Van R-odmulamy
Van R-odmulamy
Witam
Jestem mniej lub bardziej szczęśliwym posiadaczem tego Foxa. Właśnie zmieniam olej i zastanawiam się czy jest opcja odmulenia go. Zmieniłem już sprężynę na bardzo miękką ale niewiele to dało poza faktem że łatwo dobija... Czułość bez zmian. Może rzadszy olej? Jaką gęstość polecacie? Pokombinować coś z shimami?
Moja waga to 65 kg.
Pozdrawiam
Jestem mniej lub bardziej szczęśliwym posiadaczem tego Foxa. Właśnie zmieniam olej i zastanawiam się czy jest opcja odmulenia go. Zmieniłem już sprężynę na bardzo miękką ale niewiele to dało poza faktem że łatwo dobija... Czułość bez zmian. Może rzadszy olej? Jaką gęstość polecacie? Pokombinować coś z shimami?
Moja waga to 65 kg.
Pozdrawiam
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
ja wyjołem shimy od propedala i sporo to poprawilo czulosc dampera,poczytaj tutaj:http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php? ... ht=#794814
Shimy od Pro Pedal wywalone, sprężyna 500, ciśnienie około 100psi, komora powietrzna jest dość spora, a Van R nadal muli. Z początku wydawał się bardziej aktywny ale jednak nie wybiera zbyt dobrze. W czym może tkwić problem? Może zmniejszyć objętość komory z powietrzem albo wsadzić inną, miększą sprężynę?
bottle to wtedy mieksza sprezyna powinna ci cos dawac ale sprezyne daje sie pod sag, nie do odmulania. Powodem odmulenia moze byc pare rzeczy - brudny olej, za dużo tłumienia lub po prostu kiepski damper (tarcie na elementach, mało oleju etc). Jakby ktos wiedział co dokladnie push wymienia to zawsze moglbys ta droga isc ale to byly dosc grube zmiany z tego co na vitalu sie reklamowali w filmie.
Van jest zalany świeżutkim motorexem 5W. Tłumienie odbicia ma coś do kompresji? Wydaje mi się że Van R ma tłok i wszystkie ślizgowe elementy z tego samego materiału co DHXy. Myślałem że to wina tulei, może za mocno je skręcam i damper nie może na nich pracować ale po rozkręceniu sprężyny składa się bez problemu. Już X-fusion Vector w DC Akicie pracował mi o niebo lepiej od tego Foxa w Norco Six. Może 4 zawias inaczej się zachowuje?