[jeżykBDG] Duncon Pitbull + Manitou Sherman Flick+

jeżykBDG
Kontakt:

[jeżykBDG] Duncon Pitbull + Manitou Sherman Flick+

Post autor: jeżykBDG »

Rama: Duncon Pitbull 14"
Widelec: Manitou Sherman Flick+

Kierownica: Nuke Proof Warhead 760mm :arrow: Funn fatboy slim
Mostek: Funn Serial Grippa
Gripy: Sunline Half Waffle
Stery: FSA Pig DH Pro

Siodło: Titec Berserkr DH
Sztyca: Da Bomb Post Dalux
Zacisk: Nope Honky

Korby: Shimano Saint FC-M800 :arrow: Truvativ Holzfeller 170mm
Suport: Shimano Saint :arrow: Truvativ Giga Pipe DH
Zębatka: FSA 40T
Łańcuch: SRAM PC-971
Pedały: Truvativ Holzfeller :arrow: CB 5050

Napinacz: Dartmoor Tracko
Przerzutka: Shimano LX
Manetki: Shimano LX
Kaseta: Shimano HG-50

Koło przód:
Obręcz: Sun Rims Single Wide, 26"
Szprychy: Sapim
Piasta: Da Bomb Head Spin
Opona: Maxxis High Roller 2.35 60a (aktualnie)
Dętka: Continental

Koło tył:
Obręcz: DT Swiss FR 6.1D, 26"
Szprychy: Sapim
Piasta: Nope 2-way
Opona: Maxxis Minion DHR 2.35 60a
Dętka: Shwalbe Downhill

Hamulec przód, klamka: Avid Juicy 5, Tarcza: Hayes V8
Hamulec tył, klamka: Shimano Saint M-800, Tarcza: Hayes V8
:arrow: Hayes HFX HD w przewodzie Goodridge'a.
Modyfikacje: W zależności od budżetu chce kupić opony na błoto i moze siodło nowe.

Waga: ok.16,1 kg.

Obrazek

SIEMA MELON!
Frr
Kontakt:

Post autor: Frr »

Widzę, że masz z przodu J5 a z tyłu sainta, mógłbyś powiedzieć który Twoim zdaniem lepiej hamuje? :D
http://www.pinkbike.com/photo/4646333/ Bike
jeżykBDG
Kontakt:

Jak już kiedyś napisałem na PB (dosyć dużo miałem takich pytań):

Hamulce są bardzo podobne, oba łatwo wyczuć. Siła jest jak najbardziej wystarczająca, jednak saint jest trochę mocniejszy. Może to kwestia seryjnych klocków w juicy, kiedyś słyszałem że nie najlepsze są. Ale jeśli jeszcze raz miał bym kupić hamulec to brałbym sainta, bo jego o wiele łatwiej odpowietrzyć. Nie ma żadnych zestawów specjalnych za chorą kase tylko kupujesz raz oryginalny olej shimano i masz tam rurkę o odpowiedniej średnicy(na pewno dał by rade ją gdzie indziej kupić prawie za darmo.)Potem 1L LHM'a masz za niecałe 30 zł i starczy tobie i twoim znajomym na całe życie :D

SIEMA MELON!
Frr
Kontakt:

A w jaki sposób go odpowietrzasz? Ściągasz dekielek w klamce, odkręcasz odpowietrznik i pompujesz klamka uzupełniając poziom oleju? Bo ja tak robię, odpowietrzam, odpowietrzam i odpowietrzyć nie mogę :wink: czuć, że po czasie klamka jest twardsza ale i tak miękka :lol:
jeżykBDG
Kontakt:

No ja robię tak samo. Skała z klamki się nie robi ale czuć sporą różnicę między zapowietrzonym a nie. Jak chcesz mieć twardszą klamkę to tylko stalowy oplot.

SIEMA MELON!
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

A jak Ci sie jezdzi na takiej kierownicy? Masz porownanie do np. 680 mm ? Bede chcial sobie jakas kupic bo moj hussefelt jest troche za waski...
jeżykBDG
Kontakt:

Na kierownicy jeździ się genialnie, jest super stabilnie. Przy parkingowej prędkości trochę ciężko się zakręca ale przy normalnym zjeździe jest lepiej niż na węższych kierownicach. Mam porównanie do 680 mm i do 710 mm. Po miesiącu jazdy na tej kierze 710 jest dla mnie dziwnie wąska(a przejeździłem na takiej cały sezon) do 680 nawet nie porównuje. Wszystko zależy od tego jak duży jesteś. mam kumpla dla którego to jest trochę za szeroko ale jest też kilku innych dla których jest zajebiście. Kupuj szeroką, najwyżej przytniesz. Nuke'a polecam bo jest lekki i stosunkowo tani, na crc miałem za 180 zł.

SIEMA MELON!
pontius29
Kontakt:

Post autor: pontius29 »

ja checie odpowietrzyc w najszybszy sposob hamulce shimano proponuje zrobic to od dupy strony:)...potrzeba: strzykawka, kawalek wezyka o srednicy minimalnie mniejszej niz ten cycek do odpowietrzania na zacisku hamulca, plyn hamulcowy, plaski klucz 7mm, papierowy recznik albo kawalek paieru toaletowego...zdejmujecie dekielek z klamki, wczesniej oczywisce ustawiajac klamke w pozycji horyzontalnej a nastepnie zakladacje uklad pelna plynu strzykawka z wezykiem na ten w/w cycek...mozecie wylac caly stary plyn albo na bierzaco wycierac go paierem...wprowadzajac plyn strzykawka od strony zacisku kazdy pecherzyk powietrza zostanie wypchniety z ukladu, jak juz komora w klamce napelni sie po brzegi plynem poruszajcie lekko klamka zeby sprawdzic czy nei ma pecherzykow powietrza (jak bedzecie poruszac klamka dobrze by byo zakrecic ten cycek ale nie zdejmujce strzykawki zeby do wezyka nie dostalo sie powietrze w razie gdyby okazalo sie ze klamka jest jeszcze miekka)...jak jest wszystko ok i klamka jest twarda zakrecacie cyc na dobre i dekielek na klamce...uklad odpowetrzony ...koniec

co do avida to takie zestaw mozna zrobic sameu w domu...patent jest prosty: 2 strzykawki z apteki, wezyk co ciasno wchodzi na koncowke strzykawki, 2 pokretla-przelotki z gwintem regulujace naciagniece linki ze starej przerzutki:)...w awidach gwinty w otworach do odpowietrzania sa te same co w przerzutkach shimano...korzystam z tego patentu i dziala:)
Frr
Kontakt:

pontius29 Ten sposób który opisałeś na odpowietrzanie shimano też testowałem i moim zdaniem daje lepszy efekt niż standardowa metoda :D tylko trzeba uważać, żeby nie wstrzyknąć przypadkiem trochę powietrza wraz z olejem :wink:
jeżykBDG
Kontakt:

Zaktualizowałem opis roweru. Niestety aktualnego zdjęcia nie mam.

btw. Rower jest na sprzedaż.

SIEMA MELON!
ODPOWIEDZ