Shimano SLX-problem.

Pablo666
Kontakt:

Shimano SLX-problem.

Post autor: Pablo666 »

Cześć
Mam problem z moim SLX a wygląda to tak:
Podczas jazdy jest mizerna siła hamowania. By zatrzymać przednie koło muszę docisnąć klamkę prawię do gripa, leczy gdy powiększę skok, klamka się lekko utwardzi.. Tydzień temu odebrałem hamulec z serwisu gdzie była założona nowa lewa klamka i skracany przewód.

Zapowietrzony.? Możliwe lecz dziś odkręciłem dekielek i z dobre 10-15 minut ciskałem klamką..

Klocków nie mam jakiś super bo raptem Jagwire Półmetaliki, ale miałem tej firmy klocki w moim BB5 i byłem zadowolony.

Płyn w układzie jest ciut niższej niż jakby się miał wylać (ale wtedy raczej powinno hamować, a nie jedynie zwalniać)

Pewnie polecą odpowiedzi, pojedź do serwisu i niech to zobaczą, miałem to zrobić ale mają dość sporo roboty, a wole mieć chociaż lekko hamujący niż nie mieć wcale na przodzie :)

Z tyłu mam rocznego SLX bez serwisu, jedynie odpowietrzyłem go sam i działa mi super, siła i modulacja miód. Bardzo zadowolony jestem z niego a z przodem jest drobny problem..
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Spróbuj go zalać nowym płynem (polecam LHM+) i odpowietrzyć porządnie. Sprawdz, czy gdzieś jakaś uszczelka nie poszła. Mysle, że jest zapowietrzony. I to z winy serwisantów.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
i.
Kontakt:

Post autor: i. »

Odkręć zacisk, wyjmij klocki, włóż tą żółtą pierdółkę od Shimano do zacisków i pompuj klamką do znudzenia. Jak przestaną wypływać bąbelki, delikatnie wciśnij klamkę - niech tłoczki delikatnie się wysuną, uzupełnij braki płynu, dokręć dekiel, włóż klocki, przykręć zacisk i jazda.
Pablo666
Kontakt:

A orientuje się ktoś jakie są ilości płynu w butlach.? 1l płynu to trochę dużo a po co mi tyle :) jak po jakimś okresie płyn nadaje się do wylania ;)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Może zalali Ci tarczę jakimś świństwem i przydałoby się umyć? (wraz z klockami, jeśli już)
Sprawdź czystymi palcami (! świeżo umytymi !) czy nie jest tłusta.
http://brooce.pinkbike.com
Pablo666
Kontakt:

brooceChłopaki znają się na rzeczy. Sami jeżdżą wyczynowo.Ale tak czy owak klocki i tarcze już dawno czyściłem.

Dziś spotkałem kumpla (który to serwisował) i właśnie sam ma shimano deore z 08 bodajże i sam nie jest zadowolony. Jakby się dało tarczę np 180(myślę nad tym by zmienić mój komplet 160) to by nawet mogło być fajnie. I tak pewnie na przyszły sezon już kupię jakieś porządne klocki EBC czy coś :)
ODPOWIEDZ