2 pytania hebel magura clara

dr_urbus
Kontakt:

2 pytania hebel magura clara

Post autor: dr_urbus »

dwa pytanka odśnie magury clary
1) narazie nie mam kasy na nowe heble więc będę musiał pokombinować ze swoją starą magurą clarą. 1) nie wiem jaki to model. 2001 czy 2002+. wiem że oba zaciski różniły się tym że jeden miał spinkę a drugi nie. Ktoś się orientuje który to który? nigdzie nie mogę znaleźć tego info

2) czy zbiorniczek na klamce do clary może być umieszczony do góry nogami? (chodzi mi o zamienienie lewek klamki na prawą..będzie to rozwiązanie tymczasowe dopóki dopóty nie znajdą się finanse na nowe heble). klamka wygląda jak na zdjęciu: http://www.biketrialstation.com/magura/clara.jpg
AdamsLZ
Kontakt:

Post autor: AdamsLZ »

1. Jeśli wygląda jak ten ze zdjęcia to stawiam, że jest to 2001 (kolejne roczniki miały tylko malowanie zmienione), wcześniejsze były odlane w całości i miały odpowietrznik z boku po lewej stronie. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

2. Raczej kiepski pomysł, będzie się zapowietrzał.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Nie będzie się zapowietrzał jeśli zaleje go z 100%. Zresztą płyn magury ma taką ściśliwość że nawet jak by był lekko zapowietrzony to by tego raczej nie poczuł. Ja osobiście bym tak nie robił bo klamki do tych hamulców to wydatek ok 20-30zł
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

tomek059 pisze:Zresztą płyn magury ma taką ściśliwość że nawet jak by był lekko zapowietrzony to by tego raczej nie poczuł.
He?! :shock:
Olej Magury , nie zawiera glikolu(tak jaj dot), który jest higroskopijny . Nie łapie zatem wody z powietrza , która gotując sie w układzie hamulcowym "zapowietrza " go .
re5pect
Kontakt:

Post autor: re5pect »

dr_urbus
1. starsze modele Clary miały manualnie regulowaną odległość klocków od tarczy (na imbusa 6mm). To co jest na zdjęciu jest już nowszą Clarą z tłoczkiem takim jak w Magurach Louise. Z tego co pamiętam, to w 2001r debiutował nowy model.

2. Nie może.

Jak masz zamienione klamki prawa z lewą, to porostu przepnij przewody. I pamiętaj że Clary trzeba porządnie zalać żeby się nie zapowietrzały! Kiedyś był tu temat o Gustavach i nawet pisałem tam instrukcje krok po kroku jak zalewać stare magury.
Pozdrawiam!
gg: 4709451
dr_urbus
Kontakt:

Post autor: dr_urbus »

to jest dokladnie ten hebel...ktory to rok?
http://entretien.vtt.free.fr/purge_magura_clara.htm
ODPOWIEDZ