siema kupiłem sobie travisa triple Ti 07, sprzedający twierdził iz ma on 203mm skoku, ale w domu zaobserwowałem że dobicie jest po 180mm.
czy mógł być on jakoś obniżony. ewentualnie czy taki skok możę być spowodowany za dużą ilością oleju??
i czy jeśli jest to wersja 180mm można go przerobić na 203mm??
z manitou nie miałem styczności wcześniej więc proszę o pomoc.
Manitou travis triple - problem
-
- Kontakt:
a jaki masz tłumik? Intrinsic? jeśli tak to jaka wersja? Odkręć pokrętło od tłumienia kompresji (mały imbus chyba 2 albo 2.5) i zobaczy czy pod nim masz zawór do pompowania, czy nie. Przy serwisie jedna i druga wersja moga sprawić kłopot. Jeśli masz to będziesz musiał kombinowac jakąś przejściówkę do pompowania (nie licz na wigwam), jeśli nie masz zaworu to będziesz potrzebował "vacuum tool". Najlepiej ściągnij z strony manitou service guida i zobacz o co chodzi.
Ogólnie może być to spowodowane zbyt duża ilością oleju w tłumiku, ale w wersji intrinsic jest to o tyle mało prawdopodobne, że te tłumiki zalewa sie do "pełna", tak jak damper. Może poprzedni właściciel kombinował coś z odbojnikiem w środku i dał coś większego i twardszego. Bez rozbierania się nie obejdzie.
Zmierz też długość górnych goleni od uszczelek po korek (laga ze sprężyną), porównam do swojego travisa.
Dziwne natomiast że, dobija po 180mm skoku, mój pierwszy travis miał realnie 196mm skoku, teraz ma 200mm, a nie 203. ale niby producent zastrzega mozliwość wahań ok. +/- 5mm
Ogólnie może być to spowodowane zbyt duża ilością oleju w tłumiku, ale w wersji intrinsic jest to o tyle mało prawdopodobne, że te tłumiki zalewa sie do "pełna", tak jak damper. Może poprzedni właściciel kombinował coś z odbojnikiem w środku i dał coś większego i twardszego. Bez rozbierania się nie obejdzie.
Zmierz też długość górnych goleni od uszczelek po korek (laga ze sprężyną), porównam do swojego travisa.
Dziwne natomiast że, dobija po 180mm skoku, mój pierwszy travis miał realnie 196mm skoku, teraz ma 200mm, a nie 203. ale niby producent zastrzega mozliwość wahań ok. +/- 5mm
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
-
- Kontakt: