Ciśnienie w IFP - problem

Schokowafel
Kontakt:

Ciśnienie w IFP - problem

Post autor: Schokowafel »

Mam mały problem z damperem Manitou Metel RP 08. Od jakiegoś czasu korciło mnie żeby upuścić mu trochę ciśnienia z IFP. Udało mi się odkręcić zaślepkę i myślałem, że będzie tam gumka jak w, vanilli ale jest zupełnie, co innego - Obrazek Gdzieś obiło mi się o uszy że do pompowania tego typu zaworu pasuje adapter do szóstek który mam więc bez wahania nacisnąłem bolec zaworka. Niestety chodzi on strasznie ciężko i wypuściłem prawie całe powietrze z komory. Damper zaczął stukać i stracił tłumienie. Bardzo nim nie uginałem, więc może się nie zapowietrzył. Myślałem że podpompuje to zaraz ale adapter okazał się minimalnie za duzy :( Wie ktoś czy można taki adapter kupić albo napompować to w serwisie? Chciałem ten zawór w ogóle przerobić na shrader ale nie wiem juz teraz jak do tego się zabrać.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

moze to jest zawor jak w starych sidach ?
Schokowafel
Kontakt:

Czy ktoś widzi możliwość przeróbki tego na zwykły zawór shrader? Jak się zdenerwuje to wezme wiertarkę rozwirce to na wylot i wkleje zwykły zawor z dętki...
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Schokowafel a nie masz z pompka takiego adapterka ? Do wiekszosci pompek wlasnie dodaja taki i pasuje do zaworkow w starych sidach , na moje oko to jest wlasnie ten zawor . Moze przejdz sie do sklepu / kolegi to znajdziesz taki adapterek .
Schokowafel
Kontakt:

W mojej Beto takiego nie było.
http://www.amazon.com/Problem-Solvers-9 ... B0017OBJIU
Faktycznie to ma prawo działać, co nie zmienia faktu że wolalbym miec to na shrader. Zawór od dętki ma na końcu kołnierz. Gdybym przewiercił tą pokrywę zbiorniczka na wylot i wkleił wentyl od srodka na klej dwuskładnikowy to myśle że zdało by to egzamin. Kołnierz nie pozwoliłby wypchnąć wentyla a klej by wszystko uszczelnił. Na wszelki wypadek zrobie rajd po okolicznych sklepach w poszukiwaniu tego adaptera to może nie będzie trzeba kombinować.

P.S. Już po problemie...Drobiłem elegancko zawór shrader. Jakby ktoś coś takiego kombinował to wystarczy zwykły zaworek z dętki, gwintownik i narzynka 6mm. Gwintujemy pokrywkę komory i wentyl a potem wkręcamy na klej dwuskładnikowy. Zalecam tylko użyć oryginalnego zaworka gdyż jest on specjalny - wysokociśnieniowy jego wymiar jest taki sam jak każdy zaworek z dętki więc pasuje do shradera.
ODPOWIEDZ