Damper powietrzny - wybor.

morthias
Kontakt:

Damper powietrzny - wybor.

Post autor: morthias »

Otoz swoj dylemat co do ramy juz praktycznie rozwiazalem - postawilem na cos dosc ekonomicznego, sprawdzonego i spelniajacego chyba wszystkie moje warunki, co - przekonacie sie za jakis czas jak kupie i poskladam rower :). Otoz teraz mam dylemat co do dampera: w gre wchodzi tylko damper powietrzny. Dokladniej to zastanawiam sie, czy do swojej jazdy kupowac DHX 5.0 Air, czy RP23 wyda. Otoz damper nie bedzie narazony na milion nierownosci na sekunde - bede latal raczej duze, ale plynne rzeczy, raczej duzych strzalow nie bedzie przyjmowal. Rama ma male przelozenie, wiec nie potrzeba wielkiej progresji. Zastanawiam sie, bo RP23 ma jednak przewage paru g nad DHX no i cenowo tez wychodzi korzystniej, a z tego co wiem to sporo ludzi uzywa go w fr/slopestyle. Ja bede go uzywal do czegos podobnego ;).

No wiec - DHX Air, czy RP23, ew. jaka inna opcja wchodzi w gre?
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

morthias jezu tylko nie dhx air. Rocco air wc moze czy jakis evolver ale nie dhx bo ten damper to kara od bogow za nasza próżnosc! ;) Mozna zrobic zeby nie dobijal ale przelatuje przez skok jak powalony. Moze te w malej puszce zachowuja sie lepiej ale nie znam osoby, ktora bylaby z dhx aira zadowolona. Jak na powietrze styka ale ogolnie to kiszka.

btw. co kupujesz?
morthias
Kontakt:

Kupuje Akite w rozmiarze 14,5", przejsciowo oczywiscie, uzywana. Stwierdzilem ze tak bedzie lepiej, bo mnie mocno cisnie na jazde, pojezdze taki okres ze jej nie zepsuje, a przez ten czas nazbieram na lepsza ramke (wtedy juz prawdopodobnie bottlerocket). A stwierdzilem tak, bo w tym momencie mam jakies 3k i chcialem za to kupic rame, a reszte kupowac sukcesywnie w miare kolejnych wyplat. A takim sposobem rower bede mial kolo przyszlego miesiaca, a pozniej Akite sprzedam w miare bez strat i kupie powazniejsza ramke - chodzi o to ze trafia mnie szlag ze nie moge jezdzic i chce to zrobic jak najszybciej. ;)

Czyli mowisz ze DHX Air odpada? A nie wiesz moze jak z wytrzymaloscia RP23? Bo o prace sie nie martwie - to ma zbierac ladowania i wieksze nierownosci - generalnie odciazac mi plecy ;).

Swoja droga slyszalem ze powietrzne Swingery sa w miare ok, ktos moze to potwierdzic?
Spaced
moderator
Kontakt:

morthias sporo ludzi uzywa w ss i okolicach ale jak duze katy to u ciebie bedzie zbierac to nie wiem ;) Widzialem rocco air wc w paru bikach dh wiec moze to jest rozwiazanie ;)
morthias
Kontakt:

Mocno duzych katow nie bedzie. Na pewno daruje sobie wszelkie rzeczy z twardymi ladowaniami - boje sie o kregoslup. Raczej rzeczy w stylu dlugie double z plynnymi ladowaniami, szybkie gapy, troche dirtow - szeroko pojety freeride :).

Rocco air tez slyszalem ze fajny. Nie mialem osobiscie do czynienia, bede musial sie poorientowac w cenach ;).
Kruk
Kontakt:

Post autor: Kruk »

Z tego co pamiętam Akita była degresywna, a jeszcze chcesz powietrze dać, czy nie lepiej jakąś sprężyne ?
Poniżej 2k kupisz zjazdówkę na DM, co by było dość szybką opcją i tańszą niż składanie.

Mały OT.
morthiasa wybierasz się stary na jakieś zawody, czy coś w góry ? Studiujesz i pracujesz ? W jakim mieście jesteś ?
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
Joniu 03
Kontakt:

Post autor: Joniu 03 »

Osobiście nie mam w tym temacie dużego doświadczenia ale 2 dni temu przyszedł do mnie Manitou 4 way air i jest bosko, bardzo łatwo wyregulować pod siebie nie ma jakichś super technologi w miare tani i problemów z serwisem nie ma bo teraz velo przejęło manitou. sudi Jak sie go pytałem przed kupnem porównał go do dhx 5.0 air że nie odbiega pracą od foxa. Też miałem dylemat 4 way czy rp23 bo na crc fajna oferta jest tego drugiego.

Pozdrawiam.
morthias
Kontakt:

Kruk, jestem w Wawie, w tym momencie tylko pracuje, studia porzucilem ;). Zjazdowka na DM to dosc kiepski pomysl, bo szukam czegos bardziej uniwersalnego, nie wiem czy czytales moj poprzedni temat - rama do FR, o skoku 130-160 mm, bedzie w niej siedzial Domain 318 U-Turn. Powietrze ze wzgledu na wage, poza tym duzo wieksze mozliwosci dostosowania zawieszenia pod wlasne preferencje. Na zawodach juz raczej sie nie pojawie, a juz na pewno nie w tym sezonie - chce doleczyc kontuzje do konca ;).
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Hymn ja ci powiem że mój kolega śmigał długi czas na akicie prototypie, i miał wrzucony tam damper Swing 6way nowy 2008 i zrobił z niego niezłego progresora, a latał naprawde spore żeczy.

4 way'a nie bierz albo czegoś poniżej rocznika 2008 bo zamulają.
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon nowe nie nazywaja sie 4way tylko x4. Do tego akit prototype bylo kilka roznych i bardzo sie roznily od siebie wiec z tematem to zwiazku nie ma.
Kramon
Kontakt:

Mowa o tej która zjechała z kanionu :) Nie ale chodzi mi o to że 6way ma spore możliwości konfiguracji po przez kompresje wolnej i szybkiej mozna z niego zrobić progresywny...
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon kompresja szybkiej i wolnej to nie progresja, a takie regulacje w tej polce cenowej ma wiele damperow. Zadne wielkie halo. Inna sprawa. ze 6way mial regulacje progresji wiec nie wiem po co tlumieniem to robic. Inna sprawa, ze jak chlop nie chce sprezyny to po co mu wciskasz? Mala puszka o malym skoku i tak bedzie bardziej progresywna od sprezynowego dampera.

A jaka z kanionu zjechala? Nie kminie.
Kramon
Kontakt:

Spaced, skoczył z HEli i zjechał z najwyszego zbocza w kanionie, na koniec zrobił 720.

Mowa o tym:
http://www.youtube.com/watch?v=p61eeiCZ ... G1exPH92Rk

Rama to akita prototyp mój kolega ją miał ale sprzedał ;|
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Spaced pisze: A jaka z kanionu zjechala? Nie kminie
Kramon'owi chodziło chyba o egzemplarz, którego używał swego czasu "Szczęki"

Ogólnie Kramon jest nierozgarnięty i ciężko tego człowieka zrozumieć, więc się nie przejmuj... :|
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

RP23 XV can. I Spaced od razu powiem że ona jest mniejsza niż DHX. Pomimo XV. A jest niby bardziej hardcorowy niż zwykły ( wg bełkotu z ulotek ).
Obrazek
Rocco Air DC/WC też da radę. Natomiast TST nie polecam.
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Spaced pisze:Do tego akit prototype bylo kilka roznych i bardzo sie roznily od siebie wiec z tematem to zwiazku nie ma.
Kramon pisze:
Mowa o tej która zjechała z kanionu Smile Nie ale chodzi mi o to że 6way ma spore możliwości konfiguracji po przez kompresje wolnej i szybkiej mozna z niego zrobić progresywny...
Kramon pisze:
skoczył z HEli i zjechał z najwyszego zbocza w kanionie, na koniec zrobił 720.

Kramon pisze:Rama to akita prototyp mój kolega ją miał ale sprzedał ;|

Kramon- Ty naprawdę jesteś taki głupi czy tylko udajesz... ??? :shock: :|

Tutaj masz wyjaśnione: http://www.rower.com/archiwum.php?art=2464

Kramon- JAPIERDOLE..... :? ehhh

(z góry przepraszam za offtop)...
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

RP 23 ma kumpel w ramie Gianta Regina i raz do roku mu spuszcza powietrze niewiadomo dlaczego po napompowaniu znowu trzyma
Kramon
Kontakt:

Dziadek zanim cos napiszesz to pomysl, tam niema nic napisane o kanionie a jesli chodzi o to ze ten typ byl w specialaized to nic nie znaczy. Ogladalem ten program w tv. I wiem .
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon znowu nie wiem co napisales. Prosze cie czytaj drugi raz posty bo jeszcze troche i pomysle ze byles inspiracja dla polakow, ktorzy enigme zlamali.
ODPOWIEDZ