Witam!temat jest w imieniu Mojego kolegi.szuka nowego dampera do ramki orange patriot+7.ma teraz manitou swinger4 ale już "pada"...zastanawia się nad manitou isx6 air...tylko czy ten damper da radę w tej ramce czy lepiej coś innego?co Bracia polecaja do tej ramki?
Thx!
Manitou Evolver ISX6 air...
Damper da radę. Wad się w jego konstrukcji nie dopatrzyłem - ale "miedzy Bogiem a prawdą" jak miałbym czegoś szukać to Pearl 3.3 albo 3.1. Wszystkie te dampery miałem pod tyłkiem i tylko Pearl mnie "zauroczył". Do Manitou mam dystans ponieważ zawsze mnie drażniło SPV i problemy z ustawieniem. A FloodGate nie wymaga większej ingerencji w regulację dampera.
Zostaje jeszcze FOX DHX 5.0/4.0, ale wg. mnie w ramce typu Patriot różnic nie odczujesz jeśli chdozi o prace samego dampera przy wyl. platformie - jaja zaczną się dopeiro jak będzie to trzeba precyzyjnie ustawić:)
Na dobrą sprawę Patriot+7 da rade nawet na niższych modelach - piotrex cały Chopok objeździł na Manitou Radium w swoim Patriocie ("skoki, loty 200 metrów") i nie zajęczał...
Zostaje jeszcze FOX DHX 5.0/4.0, ale wg. mnie w ramce typu Patriot różnic nie odczujesz jeśli chdozi o prace samego dampera przy wyl. platformie - jaja zaczną się dopeiro jak będzie to trzeba precyzyjnie ustawić:)
Na dobrą sprawę Patriot+7 da rade nawet na niższych modelach - piotrex cały Chopok objeździł na Manitou Radium w swoim Patriocie ("skoki, loty 200 metrów") i nie zajęczał...
Ostatnio kolega miał dylemat, ale wybrał Evolvera ISX-4 "bo ładniejszy i ma zbiorniczek" (esteta/lansiarz:P) - a za tą samą kase mógł mieć Monarch'a 3.3, który na dobra sprawę jest "mniejszym" bratem Pearl'a, i równie wytrzymałym. Evolver poszedł do Akity - po weekendzie pewnie będziemy sprawdzać jak to hula.
Spaced tak jak napisał troyo, ISX-4/6 ma SPV.
A co do "hierarchii" damperów;
Pearl jest wyższym modelem dedykowanym do AM, Endu, FR (czasem pisza na stronach, że EX-FR - do czego podchodze z dystansem).
Monarch jest dedykowany do XC, AM, Endu.
Nie wiem jak z poźniejszymi rocznikami (po 2008) bo Pearla chyba wycofali, a Monarchy wyszły z innymi bajerami (3.3, 4.2 etc).
A co do "hierarchii" damperów;
Pearl jest wyższym modelem dedykowanym do AM, Endu, FR (czasem pisza na stronach, że EX-FR - do czego podchodze z dystansem).
Monarch jest dedykowany do XC, AM, Endu.
Nie wiem jak z poźniejszymi rocznikami (po 2008) bo Pearla chyba wycofali, a Monarchy wyszły z innymi bajerami (3.3, 4.2 etc).
www.feel-free.pl