Alternatywa dla dampera

maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

Najbliżej jakiejkolwiek odpowiedzi jest Szymon. Jakieś elastyczne medium co się rozciąga mogłoby być alternatywą albo potencjalnie rama zrobiona z gumy, żeby pochłaniała wstrząsy i się uginała, ale chyba włókno węglowe się lepiej spisuje (aczkolwiek się tak nie gnie jak guma). Szczerze mówiąc to nie mam pomysłu na alternatywę. Myślę, że dampery są wystarczająco dobrym rozwiązaniem.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

maro_donald mnie dziwi czemu nikt poduszki magnetycznej nie wspomniał. Nie wiem czemu ale zawsze ludzie wiercili ten temat w takich tematach.
saturas
Kontakt:

Post autor: saturas »

kiedyś natrafiłem na coś takiego:
Obrazek
(wbrew pozorom nie jest to sztywna rama), ale zdaje się że to rozwiązanie było niezbyt trafione.
edit:
http://www.amory.of.pl/ - tu jest opis tego systemu.
kubaseq
Kontakt:

Post autor: kubaseq »

saturas Jak to działa? Bo nie czaje :D
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

o systemie magnetycznym pisaliśmy, nawet ja byłem jego autorem. ^^ znaczy tematu.
saturas
Kontakt:

Post autor: saturas »

kubaseq z tego co zdołałem się doczytać wynika że rolę dampera pełni tu elastyczny materiał, którym "wahacz" jest przymocowany do przedniego trójkąta
Spaced
moderator
Kontakt:

saturas podobny patent ostatnio w jakims rowerze widziałem w magazynie rowerowym. Bodajze superior miał cos takiego ale nie jestem pewien czy akurat oni. Do xc to jeszcze moze miec sens ale przy wiekszym skoku sie nie sprawdzi.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Spaced i reguluj taką poduszkę magnetyczną, bez wymiany magnesu. Rower wtedy musiałbym mieć jakiś akumulator.
Spaced
moderator
Kontakt:

EZrider ja nie uwazam, ze to dobry pomysł. Wrecz przeciwnie. Po prostu zasugerowałem, ze dziwne, ze temat zamiast byc o alternatywach dla dampera jest o niestandardowych damperach ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Tak czy siak jakiś pomysł który dyskwalifikuje tylko i wyłącznie masa bo ostatecznie można by zrobić i czujniki skoku które regulowałyby przepływ prądu i zmieniały charakterystykę w trakcie skoku. Ba, wkładasz sobie kartę pamięci do kompa, nagrywasz sofcik z własnymi ustawieniami po czym wkładasz do roweru. Ale lekką ręką + 5kg na to wszystko.

Przyszła mi do głowy jeszcze możliwość zastosowania elipsy w tłumieniu, która będzie się obracać i w momencie "wybrzuszenia" spowalniać i tłumić ruch. Ciężko mi o tej porze stwierdzić czy to nie jest jakaś kompletna bzdura...
ODPOWIEDZ