Przeskakujący łańcuch na wolnobiegu

korys
Kontakt:

Przeskakujący łańcuch na wolnobiegu

Post autor: korys »

Witam,
to nie pierwszy temat tego typu, ale wszyscy piszą o przerzutkach, a ja mam wolnobieg. Kupiłem sobie nową tarczę do przody dartmoor sting, łańcuch kmc k810 i napinacz ssp-11, do tego mam stary wolnobieg dicta 16z. łańcuch jest napięty, napinacz jest w linii z wolnobiegiem, łańcuch mniej więcej równolegle do ramy i przy mocniejszym naciśnięciu przeskakuje na wolnobiegu i jak pedałuje to ciągle słychać jakieś zgrzytanie(strzelanie). Zęby na wolnobiego nie wydają się być zjechane.

Jaka może być przyczyna? Czy łańcuch może być źle założony? Gdzieś czytałem, że są łańcuchy jednostronne tylko, a w tym ogniwa maja taki nieregularny kształt.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Może zapadki w wolnobiegu przeskakują, przynajmniej wszystko na to wskazuje.
korys
Kontakt:

Nie to nie zapadki. Widać przy przeskoku jak podskakuje napinacz i na wolnobiegu chyba się prześlizguje.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Może wolnobieg na 1/8 jest. Zmierz szerokość ząbków bo kmc K810 jest pod węższe zębatki 3/32.
No a do wolnobiegu to swoją drogą przydałoby się zajrzeć i sprawdzić stan zapadek skoro sam nazywasz go starym.
korys
Kontakt:

zajrzałem do wolnobiegu i okazało się, że zęby już są nieźle wyrobione i do tego łańcuch za małą długością przylegał. podziałałem pilnikiem i naciągnąłem łańcuch i teraz działa. mam problem z napinaczem, ale do tego oddzielny temat.
ODPOWIEDZ