Big hit,przesuniecie koła
Big hit,przesuniecie koła
Witam!
Mam pytanie koło o te 6mm przesunąć w stronę tarczy to trzeba je na centrownice wrzucić i je ściągnąć o te 6mm w strone tarczy tak?
Mam pytanie koło o te 6mm przesunąć w stronę tarczy to trzeba je na centrownice wrzucić i je ściągnąć o te 6mm w strone tarczy tak?
[url]http://zawro.pinkbike.com[/url]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
EDIT
Jednak ma być 6mm przesunięcia (a nie 3mm jak napisałem) - Pan Szprycha się pomylił
Przesuwamy 6mm obręcz w stronę tarczy.
Jednak ma być 6mm przesunięcia (a nie 3mm jak napisałem) - Pan Szprycha się pomylił

Przesuwamy 6mm obręcz w stronę tarczy.
Offset 6mm oznacza (jak to określono w manualu do Demo i BigHita), że oś koła ma być z przesunięciem. Ale - UWAGA!!!! - nie przesuwamy osi o 6mm, żeby poprawnie osiągnąć OFFSET trzeba przesunąć przeplatanie obręczy jedynie o 3mm!
Dlaczego tylko 3mm?
Piasta ma szerokość 135mm, weźmy np. do obliczeń obręcz o szerokości 28mm. Zostaje nam 107mm do podziały na obie strony (135mm-28mm) co daje 53.5mm odległości na każdą stronę (jeśli zaplatać symetrycznie). Jeśli przesuniemy oś koła w stronę tarczy o 3mm, zmienia to odległości na 56.5mm i 50.5mm. Otrzymujemy 6mm offsetu jaki potrzebuje zarówno Demo 7/8 jak i BigHit (MY06-MY08).
p.s. powyższe wyliczenia pokazywał mi na kartce papieru inż Rybski z Krakowa - znany jako "Szprycha".
Junior/G3R
www.g3riders.com
www.g3riders.com
-
- Kontakt:
Ja kupowałem szprychy na oba koła jednej długości, nie ma potrzeby kombinować - tym bardziej. że przesunięcie w Specu ma na celu zrobienie "dishless wheel" gdzie szprychy są po obu stronach rozmieszczone w tej samej odległości od osi obręczy.
Nie da się jeździć bez przesunięcia jeśli masz przednią przerzutkę - przy przełożeniach 22/32 i 22/34 łańcuch będzie ocierał o szeroką oponę 2.35 jeśli ma wystające klocki.
Nie da się jeździć bez przesunięcia jeśli masz przednią przerzutkę - przy przełożeniach 22/32 i 22/34 łańcuch będzie ocierał o szeroką oponę 2.35 jeśli ma wystające klocki.
Junior/G3R
www.g3riders.com
www.g3riders.com