Malowanie części rowerowych

Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

Mnie nie cohdzi o malowanie duzych, podstawowych podzespołow. Raczej o detale, ktore kolorowe ladnie wygladaja, a zal wydac pieniedzy na nowe. To w koncu spray sie sprawdzi, czy nie ? Ma ktos moze foty z takich eksperymentow ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
GabryH
Kontakt:

Post autor: GabryH »

no jak zwykle podzielne opinie ;|.
Czyli przed malowaniem spreyem zedrzeć trochę stary lakier papierem sciernym?
Jak dlugo takie coś 'schnie'?

kuwer przecież blackdemon nie zaczął po nim jechać, tylko grzecznie, co wiecej - z lekkim humorem wytlumaczyl mu, ktora forma jest poprawna :)
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

GabryH albo cały albo tylko zmatowić. Schnie zależnie od ilości warstw i odstępie czasowym, maluj sobie co 2h warstwe i odczekaj później 12h.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

Daje rade;)

no jak zwykle podzielne opinie ;|.
Czyli przed malowaniem spreyem zedrzeć trochę stary lakier papierem sciernym?
Jak dlugo takie coś 'schnie'?
Jak dobry lakier to tylko zmatowić, jak odpada to trzeba się go pozbyć.
Schnięcie zależy od farby( na puszcze będzie napisane). Po malowaniu wywal na zewnątrz do słoneczka. Lakiery lubią promienie UV podczas schnięcia. Oczywiście jak pogoda uraczy nas pięknym suchym dniem.
Jak chcesz czegoś więcej dowiedzieć się o malowaniu, poprzeglądaj fora samochodowe. Takich tematów tam jest masę i przy okazji opisane co i jak robić żeby efekt był co najmniej zadowalający.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

I do malowania polecam motipa, mam nim obręcz pomalowana już 3 miesiące bez żadnego podkładu i trzyma sie :twisted:
dirtzone
Kontakt:

Post autor: dirtzone »

MAGIK_KRK_PL dirtzone kierownica sie lekko wygina, wiec znajdz spray ktory przy tym nie popeka ;]

Jeszcze w zeszłym roku pomalowałem kierownice jakąś czarną matową montaną i do tej pory się trzyma bez żadnych odprysków... a tylko zmatowiłem poprzedni lakier i dałem dwie warstwy farby w odstępie kilku godzin :] Więc wiem, że da się pomalować rower zwykłym sprejem i będzie działać :P

GabryH
Kontakt:

pplaymo pisze:Jak chcesz czegoś więcej dowiedzieć się o malowaniu, poprzeglądaj fora samochodowe.
czy tam aby napewno piszą o tym, jak malowac spreyem?
jeszcze jedno pytanie; czy jeżeli przemalowuje z czarnego na biały, czy nie wyjdzie mi z tego jakiś szary? :mrgreen:
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

GabryH Kluczem jest odpowiednia ilość warstw i dobrze kryjąca farba, najlepiej akryl.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

a powie mi ktos jak bedzie z goleniami dolnymi od marza? moge zostawic je bez lakieru czy bedzie jakies utlenianie jak ze zwyklym alu?
pplaymo
Kontakt:

GabryH a no pewnie, na jednym większym forum nawet jest opisane jak ładnie pomalować sprayem felgi itp. Zdziwił byś się ile razy wykorzystuje się spraye przy blacharce. W końcu to też farba i dobry spray trzyma się bdb;)

Co do goleni ja bym je pomalował bezbarwnym ale przed malowaniem podgrzać powierzchnię. Bezbarwny nie zmatowieje ;)
Hajdas
Kontakt:

czyli jak nie uzyje bezbarwnego kolor sie zmatowi?
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Co do lag.
Kupujemy:
*papier ścierny - 600 - 800 -1000
*podkład do powierzchni nieporowatych - 200 ml
*farba w sprayu - 330-400 ml
*farba w sprayu bezbarwna-200 ml

Najpierw zdejmujemy lakier z amorka (600 :arrow: 800 :arrow: 1000), nastepnie wycieramy powierzchnie , nakładamy 2 warstwy podkładu (czekamy na drugi dzień aż wyschnie) , 4 warstwy farby (w moim przypadku tak było). i po 24 h nakładamy farby bezbarwnej.

Ja tak zrobiłem ze swoim jurkiem i wszystko się trzyma. Farba pod karcherem nie odchodzi i kamienie nie powodują zadnych odprysków :)

wynik tutaj:

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56729
Hajdas
Kontakt:

a co w przypadku jesli lagi maja byc rav, tzn kolor czystego metalu, czy material z jakiego sa golenie zmatowi sie czy nie?
pplaymo
Kontakt:

MAGIK_KRK_PL jeśli rav.
To jak bym zrobił tak:
1) scansol i kracher lub coś co daje duże ciśnienie wody. Żmudna robota ale daje ładne efekty. Usuniesz tym farbę i nie porysujesz bardzo lag.
2) Po tym zabiegu papier od 800 w wzwyż, najlepiej wodne. Wyrównasz powierzchnię i usuniesz rysy. Bardzo żmudna robota. Jeśli chcesz polerkę to pasta polerska i jedziesz. Tylko przy polerowanych elementach lakier się źle trzyma.
3) wszystko myjesz dokładnie benzyną ekstrakcyjna i później płynem do mycia naczyń. Suszysz.
4) podgrzewasz element tak żeby był ciepły jak dotkniesz.
5) malujesz bezbarwnym może być spray( lepiej zainwestować w coś lepszego).
Pamiętaj, lepiej więcej cienkich warstw niż jedna gruba.
* jak będziesz bawić się scansolem to zdejmij uszczelki lub bardzo dobrze zabezpiecz. Środek żrący. To samo tyczy się ślizgów.
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dopisze ;) PZDR
Magic Zdzich
Kontakt:

http://allegro.pl/item1016502935_motip_ ... lorow.html
Czy do takiego malowania wystarcza takie tanie lakiery, czy szukac drozszych odpowiedników ?
pplaymo
Kontakt:

Powinny styknąć chociaż ja nie kupie lakieru dopóki go nie "po macam" :D
Magic Zdzich
Kontakt:

W koncu lakier jest lakier :D Trzeba pewnie starannie przygotowac powierzchnie, ladnie naniesc warstwy (w odpowiedniej ilosci) i efekt musi byc ; p

Wstawiajcie zdjecia waszych osiagniec malarskich :D
GabryH
Kontakt:

a jezeli sie maluje nie 'spreyem z puszki' tylko kompresorem, to musi być jakas specjalna farba/lakier? podacie jakies konkretne marki?
jak to potem przelac do pistoletu?
ile kupic ml zeby wystarczylo na kierownice?
pplaymo
Kontakt:

Magic Zdzich jak tylko będzie lepsza pogoda to ci pokaże efekt sprayu doprawdy nie na częściach rowerowych tylko na alumach. Ale i to i to to "aluminium":P
ODPOWIEDZ