Pancerz - względnie dobry i tani.
Pancerz - względnie dobry i tani.
Poszukuję pancerza do przerzutek, przyzwoitej jakości w dobrej cenie. W tej chwili jeżdżę na czymś za 8zł/metr więc lekki shit. Miło byłoby pomarańczowego dziada dorwać ( od razu mówię, że te komplety jagwire z allegro są zbyt drogie jak dla mnie bo lubię często wymieniać ).
PS w sumie zależy mi na kolorystyce najbardziej ale wolę nie kupować shitu znowu.
PS w sumie zależy mi na kolorystyce najbardziej ale wolę nie kupować shitu znowu.
-
- Kontakt:
Ja ze swojej praktyki mogę polecić to http://tnij.org/gu58 .
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
-
- Kontakt:
Pancerze mogą się różnić: sztywnością, grubością.EZrider pisze:tego jest tak mnóstwo, że miałem nadzieje na poradę - na pewno jedne są gorsze inne lepsze.
Konstrukcją: stalowe druty wzdłuż lub oplot stalową taśmą.
ja preferuję bardzo miękki pancerz (takie ciężko znaleźć)
Reszta to jakieś dodatki typu pseudo carbon, kevlar lub jakieś srebrne plecione druty itp. nie wpływają na jakość pancerza i pracę linki tylko na wygląd (+100 do lansu)
Ważne żeby miał wyściółkę z teflonu/polietylenu taki pancerz będzie służył dużo dłużej niż standardowy bez wyściółki (no i posuw linki lepszy

Dobrze jakby był powlekany czymś w miarę miękkim żeby lakier na ramie się aż tak nie wycierał w miejscach gdzie nie ma naklejek zabezpieczających lakier

Jak już zdecydujesz to warto zainwestować w lepsze mocniejsze końcówki, istotny element w pancerzach z konstrukcją ze stalowymi drutami wzdłuż.
1. Jesli chcesz sie bawic na kolorowo to kup cos w stylu Nokona za 200zl, albo pomecz sie z rurka termokurczliwa - choc efekty nie sa moim zdaniem zadowalajace
2. Kolorowe pancerze z aukcji- brokat, carbon itp. wszystkie sa niestety slabej jakosci i tylko wygladajac nie zapewniajac dobrej wspolpracy z linka
3. Dobre pancerze - standardowe produty marek Clarks / Fibrax / Shimano.
Sa powszechnie dostepne w kazdym sklepie i dosc podobne do siebie. Cena 6 - 12zl za metr. Kolory zwykle czarne lub szare. Wszystkie maja dobry oplot, dobry teflon w srodku i z przyzwoita linka super efekt wychodzi.
Dobry motyw z dobrymi koncowkami - takze fibrax / clarks - koszt znikomy
ROZWIAZANIA - ja zawsze polecam trzy opcje, lecz 2/3 nie sa tanie
1. Kupic 4 linki Shimano i kilka metrow pancerza jednej z w/w marek.
Taki zestaw wymieniac co 3miesiace i masz przez caly rok idealnie dzialajacy mechanizm bez super kosztow
2. Kupic super linke szlifowana z nierdzewki + najwyzszy model pancerza clarksa... koszt na przerzutke ok. 60zl - troche szpanu, lecz gwarancja dluzszej zywotnosci zadna
3. Systemy pelnych pancerzy Nokon itp. - bezobslugowosc, zywotnosc, pieknosc i drogosc
. Lecz dla bogatego nic trudnego.
PS. nie ma czegos takiego jak powlekanie czyms w miare miekkim. Kazdy pancerz w kontakcie z rama przetrze lakier wpierw, a z czasem zacznie wybierac aluminium- mialem taki rowek kiedys 2mm wyrzezbiony.
Trzeba rame obkleic specjalnymi naklejkami ochronnymi lub ekonomicznie tasma izolacyjna czy tapex'em.
2. Kolorowe pancerze z aukcji- brokat, carbon itp. wszystkie sa niestety slabej jakosci i tylko wygladajac nie zapewniajac dobrej wspolpracy z linka
3. Dobre pancerze - standardowe produty marek Clarks / Fibrax / Shimano.
Sa powszechnie dostepne w kazdym sklepie i dosc podobne do siebie. Cena 6 - 12zl za metr. Kolory zwykle czarne lub szare. Wszystkie maja dobry oplot, dobry teflon w srodku i z przyzwoita linka super efekt wychodzi.
Dobry motyw z dobrymi koncowkami - takze fibrax / clarks - koszt znikomy
ROZWIAZANIA - ja zawsze polecam trzy opcje, lecz 2/3 nie sa tanie
1. Kupic 4 linki Shimano i kilka metrow pancerza jednej z w/w marek.
Taki zestaw wymieniac co 3miesiace i masz przez caly rok idealnie dzialajacy mechanizm bez super kosztow
2. Kupic super linke szlifowana z nierdzewki + najwyzszy model pancerza clarksa... koszt na przerzutke ok. 60zl - troche szpanu, lecz gwarancja dluzszej zywotnosci zadna
3. Systemy pelnych pancerzy Nokon itp. - bezobslugowosc, zywotnosc, pieknosc i drogosc

PS. nie ma czegos takiego jak powlekanie czyms w miare miekkim. Kazdy pancerz w kontakcie z rama przetrze lakier wpierw, a z czasem zacznie wybierac aluminium- mialem taki rowek kiedys 2mm wyrzezbiony.
Trzeba rame obkleic specjalnymi naklejkami ochronnymi lub ekonomicznie tasma izolacyjna czy tapex'em.
http://www.endura.pl
Hmm nie wiem czy to aż taka olbrzymia różnica... Może zrobiłem głupotę ale kupiłem pancerz za 5zł/m jakiś szary. Wlałem tam kilka kropel czerwonego Finish Line i założyłem.
Działaniem byłem olśniony. Przyzwyczajony tym że przerzutka tyla mi ciężko generalnie chodziła(napinanie linki) wcisnąłem mocno dźwignię i prawie ręka mi spadła z kiery(może odrobinę przesadzam xD). Chodzi wszystko pięknie i lekko. Linka 5zł... Łącznie wydałem na to 15zł a jestem zachwycony.
Co prawda wcześniej miałem dzielony pancerz, być może straszliwy syf się wdał do środka i to był powód.
A mam pytanie co do ocierania. Czy jak owinę izolacją pancerz w miejscu gdzie styka się z ramą to będzie ok efekt? Znaczy się żeby izolacja się raczej wycierała(jako najbardziej miękka z tego wszystkiego). Po prostu ją wymienię później i będzie git.
Działaniem byłem olśniony. Przyzwyczajony tym że przerzutka tyla mi ciężko generalnie chodziła(napinanie linki) wcisnąłem mocno dźwignię i prawie ręka mi spadła z kiery(może odrobinę przesadzam xD). Chodzi wszystko pięknie i lekko. Linka 5zł... Łącznie wydałem na to 15zł a jestem zachwycony.
Co prawda wcześniej miałem dzielony pancerz, być może straszliwy syf się wdał do środka i to był powód.
A mam pytanie co do ocierania. Czy jak owinę izolacją pancerz w miejscu gdzie styka się z ramą to będzie ok efekt? Znaczy się żeby izolacja się raczej wycierała(jako najbardziej miękka z tego wszystkiego). Po prostu ją wymienię później i będzie git.
EZrider jak często zmieniasz biegi w maszynie ?? jełśi klikasz jak maratonowiec po 1000 na dzień to kup wypasiony ale jak klikasz 3 razy w tygodniu to olej to i kup normalny i zmień go po pół roku na nowy...
...kogo nie spytam w elicie to ma pancerze i linki po 5 pln...mowa o grawitacji a nie o XC
powodzenia i jak szukasz w kolorach pancerzy to może z czasem przewody hamulcowe będziesz chciał zmienić ? Jak tak to polecam www.vincere.pl
pietryna lepiej naklej na ramie pod linką
...kogo nie spytam w elicie to ma pancerze i linki po 5 pln...mowa o grawitacji a nie o XC

powodzenia i jak szukasz w kolorach pancerzy to może z czasem przewody hamulcowe będziesz chciał zmienić ? Jak tak to polecam www.vincere.pl
pietryna lepiej naklej na ramie pod linką
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!