Transport roweru

ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Jesli musisz miec wolny samochod, to musisz i miec bagaznik- w Twoim wypadku na dach wylacznie (moja opinia).
W mojej sytuacji widzisz jest dosc skomplikowana sprawa pod kazdym mozliwym wzgledem :lol:

ps. najchetniej to ja bym sie wyposazyl dodatkowo w sporego jeepa, najlepiej starszego- tylko na wyjazdy z rowerem :-D... ale to jak z rowerami i innymi szpejami- trzeba by bylo miec 5 rowerow, 3 samochody, 2 domy, 2 mieszkania... :shock:
http://www.endura.pl
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

przy kupnie bagaznika na hak to przy wymianie auta trza szukac auta z hakiem albo takowy zamontowac taki bagaznik pasuje do kazdego auta z hakiem i nie ma problemu przy sprzedazy auta bo bagaznik zostaje do nastepnego
eMDe
Kontakt:

Post autor: eMDe »

Niestety przewaznie wyglada to tak: zmiana auta - zmiana bagaznika, zmiana roweru - zmiana bagaznika
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

ACextreme pomysł z pokrowcami na koła i rower dobry:) - chyba sam go przemyśle i tymczasowo zastosuję (nie trzeba myć bike-a)... niestety myśląc długofalowo, wymaga złożenia siedzeń a jak wiesz... niedługo tylną kanapę w samochodzie będę miał zajętą:)

Zostaje kupienie dobrych płóz (THULE) na rower i rowery na dach.

Dodatkowo bazowy bagażnik dachowy przyda się też w zimie na narty.
kamax_19
Kontakt:

Post autor: kamax_19 »

Ja mam dobry patent na przeworzenie rowerów czyli bagażnik na klape, co prawda jak narazie testowałem go tylko z dwoma rowerami bo max waga jaka może być powieszona na niego to 45kg prędkość max według producena to 120km/h ale leciałem z nim 150km/h i rowerki wiszą szywno. A całość sprawdona już na dalekiej trasie bo niestety w góry mam kawałek drogi......

Jutro wrzuce fotke.... :D :D
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

W sumie to zawsze mozna jakos ogarnac rowery zeby nie były zabardzo od błota i na dach dac :). Bagaznik na hak, fajna sprawa, ale jak juz wczesniej mówiono ktos na tył najedzie to rowery na złom mozna oddac :D.
Osobiscie rower wożę w renault kangoo i bez problemu zapakuje do srodka 4 rowery + 5 ludzi :D
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
kutper
Kontakt:

Post autor: kutper »

Ja wożę trzy na dachu w takich uchwytach:
http://www.allegro.pl/item996335239_mon ... erowy.html
Bardzo solidne, mają fajne, wygodne rozwiązanie trzymania przedniego koła. Wstawia się rower i już się trzyma w pionie co pomaga potem w spokojnym zapięciu opasek i "łapy" do ramy. Te "łudeczki" na przednie koło dodatkowa zabezpieczają rowery przy gwałtownym hamowaniu aby się nie przesuwały do przodu. Pamiętaj że rowery na dachy = wyższe spalanie :cry:

Sam z kolesiami montujemy przyczepkę i będziemy kombinować stelaż na 5 rowerów z plandeką :lol:
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

kutper kto w DH śmiga na oponach max. 2,2 cala? ;)

Ludzie, ale macie problemy... Jest hak jest przyczepka jest spokój ;)
kutper
Kontakt:

Post autor: kutper »

Spoko, spoko mam 2,4" i wchodzą :wink: fakt koleś ma chyba 2,6(7)" i trza było na siłę wpychać ale też jechały.
Demo 7, 2009r,Boxxer 2010r http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=4906072
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Ja zrobiłem coś takiego: http://yfrog.com/16baganikj niby fajne, coś koło 160 z tym leciałem, ale mega niwygodne pakowanie, rower sie niszczy i nie wiadomo jak przy ostrzejszym hamowaniu, nie mówiąc o szybkich zakrętach w górach :mrgreen: wole rozłożyc troche rower i wrzucić do bagażnika, jest bezpiecznie dla roweru i dużo bardziej komfortowo (szybciej) można jeździć. Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
Levil
Kontakt:

Post autor: Levil »

babolfr z przodu jest zamocowane za qr20? I czemu niszczy sie rower?
http://www.pinkbike.com/photo/4811351/
swiechu56
Kontakt:

Post autor: swiechu56 »

Jak to jest z tymi bagażnikami na haka? Daje to radę?? Czy np przy większym przyspieszeniu nie rypnie to na ziemie z rowerami?? Bo to jest montowane tylko i wyłącznie na haku, czy to się nie u ślizgnie?
http://swiechu.pinkbike.com/
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Levil tak na qr20, niszczy bo gdy rower sie buja na boki, ta rurka w której jest ośka minimalnie rysuje amor (chociaż jest dopasowana) minimalnie ale zawsze. Głównie chodzi o to że źle sie z tym jedzie, nie przybutujesz, musisz cały czas uważać i wogóle. Naprawde lepiej rower do srodka i swiąty spokój. Ze znajomymi jeździliśmy z 3rowerami, bagażami i 3osobami civickiem sedan po "tjuningu" :mrgreen: także sie da :D
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
TuRbO
Kontakt:

Post autor: TuRbO »

Sam miałem ten problem jeszcze w tamtym roku mało kto mi pomógł ale skusiłem sie na taki bagażnik :

http://www.allegro.pl/item986623241_bag ... oclaw.html

miałem na początku spore wątpliwości ze względu na kilka rzeczy , bałem sie że bagażnik obładowany 3 rowerami zjazdowymi będzie przeciążony i to mocno 3x19 kilo ! ale po zamontowaniu i zapięciu rowerów nie ma żadnego problemu nic sie nie dzieje trzeba tylko jeździć z głową ale test do 100 km/h ma już zaliczony zaliczył już sporo wypadów i nie miałem z nim jeszcze problemu , szybki montaż/demontaż rowery też szybko sie zapina dodatkowo używam jeszcze jednej linki typu zip żeby objąć wszystkie rowery dla bezpieczeństwa i siedzą jak atom żaden rower nie uderza o szybe samochodu ani o inny zapięty obok niego , trzeba tylko mieć mocne i twarde amorki tylnie w samochodzie bo środek ciężkości jest sporo wysunięty do tyłu ale sam jażdże golfem 3 pakuje do bagażnika dodatkowo części zapasowe i cały osprzęt + 3 łepki w aucie i nie jest jeszcze tak źle szczerze polecam , najniższy koszt
eMDe
Kontakt:

Post autor: eMDe »

kiedys mialem taki: http://www.allegro.pl/item989214595_thu ... owery.html fajny, blyskawicznie sie montowalo, trzymal sie spokojnie z dwoma rowerami, jezdzilme z nim sporo dluzszych tras i 0 problemow
kamax_19
Kontakt:

Post autor: kamax_19 »

Jak wcześniej pisałem ja przewoże rowerki tak zobaczcie link.
http://img442.imageshack.us/img442/8370/09042010h.jpg

Przejechałem z tym bgażnikiem sporo kilometrów i wszystko elegancko!!!
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

bagaznik z moich poprzednich postow przeszedl pierwszy test z trzema kolcami po okolo 20kg czyli Big Hit ,Kona Stab , Kros Sign FR bardzo szybki i latwy montaz zero problemow z obdzieraniem sie rowerow podczas transportu, w rynienki wchodzi nawet bezproblemowo Duro 3cale bagaznik sie zachoduje bardzo solidnie odleglosc mala bo okolo 40km w jedna strone ale jestem z bagaznika zadowolony
no_fear
Kontakt:

Post autor: no_fear »

ciekawy patent :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

To i ja dołożę swoje 3 grosze...
Bagażnik na hak, należy wziąć pod uwagę rozstaw ramion bagażnika.Wiadomo, fule mają krótszą rurę górna, niż np, typowe rowery górskie, i najzwyczajniej w świecie, nie założymy fula na taki bagażnik(moja Stinky, nie weszła)
Obrazek
ja mam coś takiego:mocowany na klapę, dodatkowo, dla pewności bagażnik jest zamocowany pasami do relingów.Taki bagażnik wg mnie jest najlepszy.
Dlaczego?
Jak ktoś najedzie z tyłu na moje auto, wbije się pod bagażnik, a że ja mam dodatkowo hak, to on też trochę zmniejszy zniszczenia z tyłu auta a co najważniejsze roweru(teoretycznie, i nie mam zamiaru testować czy tak faktycznie będzie:))
druga zaleta: bagażnik nie zasłania świateł, i jest REGULOWANA jego wysokość
montaż roweru na nim to 5 minut.

WADY: w rynienki wchodzą opony 2,3 , tak na luzie, ja mam 2,5 i 2,3 i trzeba prosto w rynience ustawić koło i mocno spiąć
opaskami.
Rower miał juz 2 wyprawy na tym bagażniku.
Jeździć szybciej niż 120km/ h nie zamierzam, bo i tak nie można, a i więcej paliwa idzie :) tym bagażniku i nic mu nie jest, nic się nie luzuje.
kolejna i ostatnia wada: max waga rowerów to 35 kg.Czyli max 2 rowery zjazdowe, o ile wiemy ile taki rower waży, jak się przekroczy o 1 czy 2 kg, różnicy to nie powinno robić, no ale cóż....
Mnie taki bagażnik wyszedł 160zł.

Obrazek
ODPOWIEDZ