[Gripy] - Grubość
-
- Kontakt:
Może opisze swój przypadek.
Mam duże dłonie, przez ponad rok jeździłem na zwykłych cienkich gripach prodigy, nie miałem żadnych problemów z dłońmi na nich.
Później kupiłem Race Face Good n Evil, są do dużo grubsze gripy od poprzednich. Przez pierwsze pare dni, w tym pare jazd am w górach byłem z nich bardzo zadowolony, ale później zaczęły mnie dziwnie boleć dłonie, tak że bardzo ciężko mi było porządnie chwycić za gripa i go ścisnąć.
Po dwóch tygodniach męczarni sprzedałem G. n E. i kupiłem znów zwykłe, skręcane cienkie gripy velo za 40 zł, nie pamiętam już jaki to model i po troche ponad tygodniu problem z bolącymi dłońmi ustał. Jeżdżę na nich już ponad pół roku i problem nie powrócił więc problem był właśnie w grubości gripów.
Więc jeśli masz duże łapy, to niekoniecznie będą dla ciebie lepsze grube gripy ;>
tfu ;s
Mam duże dłonie, przez ponad rok jeździłem na zwykłych cienkich gripach prodigy, nie miałem żadnych problemów z dłońmi na nich.
Później kupiłem Race Face Good n Evil, są do dużo grubsze gripy od poprzednich. Przez pierwsze pare dni, w tym pare jazd am w górach byłem z nich bardzo zadowolony, ale później zaczęły mnie dziwnie boleć dłonie, tak że bardzo ciężko mi było porządnie chwycić za gripa i go ścisnąć.
Po dwóch tygodniach męczarni sprzedałem G. n E. i kupiłem znów zwykłe, skręcane cienkie gripy velo za 40 zł, nie pamiętam już jaki to model i po troche ponad tygodniu problem z bolącymi dłońmi ustał. Jeżdżę na nich już ponad pół roku i problem nie powrócił więc problem był właśnie w grubości gripów.
Więc jeśli masz duże łapy, to niekoniecznie będą dla ciebie lepsze grube gripy ;>
tfu ;s
-
- Kontakt:
lubię eksperymenty i doświadczenia praktyczne, więc moje wnioski:
- grube gripy pokroju ODI moim zdaniem nie są wygodne, mimo, że palce mam długie, ręce dobrze zahartowane na siłowni, o wiele lepiej rower się kontroluje na twardych i chudych gripach Prodigy/Dartmoor, na dniach przetestuje NS Sodestrom (niestety bez Lock-On ale ponoć na lakierze nie do ruszenia)
- najlepszy gripy jakie miałem okazje stosować to Lizard Skin Dual- niestety nie mają systemu Lock-On, w XC na lakierze do włosów dają radę - w warunkach DH się zsuwają i szybko niszczą,
- niedługo chcę kupić do bike XC/Enduro gripy Authora Ergo - po przejażdżce na rowerze kumpla reeeeelacja, koledzy którzy śmigają na oryginalnych Ergonach - twierdzą że to prawdziwa rewolucja w technologi gripów - kto wie może się skuszę na wersje z integralnymi rogami - bo mimo szerokiej kierownicy, brakuje bocznego chwytu na szosie lub wspinaczce
co do owijki - lubi w błotku odchodzić
- grube gripy pokroju ODI moim zdaniem nie są wygodne, mimo, że palce mam długie, ręce dobrze zahartowane na siłowni, o wiele lepiej rower się kontroluje na twardych i chudych gripach Prodigy/Dartmoor, na dniach przetestuje NS Sodestrom (niestety bez Lock-On ale ponoć na lakierze nie do ruszenia)
- najlepszy gripy jakie miałem okazje stosować to Lizard Skin Dual- niestety nie mają systemu Lock-On, w XC na lakierze do włosów dają radę - w warunkach DH się zsuwają i szybko niszczą,
- niedługo chcę kupić do bike XC/Enduro gripy Authora Ergo - po przejażdżce na rowerze kumpla reeeeelacja, koledzy którzy śmigają na oryginalnych Ergonach - twierdzą że to prawdziwa rewolucja w technologi gripów - kto wie może się skuszę na wersje z integralnymi rogami - bo mimo szerokiej kierownicy, brakuje bocznego chwytu na szosie lub wspinaczce
co do owijki - lubi w błotku odchodzić
-
- Kontakt:
randy-rockstiff możliwe, że źle się za to zabrałem - nie ukrywam moje zdolności manualne i doświadczenie są dość mocno ograniczone w tej materii - ja testowałem owijkę za czasów odchudzania na siłę roweru XC i niestety mi odchodziła po bokach mimo dobrego zabezpieczenia taśmą.
Kto wie może kiedyś znowu spróbuję z owijką - w końcu szosowcy którzy spędzają najwięcej czasu "w siodle" nie mogą się mylić - tylko tym razem pomoże mi jakiś zaprzyjaźniony golinoga.
Kto wie może kiedyś znowu spróbuję z owijką - w końcu szosowcy którzy spędzają najwięcej czasu "w siodle" nie mogą się mylić - tylko tym razem pomoże mi jakiś zaprzyjaźniony golinoga.
Schodek gdybyś chociaż czytał całe posty a nie wybierał z moich wypowiedzi to co Ci pasuje to byś wiedział że ta wypowiedź o hillu to był żart, a że czytasz piąte przez dziesiąte to nawet nie mam z tobą o czym rozmawiaćSchodek pisze:Cytat:
Żal... nie ogarniam jak można sie pytać o takie rzeczy, grubość gripów to chyba kwestia upodobań ridera no nie ??
Ja bym brał średnio grube bo na takich hill śmiga Laughing
Jak Ci doradze kiere 800mm to sobie założysz Question
...klasyczna katalogowa porada forumowego teoretyka który opiera swą wiedzę na katalogach i zdjęciach,nie mając w temacie pojęcia...

Sell: Rower - Intense M9
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Powiem wam chlopaki odchodząc troche od tematu, jezdząc na chudych gripach w MX jezdziolo mi się gorzej, mialem mniejsza kontrolę lotu i wogole, gdy kupiłem sobie grube gripy odrazu lepiej mi się kontrolowało lot i wszystko mogłem podczas lotu zrobic, co tylko chciałem z motorem No fotty, one handy itp. Więc to kwestia wagi roweru, wagi użytkownika roweru i wielkości łapy takie moje zdanie. Też mnie ludzie namawiają na gripy Sunlin;a grube, bo ponoć lepiej się jezdzi hm.... wsumie jezdze od 4 sezonów na gripach ODI, które zajebiscie trzymają i nie zamienił bym je na inne gripy bo lepszych gripów nie ma ! Sunliny moim zdaniem wogole się nie kleją do rękawiczki ... w porównaniu do ODiego ruffiana. Sam jestem na etapie lajtowania nowego roweru i zastanawiam się nad owijką, ale czy warto ? czy to będzie trzymać się ? Wątpie bo owijki są przeważnie robione na krótkie rękawiczki, nie długie i raczej takiego trzymania jak na gripach ODI nigdy sie nie uzyska na owijkach, takie moje zdanie chyba ze owijki są teraz jakies zajebiste. ale po CH*** wydawac kupe siana na owijki ( o ile takowe są z dobrym trzymaniem) bo normalne to koszt ok.15 zł
www.bikes-shop.pl