Shimano SLX M665 Hamulec?

szumasta
Kontakt:

Shimano SLX M665 Hamulec?

Post autor: szumasta »

Witam piszę z takim zapytaniem czy ktoś może używa hamulców SLX? Jesli tak to czy moglby sie podzielic jakas opinia na temat sily oraz "grzania się"?

Właśnie sie zastanawiam nad tymi hamulcami, opinie na crc sa zachęcające.
Hamulec bylby uzywany do freeridu i jakiegos tam "amatorskiego dh". ogólnie do jazdy po górach, przez osobę ważacą ok 85kg. Co o tym myslicie?

Szukam nowego hamulca na przód w cenie ok 300zl.
Prosiłbym o w miare sensowne wypowiedzi.
Z góry dziękuje.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Było dużo podobnych tematów. Wszystkie kończyły sie podobnymi wnioskami , SLX to : słaby, przegrzewający się , awaryjny hamulec . W tej cenie kup Juicy 5.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ravfr slx jest od juicy 5 mocniejszy, takie jet moje zdanie i kolegi mającego sprawne juicy, nie wiem z jakim egzemplarzem miałeś kontakt. Nie wiem tez jak z awaryjnością, bo słyszałem tylko o pocących się zaciskach, a akurat mam m601 i m535 na klamkach slxa, ale pewnie odsetek porównywalny do avida.

co do przegrzania, złamałem nadgarstek i przy sprowadzaniu roweru hamowałem tyłem dobre kilka minut non-stop, górka nie za duża , ale nigdzie bym więcej nie hamował. Klocki mam metaliczne zeita.

szumasta poszukaj starszych tematów
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

SeraaX pohamuj z większej góry i mocniej , odkryjesz uroku slx'a. Nie radzi sobie w górach, guzik z tego, że w pierwszym momencie łapie mocno jeżeli po chwili zdycha. Tak samo zachowuje się XT , które miałem po SLXie.
Używałem ze wszystkim mieszankami EBC .
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

Dzięki chlopaki za wypowiedzi właśnie zależy mi na wypowiedziach osób które jezdzily na tych hamulcach a nie tylko widziały albo u kolegi dotykały. W takim razie jestem zmuszony dać sobie spokój z nimi.
SeraaX przeglądałem inne tematy ale nic na temat slx nie znalazłem, przynajmniej nic konkretnego.

Co do pracy juicy 5 to tak średnio mi odpowiada, kumpel ma je nowe, w sumie juz dotarte powinny byc bo zaliczyly troche zjazdów po górach a klamka jest jakas taka miekka i siła tez taka sobie w porównaniu do mojego starego el camino hmm. Chyba bedę musiał wziąć pod uwage tez uzywki albo rozszerzyc przedzial cenowy...
mathieu_88
Kontakt:

Post autor: mathieu_88 »

Ja tam jestem z SLX'ów zadowolony. Mam tył i przód i do tego tarcze Avid'a od Code'ów. Dobra modulacja, możliwość dopasowania pod siebie skoku i odległości dźwigni od kiery. Na zjeździe grzeją się to wiadome, tylko który hamulec przy dłuższym hamowaniu się nie grzeje?? Ja jestem zadowolony i polecam. Możesz poszukać jeszcze starych Saint'ów w sklepach, bo są teraz w lepszych cenach jak SLX'y.

P.S.
ravfr za często hamujesz i tyle ;)
Taki Perin podobno potrafi Wierchomlę bez naciskania klamki przejechać :D
[url]http://sroczka.pinkbike.com/[/url]
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

ravfr A jaką tarczę tam miałeś (w SLX)? : )
Ja poszukałem po różnych forach opinii i ludzie sobie ten hamulec chwalą. Dlatego kupiłem na tył i zobaczymy jak to będzie :)
ODPOWIEDZ