Kabel sygnałowy do monitora.

ravfr
Kontakt:

Kabel sygnałowy do monitora.

Post autor: ravfr »

Gryzoń "zeżarł" mi kabel sygnałowy do monitora zaraz przy wtyczce w kompie.
Kabel "włazi" do monitora , tam zamocowany jest na trzech złączach.
Bez problemu jestem w stanie go wymienić , tyle , że nie moge znaleźć na necie gdzie takie coś kupić.
Wie ktoś jak taki kabel zwie sie fachowo? Gdzie można nabyć?
Przekopałem neta i lipa.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Masz do wyboru kable:
DVI Dual Link
http://allegro.pl/item994962314_bk452a_ ... hd_5m.html

DVI Single Link
http://allegro.pl/item982898856_kabel_d ... fv_gw.html

D-SUB
http://allegro.pl/item987208877_vga_vga ... or_5m.html

Przy czym dwa pierwsze są właściwie takie same. Różnice dla zwykłego użytkownika nie są za duże.

Podałem przykłady. Generalnie im droższe tym lepsze kable ale też bez przesady.
ravfr
Kontakt:

pietryna przyczytaj dokadnie o jaki kabel mi chodzi .
Nie masz pojęcia, nie doradzaj !!!
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Czytanie ze zrozumieniem nigdy nie bylo mocna strona na tym forum ;)

Zakrec sie wokolo jakiegos serwisu rtv lub komputerowego, moze dostaniesz kabel z jakiegos umarlaka.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

To są kable sygnałowe do monitora... Nie wiem człowieku o co ci chodzi? Zasilający może?

Ja u siebie mam dwa. Sygnałowy DVI właśnie i zasilający który idzie prosto do listwy a nie do kompa...

Może masz coś innego ale w takim razie... jakbyś dał zdjęcie tego swojego to może mógłbym bardziej pomóc bo w tej chwili chyba nie wiesz o co pytasz...

edit:
Pofatygowałem się do siebie na strych zobaczyć stary monitor CTR... Kabel sygnałowy jest wbudowany w monitor i jest to kabel do złącza d-sub. Czyli jeden z tych który podałem przy czym jest tylko zakończony w ten sposób. Jeśli nie możesz dostać takiego czegoś do swojego monitora to musisz niestety kupić sobie kabel j.w. przeciąć go i zlutować odpowiednie żyły ze sobą. Nic innego już nie zrobisz.

A nie wrzucaj mi od razu jak zadajesz błędnie pytanie. Mogłeś napisać że to monitor CTR jest to od razu bym coś mądrzejszego napisał. Ja już od dłuższego czasu nie używam takich monitorów i nie pamiętałem że były one razem z kablem. W każdym LCD jaki mi się przewinął kable są osobno.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

podnietek myślenie nie jest Twoją mocną stroną :)

pietryna może też trochę skrócić obecny kabel, o ile jest go wystarczająco dużo.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

SegatiV pisze:podnietek myślenie nie jest Twoją mocną stroną
Skąd to wywnioskowałeś...

ravfr tnij gnoja i lutuj
ravfr
Kontakt:

pietryna pisze: nie wrzucaj mi od razu jak zadajesz błędnie pytanie. Mogłeś napisać że to monitor CTR jest to od razu bym coś mądrzejszego napisał. Ja już od dłuższego czasu nie używam takich monitorów i nie pamiętałem że były one razem z kablem
CRT . Ok , mój błąd ,ze nie wspomniałem.

Vin_OSW nie da siię, bo gryzoń, złosliwe bydle i pogryzła go 2-3 mm przy wtyczce. Takze , nie da się skrócić a bawić się z lutowaniem do nowego kawałka z wtyczką nie chce mi się . Kupię kabel w serwisie i tyle.
Dzięki za pomoc. :)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Pozwólcie że się podczepię pod temat.

Teraz mam laptopa, chciałbym zajrzeć do starego komputera - bez monitora (lecz klawiatura/myszka jest).

Czy jest jakaś możliwość połączenia tych dwóch użądzeń tak, że pracując na laptopie używałbym starego komputera lub pracując na komputerze używał ekranu laptopa? A może dałoby radę podłączyć go do telewizora?

*poprzez pojęcie "komputer" mam na myśli "stary komputer", wersję "stacjonarną" ;)
http://brooce.pinkbike.com
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

brooce pod lapka raczej nie, tzn nie wydaje mi się, u mnie jest wyjcie, ale wejścia niema.

Jak masz TV LCD to powinno być wejście pod monitor dvi, mając starego kompa kupujesz przejściówkę za kilka pln i śmiga, do zwykłego TV nie podłączysz bez odpowiedniej karty graf. możesz też kupić kieszeń do starego dysku i na lapku do niego zajrzeć, mieszkał byś blisko użyczył bym, mam takie kieszenie do wszystkich dysków.

To tyle co wiem :P
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

SegatiV, sluchaj kolezko, na jednej kupie za gowniarza w piaskownicy sie nie slizgalismy, wiec nie wyjezdzaj mi tutaj w ten sposob. Z mysleniem u mnie calkiem w porzadku, na pewno lepiej niz u wiekszosci na tym forum, wlaczajac Twoja szanowna osobe.
ravfr, nie przepraszaj, ze nie wspomniales, ze to CRT, wczesne LCD tez mialy "niewymienny" sygnalowy. Napisales co trzeba: "kabel wlazi do monitora". Kazdy czytajacy ze zrozumieniem by wiedzial, o co Ci chodzilo.
ODPOWIEDZ