnika i szlifierki nie wymyślono wczoraj :]Schodek pisze:Pokazany rower ukazuje obecne możliwości jakie panują na scenie Mr. Green
+ w tym wypadku znacznie mniesza wytrzymałość.Schodek pisze:Mniejsza masa większa władza !
Napinacz stracił zapewne zupełnie sztywność boczną i strach nim w coś uderzyć, na dodatek dalej są npinacze lżejsze od jego kastrata.
Przerzutka może się kaszanić, znacznie lepiej było przełożyć cały wózek z ultegry (czy dura ace jak facet nie liczy się z kosztami), manetka to samo, dźwignia jest teraz delikatna, nie wspominając o ergonomii...
Więc też zgadzam się z opiniami, że autor tego projektu trochę się zapędził i parę decyzji jest kiepskich.
13,5 kg maszyna dh
mają goście wyobraźnie... xD
Ten rower waży tyle co moja maszynka do xc/all mountain i muszę powiedzieć ze takimi lekkimi rowerkami w dh tez bardzo fajnie by sie śmigało. Przekonałem sie o tym gdy zawitałem moim rowerkiem do bardziej "przyziemnych" szaleństw na naszą okoliczną mmiejscówke. Owszem rower jest nerwowy, zwinny, bardzo fajnie sie przyspiesza, w powietrzu łatwo nim manipulować itd... (oczywsicie nie były to hopy dropy z prawdziwego zdarzenia, bardziej jazda na gazie...) bardzo mi sie to spodobało
Dlatego uważam, ze im lżejszy rower tym większa zabawa, frajda z zajdy!
Że tak powiem nie "walczysz" tak z rowerem, nie musisz wkładać tyle wysiłku jak w przypadku opanowania jak to ktos juz wspomniał 23kg krówki
Na pewno odchudzanie roweru jest dobrym pomysłem, ale trzeba z głową zbijać te zbędne kg żeby też nie utracić na wytrzymałości(np odnośnie tego treka, wolę kupić korbę sainta/atlasa i nie martwić sie kiedy mi siądzie ten xtr czy po tym dropie czy moze po kolejnym, ale to jeszcze wszystko zależy od wagi ridera i jego umiejętnosci...). Jeszcze jest kwestia ile na rowerku mamy zamiar pośmigać, jesli składamy rower na którym zamierzamy poszaleć więcej niż sezon to "szaleńcze" zbijanie wagi nie jest wskazane

Ten rower waży tyle co moja maszynka do xc/all mountain i muszę powiedzieć ze takimi lekkimi rowerkami w dh tez bardzo fajnie by sie śmigało. Przekonałem sie o tym gdy zawitałem moim rowerkiem do bardziej "przyziemnych" szaleństw na naszą okoliczną mmiejscówke. Owszem rower jest nerwowy, zwinny, bardzo fajnie sie przyspiesza, w powietrzu łatwo nim manipulować itd... (oczywsicie nie były to hopy dropy z prawdziwego zdarzenia, bardziej jazda na gazie...) bardzo mi sie to spodobało

Na pewno odchudzanie roweru jest dobrym pomysłem, ale trzeba z głową zbijać te zbędne kg żeby też nie utracić na wytrzymałości(np odnośnie tego treka, wolę kupić korbę sainta/atlasa i nie martwić sie kiedy mi siądzie ten xtr czy po tym dropie czy moze po kolejnym, ale to jeszcze wszystko zależy od wagi ridera i jego umiejętnosci...). Jeszcze jest kwestia ile na rowerku mamy zamiar pośmigać, jesli składamy rower na którym zamierzamy poszaleć więcej niż sezon to "szaleńcze" zbijanie wagi nie jest wskazane

SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Moim skromnym zdaniem te "przerobki" nic nie wniosly(jedynie straty masy), a wrecz pogorszyly wlasciwosci roweru (ergonomia, praca, sztywnosc), mozna odchudzac rower jak sie chce, tylko najpierw trzeba sobie zadac pytanie po co? (oczywiscie chodzi mi juz o taki "extremalny" przypadek jak ten).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
SeraaX pisze:Napinacz stracił zapewne zupełnie sztywność boczną i strach nim w coś uderzyć,

bez obawy o wytrzymałość na zniszczenie...
SeraaX pisze:Przerzutka może się kaszanić, znacznie lepiej było przełożyć cały wózek z ultegry (czy dura ace jak facet nie liczy się z kosztami), manetka to samo, dźwignia jest teraz delikatna, nie wspominając o ergonomii...
Faktycznie w DH zmienia się setki razy biegi na wyścigu więc na manetce taka dziura musi odciski robić !!
Wszystkie graty w tym rowerku są seryjne,małym modyfikacjom poddano małe detale a tu bije się piane o duperele. Proponuje poczytać jak się zbija masę w rowerach XC i gdzie pomysłodawcom udaje się to zrobić...quilong pisze:Moim skromnym zdaniem te "przerobki" nic nie wniosly(jedynie straty masy), a wrecz pogorszyly wlasciwosci roweru (ergonomia, praca, sztywnosc), mozna odchudzac rower jak sie chce, tylko najpierw trzeba sobie zadac pytanie po co? (oczywiscie chodzi mi juz o taki "extremalny" przypadek jak ten).
Pozdro.
PS. Za kilka chwil takie rowerki to będzie standard, więc zbierajcie ciężkie części aby nie było płaczu że już ich nie będzie ca chwilę...
Gdy walczysz o setne każdy gram ma znaczenieMawet pisze:Jak widać po tym co pisze choćby Artur 2 kg (a to duża różnica) nie są tak odczuwalne jak Ty to przedstawiasz. Chyba jednak teoria przegrywa z praktyką. Ważniejsze jest geo, zawieszeniem, dobór opon etc a nie gramy...

http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
zapewne długo nie podziała, no chyba że właściciel się snuje po trasach a nie jeździ. Przy takim wycieniowaniu i osłabieniu konstrukcji nie trudno o wypadnięcie łańcucha lub/i połamanie klatki.Schodek pisze:zapewne działa dalej i naprowadza łańcuch na zębatkę
bez obawy o wytrzymałość na zniszczenie...
I jak już napisałem, są lżejesze i mocniejsze napinacze
wystarczy raz wrzucić za mocno wyższy bieg i "po zawodach" jak manetka się ułamieSchodek pisze:Faktycznie w DH zmienia się setki razy biegi na wyścigu więc na manetce taka dziura musi odciski robić !!

Poza tym prędzej stracisz ułamek sekundy na mniej wygodnym wrzucaniu biegów niż zyskasz na paru gramach w tym miesjcu.
Wózek również jest słabszy i dużo lepszym pomysłem było by przełożenie krótkiego wózka z szosy.
każdy mądrze zaoszczędzony gram, nie taki który wprowadza realne prawdopodobieństwo niedojechania roweru do mety lub spowolnienia go przy awariiSchodek pisze:Gdy walczysz o setne każdy gram ma znaczenie Mr. Green
(czyli kamień vs napinacz np)
O jejku
po prostu kocham to 
Wiecie że Wy wkładacie nos w czyjąś kieszeń, i mówicie mu że źle zrobił itd. Śmieszne to trochę jest [nie trochę]. Porównujecie Mega hiper ridera na ciężkim klocu i mega hiper lamusa na lekkiej maszynie, pieprzycie o tym że lepszy jest trening i to że nie liczy się sprzęt, a pomyślcie o tym. Dobry rider i lekki rower, skąd możecie wiedzieć jak jeździ właściciel tej maszyny, a co najważniejsze to CO WAS TO OBCHODZI !
, jeździjcie sobie na swoich 20kg maszynach, na rowerkach 16kg, po prostu wyjdźcie na rower, po cholerę zastanawiać się nad takimi pierdołami.
A tak btw, lekki rower mniej męczy, ciężki amortyzator, kokpit, to kolejne 1kg do dźwigania, powiecie Mi żebym łapy ćwiczył, a nie lepiej mieć 1kg na minusie i ćwiczyć łapy? zawsze padają te same cienkie argumenty.
ArthurGreen sory, ale na jakim poziomie jeździsz? Tobie 2kg nie przeszkadza, ale zawodnik też z Ciebie żadem (jak i ze mnie).
Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie...
A kto ostatnio był na rowerze ?

Wiecie że Wy wkładacie nos w czyjąś kieszeń, i mówicie mu że źle zrobił itd. Śmieszne to trochę jest [nie trochę]. Porównujecie Mega hiper ridera na ciężkim klocu i mega hiper lamusa na lekkiej maszynie, pieprzycie o tym że lepszy jest trening i to że nie liczy się sprzęt, a pomyślcie o tym. Dobry rider i lekki rower, skąd możecie wiedzieć jak jeździ właściciel tej maszyny, a co najważniejsze to CO WAS TO OBCHODZI !

A tak btw, lekki rower mniej męczy, ciężki amortyzator, kokpit, to kolejne 1kg do dźwigania, powiecie Mi żebym łapy ćwiczył, a nie lepiej mieć 1kg na minusie i ćwiczyć łapy? zawsze padają te same cienkie argumenty.
ArthurGreen sory, ale na jakim poziomie jeździsz? Tobie 2kg nie przeszkadza, ale zawodnik też z Ciebie żadem (jak i ze mnie).
Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie, Gadacie...
A kto ostatnio był na rowerze ?
heh widze kolejny temat rzeka o tym czy lepszy jest lzejszy rower czy nie.
Wedlug mnie wszystko ma swoje wady i zalety.
Lzejszy rower latwiej rozpedzic i manewrowac ale jest bardziej nerwowy, ciezszy ma gorsze "przyspieszenie" i jest ciut trudniejszy w menwrowaniu ale jest bardziej stabilny.
Kwestia gustu. Dlatego jedni jezdza malutkim miejskim autkiem z silniczkiem 1.0 a inni wielka limuzyna z silnikiem 4.2.
SegatiV argumenty sa tak samo cienkie ze strony zwolennikow anorektycznych rowerkow jak i ciezkich zjazdowek, kwestia przekonan i podejsca, jak dla mnie temat bez rozwiazania.
Wedlug mnie wszystko ma swoje wady i zalety.
Lzejszy rower latwiej rozpedzic i manewrowac ale jest bardziej nerwowy, ciezszy ma gorsze "przyspieszenie" i jest ciut trudniejszy w menwrowaniu ale jest bardziej stabilny.
Kwestia gustu. Dlatego jedni jezdza malutkim miejskim autkiem z silniczkiem 1.0 a inni wielka limuzyna z silnikiem 4.2.
SegatiV argumenty sa tak samo cienkie ze strony zwolennikow anorektycznych rowerkow jak i ciezkich zjazdowek, kwestia przekonan i podejsca, jak dla mnie temat bez rozwiazania.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
XXX pisze:SegatiV argumenty sa tak samo cienkie ze strony zwolennikow anorektycznych rowerkow jak i ciezkich zjazdowek, kwestia przekonan i podejsca, jak dla mnie temat bez rozwiazania.
Podpisuje się dwiema łapkami i stopą! Doskonale ująłeś sedno całego sporu, chce to niech spróbuje, nie to nie. Przekona się, Ok, nie spodoba się też dobrze...
-
- Kontakt:
Schodek napisał:" Za kilka chwil takie rowerki to będzie standard, więc zbierajcie ciężkie części aby nie było płaczu że już ich nie będzie za chwilę... " i jeszcze "Gdy walczysz o setne sekundy każdy gram ma znaczenie". No i to właśnie bardzo mnie martwi. Ja nie walczę o setne sekundy, lubię jeździć a nie remontować rower. Obecna moda na ultra lekkie zjazdówki doprowadziła do prawie całkowitego zniknięcia z ofert firm produkujących ten sprzęt rowerów typu trek session 10 (nie do zaje...). Nie mam nic przeciwko odchudzaniu setów - jak ktoś ma taką potrzebę i kasę, niech schodzi nawet do 10kg (o ile to możliwe). Ale ta moda jest wylansowana pod i dla "prosów". A co ja mam sobie kupić, jak zajadę mojego kochanego BH 2004?. Te "puszki po piwie" nie budzą mojego zaufania. I rzeczywiście żałuję, że nie kupiłem sobie jakiś czas temu na ebayu lekko używanego treka s10. I jeszcze jedno. Bardzo jestem ciekaw, ilu z entuzjastów ultra-lightu na tym forum, zrobiłoby lepszy czas na 2-3kg lżejszym rowerze. Poza tym mam swoją teorię w temacie. Takie wkręcanie ludzi (przeciętnie jeżdżących) w super lekkie konstrukcje (mało wytrzymałe), to jest czysta kasa. Musisz kupić lekką zjazdówkę. Inne już (jak napisał Schodek) praktycznie znikają z rynku. Non stop coś kasujesz i płacisz, płacisz, płacisz.......zamiast jeździć.
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
-
- Kontakt:
to jest temat-rzeka. Sa zwolennicy odchudzania a sa tez osoby ktorych waga wogole nie interesuje i to sie nie zmieni. Nie ma co bluzgac jedni na drugich. Kazdy sklada rower jak mu sie podoba i czy ma rower 13.5kg czy 23.5kg to wazne ze cieszy go to robi i to jest wazne.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Zaborowski1, zgadza się, temat- rzeka. Bluzganie na się wzajem - głupota. Ja tylko jestem lekko wkurzony, że dla ludzi, którzy stawiają trwałość konstrukcji nad wagę, powoli znika oferta. Za chwilę nie będę w stanie znaleźć odpowiedniego seta dla siebie (nowego). Wydaje mi się, że ta moda na ultra-light jest sztucznie nakręcana. Nie obchodzi mnie kto, i na czym jeździ. Chciałbym natomiast w ofercie firm rowerowych móc znaleźć coś dla siebie. To zaczyna być problemem. Rozmawia się dużo w lesie na trasach i potem przy piwku. Jest wielu ludzi, których waga roweru nie obchodzi (w rozsądnych granicach). Może większość na tym forum zaraz zdechnie ze śmiechu, ale wolę 100 razy bardziej 21 kg treka s10 (nawet lekko używanego) od nówki s 88 na super lekkich karbonowych komponentach. No tylko gdzie ja coś takiego będę mógł kupić (za jakiś czas).
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława