Pierwszy solidny rower DH

klaster
Kontakt:

Pierwszy solidny rower DH

Post autor: klaster »

witam wszystkich, chce kopić rower DH do kwoty 14tys. przeznaczenie to jazda po górach, lasach polnych drogach czasami przez miasto przelecieć ogólnie to na tereny. Nie mam zamiaru brać udziałów w zawodach bynajmniej jak na razie przyszłość pokarze. mój wzrost to 183cm waga jak na razie 100kg ale już bylem przy 93kg wiadomo jak będzie się dużo jeździć to się i straci co nieco. Będzie to mój drugi rower po pierwszym jaki miałem. Moja przerwa w jeżdżenie na rowerze była dosyć spora ponieważ już jakieś 10 lat nie jeździłem intensywnie na rowerze, a ostatni raz na starym gorało jeździłem 3 lata temu wiec trzeba będzie sobie przypomnieć co nieco jak i skorygować równowagę.
Tej sumy jeszcze nie mam ale mam nadzieje ze do lipca już się uzbiera. Najbardziej na czym mi zależy to na przednich podwójnych widelcach wyglądają na bardziej solidne no i na wysokim skoku amorów.
moje kandydaty jak na razie to
1. Scott Voltage FR 10 - znaleziony na tym forum tematycznym no ale nie ma podwójnych widełek az do kiery
2. Kona Stab Deluxe 2010 - wszystko oki ale tylne zawieszenie wydaje się cienko skonstruowane
rower ma być solidny i wytrzymaly a waga nie gra roli jak solidność konstrukcji. Chciałem składać od deski ale wole jednak kupić już gotowy może z ceny da się zejść niżej
adu
Kontakt:

Post autor: adu »

klaster scott voltage FR 10 nie jest rowerem do dh, ale do slope'a i, jak sama nazwa wskazuje, do freeride'u.
Co do kony, to mając 14 tys., wydaje mi się, że można znaleźć coś ciekawszego, np. scott gambler, giant glory, sunn radical... :D
Cza.Ha
Kontakt:

Post autor: Cza.Ha »

klaster pisze:przeznaczenie to jazda po górach, lasach polnych drogach czasami przez miasto przelecieć ogólnie to na tereny
rowery DH nadają się wyłącznie do jazdy z góry do dołu, a z tego co piszesz nie do końca wynika że właśnie w tym celu chcesz go wykożystywać, bo jeśli chcesz jezdzić po płaskim terenie, nawet jeśli by ten teren był trudny technicznie to rower typowo DH nie dość że nie jest Ci potrzebny to będzie Cię mocno ograniczał.

Natomiast jeśli chcesz rower DH do 14k to w tej kwocie proponował bym Mondrakera Summum, być może jak na początkującego nie potrzeba takiego sprzętu, ale w momencie odsprzedaży znajdziesz kupca odrazu za dobrą kase.

Dodam że za 14k kupisz prawie każdy rower DH (był gdzieś na forum temat o rowerze do 15k to możesz poczytać), ale na początek rowery za powiedzmy 9k też w zupełności ogarną a 5k możesz przeznaczyć na wyjazdy lub po sezonowe modyfikacje.
klaster
Kontakt:

dzięki za wypowiedzi, rozejrzeć się za tymi modelami które proponujecie, jednak zapomniałem dodać ze moja jazda nie jest spokojna, ja nigdy nie jadę powoli. wiadomo ze by zjechać trzeba wjechać nie będę do tego auta zaprzęgał a potem i tak trzeba będzie do góry po auto iść czy jechać. na starym góralu 12km przejeżdżałem w do 30min jadąc większości przez miasto nie zatrzymując się omijając skrzyżowania świetlne. Ja jazdy spokojnej nie lubię. DH chciałem kupić bo wiem ze sa to rowery wytrzymałe w każdych warunkach poprzednik jak miałem 16lat i wagę znacznie niższą to po jakimś czasie tylny hak podtrzymujący kolo pękł, dobre 4 oski pękły wciągu roku, kaseta przeskakiwała wjeżdżając pod górkę i było parę razy wymieniane. Dlatego pisałem ze chce solidny kupując raz a na dłuższy czas. Wiem ze przejazd takim na dłuższa metę po równej drodze jest bardziej męczący niż na normalnym. Wycieczki na nim pewno nie będę robić.
zaraz luknę wasze propozycje
W tych nazwach to się za bardzo nie znam bo wiem ze jest ich z lek sza dużo i każdy jest do czego innego ale jeżeli nie DH to jaki typ musiałbym szukać, bo nie będę ukrywał ze skoki, wyskoki tez będę chciał robić może jednak DH faktycznie mi wybijecie z głowy i pójdę po rozsadek do głowy kupując coś co będzie bardziej pasować
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

chodzby na allegro masz super zlozlona m6'tke z Foxem , albo nowa glorke w tych kwotach.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Cza.Ha
Kontakt:

klaster pisze: zapomniałem dodać ze moja jazda nie jest spokojna, ja nigdy nie jadę powoli. wiadomo ze by zjechać trzeba wjechać nie będę do tego auta zaprzęgał a potem i tak trzeba będzie do góry po auto iść czy jechać. na starym góralu 12km przejeżdżałem w do 30min jadąc większości przez miasto nie zatrzymując się omijając skrzyżowania świetlne. Ja jazdy spokojnej nie lubię. DH chciałem kupić bo wiem ze sa to rowery wytrzymałe w każdych warunkach
coraz bardziej wydaje mi się że nie potrzebujesz roweru DH, tylko pancernego sztywniaka, lub też fulla o nie za dużym skoku. Dobrze się zastanów zanim wydasz te 14 000 PLN. Pozdro
klaster
Kontakt:

no to jak macie obraz to może jakieś propozycje? Jak pisałem od dłuższego czasu nie spędzałem czasu na rowerze jak i się nie interesowałem ale ostatnio brakuje mi jazdy ostrej i muszę coś kupić no i będę miał do dyspozycji do 14tys a wiem ze jak ktoś pisze ze ma 3,5tys to piszecie ze trochę mało. wiec wachlarz u mnie jest szeroki tylko który wybrać by nie żałować.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Moze 2 rowery? Jeden w gory, za ok. 5-6k styknie, a na miasto jakis sztywniaczek za 3k i bedzie gitnie. Nie ma rowerow uniwersalnych, typowa zjazdowka nie wyrabia w miescie, a HT nie wyrabia na ciezszych trasach.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

klaster Twój problem rozwieje klasa ENDURO tak wyśmiewana przez "znawców" a tak doceniana przez technicznych ( czytaj - wszechstronnych ). Lekki i do agresywnej jazdy, wspina sie i naszmaca w dół solidnie...pokmiń nad tym .

Pozdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
adu
Kontakt:

Post autor: adu »

To może jednak ten scott voltage fr 10? Oprócz tego masz np: transition dirtbag, giant faith 0, mondraker prayer coil itp. I w górach poszalejesz, i po mieście da radę pośmigać.
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

wydaje mi się, że potrzebujesz czegoś w tym stylu http://www.giant-bicycles.com/en-IN/bik ... 498/38126/ Schodek dobrze prawi szukaj czegoś enduro/fr, zwróć uwagę na to żeby był duży zakres regulacji sztycy, na podjazdy i płaskie wysoko a w dół chowasz ile się da i ogień, jeżeli nie chcesz startować w zawodach dh (choć na bajku enduro spokojnie też możesz) a czerpać przyjemność z jazdy, rower o skoku 200/200 będzie cię upośledzał - moja opinia na podstawie własnego doświadczenia
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

6casey6 pierwszy co miał odwagę...;)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Możesz mieć Kone Stab Supreme za 14tyś tylko musisz skorzystać z programu Grassroots. Zostało już niewiele czasu bo można tylko do 30 czerwca się zgłaszać, ale jaki ich pogonisz do zdążysz. :)
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Stinky to bardzo dobry wybór jak dlamnie. Chociaz możesz wychaczyć coś lepszego ja osobiście codzienie wale z 6 km albo i więcej gdy nie jade w teren śmigam z kolegą miastowe FR :> i wcale nie jest ciężko, nim zachrzaniać po płaskim. To jedno zawias, fakt faktem ale jest to naprawde dobre zawieszenie. i daje rade nawet na płaskim.
Cza.Ha
Kontakt:

blackdemon pisze:Moze 2 rowery?
ja też popieram taką opcje.
sztywniaczek:
http://www.hadronsport.com/index.php?ma ... ts_id=3068
DH:
http://www.hadronsport.com/index.php?ma ... ts_id=3142

Nie upieram się kurczowo przy podanych wyżej modelach, istotne żeby sztywniak miał przeżutkę, a ten mondraker spodobał mi się na żywo w Wiśle.
Zaborowski1
Kontakt:

Kramon pisze:Stinky to bardzo dobry wybór jak dlamnie
jestesmy przy budżecie 14tys wiec poco wogole rozmowa o jakichkolwiek Konach ...
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

Zaborowski1 pisze: jestesmy przy budżecie 14tys wiec poco wogole rozmowa o jakichkolwiek Konach .

hehe
Oczko
Kontakt:

Post autor: Oczko »

klaster Sprawdź PW pisałem do Ciebie .
Zaborowski1
Kontakt:

Korean_Boy no a nie jest tak ? ; d
ODPOWIEDZ