BikerJG widać że nie masz pojęcia co to włókno węglowe, miałeś może do czynienia z cieniutką warstewką materiału ozdobnego, ale techniczne włókna mają całkowicie inne właściwości, to co ma takie świetne recenzje wytrzymałościowe na świecie to właśnie włókna techniczne, to z którym spotykamy się na co dzień to zwykłe ozdoby, które mają wytrzymałość itd, ale mimo wszystko są gorsze, ale i tak nie są tak kruche jak opowiadasz.
Maty oscylują w granicach 5$ do nawet 1000$ (nie widziałem na oczy, ale jedna Pani inżynier wspominała Mi). I to nie jest marketing, że to 5 baksów jest takie samo jak to za 1000, tylko w lepszym opakowaniu...
Sposobów wykonania laminatu węglowego jest tyle ile ludzi zajmujących się tym, każde ułożenie włókna, każda zmiana wartości, grubości, faktury, materiału, jego gęstości, żywicy ma wpływ na zastosowanie, nie masz pojęcia czego użyli panowie z SC, a go tego nie wiesz ile użyli warstw, na taką ramę może składać się 5, 10 warstw. Jeśli rama zeszła z wagi 900g, doszła zmiana kształtu (realnie mniej materiału, prostsze rurki, etc), to może wyjść na to że rama mimo wszystko jest 3 razy mocniejsza od wersji alu, każdy podnieca się że z Włókna można robić ramy lżejsze etc. a nie pomyśleliście że oni mogą robić ramy porównywalnie wagowo, ale dzięki zastosowaniu laminatów kilka razy mocniejsze? Przyjmijmy takiego FURY, waży swoje, ale nadal w granicach, jest masywny i sprawia wrażenie bardzo mocnego, widział ktoś połamanego?
Włókno ma to do siebie że:
Nie odkształca się.
Tłumi drgania.
Możliwość uzyskania lepszych kształtów (wizualnie i technicznie potrzebnych).
Brak spawów, co poza wizualnym aspektem eliminuje najsłabszy element ramy (nie sam spaw, a połączenie).
Przy wadze przyjętej jako standard, można stworzyć ramę kilkakrotnie mocniejszą.
Dalej nie chce mi się wymieniać, nadmienię tylko że jak ktoś obawia się o kamyczki, to mój kumpel swoją nową Glorke obłożył przezroczystą matą gumową, o gr ok 5mm, nie waży to kilogramów, a spełnia idealnie swoją funkcję.
Co do samej ramki, powiek tak.
Na pierwszych fotach w cieniu wygląda okropnie, garbaty anioł jakoś bardziej do mnie przemawiał (tylko wizualnie, bo rama jako taka nie przemawia do mnie wcale), ale druga seria zdjęć pokazała go w lepszym świetle i powiem że spodobał mi się, ruda podsiodłowa jest jakaś taka...
snizy filmik pokazuje tylko łysego oszołoma który niszczy ramy, pokazuje też jak łatwo manipulować ludzmi. To może nie kupujmy iphonów ? Tak łato je uszkodzić...
http://www.youtube.com/watch?v=DLxq90xm ... re=channel