Co do opony to mam specyficzne wymagania
- niska waga ( do +-900g)
- miękka mieszanka co za tym idzie dobra przyczepność
- szerokość starczy nawet 2,2 ale najmilej widziane 2,35
Opona będzie używana na ubitych trasach na których często jest kurz/piasek i zależy mi na jak najlepszej przyczepności właśnie na tej nawierzchni , oraz aby dawała radę na lekko wilgotnych podłożach . Żadne kamienie i korzenie nie wchodzą w grę . Zazwyczaj dojeżdżam około 1km do trasy , i czasami robię wypady na miasto , więc mieszanka może być naprawdę miękka (60 a nie wchodzi w grę ) Obecnie mam oponę maxxisa HR 2,5 60a i jest średnia , na zbitych trasach traci przyczepność i się uślizguje no i sporo waży , a chce odlajtowić rower na kołach . Rozpatrzę każdą propozycję .
No i również proszę o doradzenie w sprawie dętek , chce kupić jakieś lekkie dętki , ale niezbyt mam pojęcie co wybrać . Na dętkę mogę przeznaczyć 30zł max , wentyl najlepiej samochodowy , chyba że na preście się zaoszczędzi wagi . Dętka najlepiej jak najlżejsza ale w granicach wytrzymałości i rozsądku

Aha dodam że z góry prosiłbym o linki do opon . I najlepiej aby to było w PL żebym nie czekał na to długo , bo jak wiadomo sezon rozpoczą się pełną parą i trzeba trenować .