Upgrade hamulców + zbroja

pietryna
Kontakt:

Upgrade hamulców + zbroja

Post autor: pietryna »

No taki zbiorczy temat.

Miałem w planach zmienić moje juicy 5 na code/saint ponieważ przy 100kg wagi odnoszę wrażenie że średnio działają. Przy czym jest to dość droga opcja i chciałbym zasięgnąć opinii innych czy nie lepiej byłoby zainwestować w tarcze 203mm + polecane tu często kool stopy(metaliczne?). Bo w tej chwili działa to wszystko na krzywych tarczach G2(185/160) z chyba półmetalicznymi klockami avida. No i na przykład blokada koła przy większej niż 20-25km/h prędkości jest niemożliwa(wydaje mi się że nie powinno tak być).

Nie mam doświadczenia za bardzo i nie wiem jak to by wyszło... Jeśli miałoby to radykalnie coś zmienić to byłbym skłonny tak to rozwiązać ponieważ chciałem zainwestować w zbroję jednak... Ciepło się robi a moja grubsza bluza nie dość że nie zapewnia ochrony to jeszcze grzeje jak szalona(cała czarna...).

I jeśli tak to jakie tarcze... Myślałem kiedyś nad Hope'ami ale 220zł(czy tam nawet 195 po rabacie z rowerowego) to trochę sporo. Nie wiem czy w to inwestować, czy się opłaca. No i jeszcze jak sprawują się tarcze avida. Gną się? Tu też niedużo mogę powiedzieć bo moje wcześniejsze koła na miękkie osie nie były zbyt sztywne i nie wiem czy nie od tego te tarcze złapały zgięcia...

No i ta zbroja. Nie chcę przeznaczyć więcej jak 400zł na nią. Odpada też core saver bo chcę jakąś ochronę barków. Najlepiej krótki rękaw bo nie ufam tym nałokietnikom ze zbroi. Mam wrażenie że nie są zbyt dobrze przymocowane. Chyba że się mylę.

Mój typ to http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochron ... ssure_suit ale rozważę również inne propozycje. Nie chcę raczej ściągać z zagranicy bo nie mam z tym żadnego doświadczenia. Chyba że e-bay to jakoś z kumplem pogadam bo on tam czasami coś kupuje.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

pietryna szukaj promocji na tarczę Formuli, swoją wyrwałem za 70pln, nówkę sztukę, w drogie HOPE'y fajnie jest się pchać jak się ma $, Ale Hayesy, avidy i inne (moja przednia, z winzipa ma 4 lata i zero śladu zużycia) ogarną w rozmiarze 200mm, nie kupuj ultra lekkich nano, czy w ogółem nic dartmoora i pochodnych. Jeśli nie da Ci spokoju zakup tarcz HOPE'a, to lepiej sprzedaj avidy, i kum nowe sainty, kumpel wyrwał nówki sztuki za 350pln/szt. Hamowanie kosmos po prostu. Up grade avidów może przynieść rezultat, jednak nie koniecznie (waga 100kg to sporo), a opcja w nowe sainty pewna, upgrade avidów, wyjdzie Cię od 300-400pln (2 tarcze, dobre klocki x2) Można też zmienić przewody w stalowym oplocie ( vincere ma ciekawe propozycję) i lepszego DOT'a [motul 660 5.1 dot]

Co do zbroi, to musisz sam się zdecydować, przymierz kilka i będziesz wiedział, z tańszych oferta 661 wchodzi w grę, żądne ertłorksy czy inne dartmoory
Leaber
Kontakt:

Post autor: Leaber »

pietryna ja mam zbroję SixSixOne Pressure Suit 2 (http://img07.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1060771090) zbroja jak najbardziej zdaje egzamin. Wyrwałem ją za 280zł ( dwa lata temu) i do tej pory 3 razy uratowała mi skórę podczas gleb na kamienie .Co to ochraniaczy na łokcie to jeszcze nigdy mi się nie obróciły . Ogólnie polecam :)
pietryna
Kontakt:

Z przymierzaniem właśnie może być problem. Będę musiał zobaczyć co u nas w sklepach mają, ale interesuje mnie oferta z rowerowego bo 12% rabatu to jednak sporo już jest, stąd ten mój typ. Na allegro pressure suit 2 jest za 290zł ale L... Jeśli rozmiarówka jest podobna do tego assaulta to tylko XL wchodzi w grę.
http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochron ... bikejacket
Ta jeszcze wygląda nieźle ale cena chyba niska bo im tylko M zostało na magazynie pewnie.

No a co do hamulców całych. Właśnie zastanawiałem się nad tymi dwoma rozwiązaniami bo do nowych saintów tak czy siak muszę dokupić tarcze(adaptery avida pasują? - przód PM tył IS) więc myślałem że może najpierw by spróbować zmienić tylko tarcze no i to 120zł na klocki wydać. Jeśli by zadziałało to fajnie, a jeśli nie to tylko na klockach tracę ale J5 to i tak chyba mi szybko zejdzie więc trochę bym sobie odbił.
Na allegro tylko to mam na razie:
http://allegro.pl/item1062443400_shiman ... kazja.html - drogo nie jest ale czy jakaś wielka okazja?

A problem jest taki że mam w tej chwili tylko 800zł. W dłuższej perspektywie jeszcze co najmniej drugie tyle wpadnie więc i na hamulce, i na zbroje by było. A w zbroję chciałem iść bo prosem nie jestem, robię czasem głupie błędy i właśnie niedawno załatwiłem sobie bark trochę... Obiłem go ale trafiłem niemal dokładnie w miejsce gdzie kończy się obojczyk no i jeździć to tak średnio po tym średnio... Da się ale wolę nie ryzykować i psuć sobie wakacji. Gdybym miał tam cokolwiek, jakąś piankę i kawałek plastiku to pewnie by tego nie było...
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

A może by pójść w kierunku Axo Dobermana, jeśli chodzi o ochronę? Zapewnia naprawdę dobra ochronę barków, miałem okazje się o tym już przekonać i wyszedłem z lekko naciągniętym mięśniem, bez niego byłoby na 100% szycie+składanie (lądowanie do góry nogami na kamieniu barkiem). Chodzi w cenie +/- 400zł. Jeżdżę już w nim ze 2,5 roku, jakość przyzwoita, dla mnie wygodny bardzo.
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Kolego "pietryna" w temacie zbroi to sugeruję wycieczkę po sklepach motocyklowych, znajdziesz tam i 661 i AXO i kilka innych tańszych marek. Zasada jest jedna im zbroja tańsza tym mniej elastyczna ale najważniejsza aby dobrać ją pod swoje wymiary - bo każdy ma inne proporcje.
W temacie hamulcy to dwie sprawy;
- tarcze czym większe tym siła hamowania rośnie - sugeruje kupić grube nie za bardzo ażurowe tarcze,
- klocki i to przy Twojej wadze to pozostaje Ci jedynie produkty firm; EBC i Goodridge , reszta klocuszków typu; Clarks, A2Z, Aztek, Fibrax itp. to tani tajwan i przy Twojej wadze to raz będzie lepiej a raz gorzej ale przegrzewać je będziesz i skutecznością ani trwałością nie dorównują renomowanym produktom. Sugeruje wydać ciut więcej bo dobre klocki i tak żyją dłużej niż tajwańskie erzace. Z oferty Goodridge sugeruję klocki Sintered Gold.
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Mam i mogę polecić zbroje Race Face Rally DH, jej podstawowe zalety to bardzo potężny i wytrzymały "żółw" , świetna ochrona barków, wygoda i wentylacja która sie przydaje w upalne dni.

+/- brak ochrony na łokcie - ja osobiście uważam to za plus bo można założyć nałokietniki kiedy sie podoba no ale idą za tym dodatkowe koszty takich ochraniaczy :)

Minusy... dla osób ze szczupłymi ramionami może nie starczyć regulacji i wtedy trzeba walczyć z iglą i nitką :wink:

Obrazek
Sell: Rower - Intense M9
pietryna
Kontakt:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26otn%3D2

Fajnie wygląda ale chce przeznaczyć raczej 400zł chyba że ktoś mnie przekona(ale o wiele to nie mogę budżetu zwiększyć)... A tu z transportem to z 650-700zł wyjdzie. Kosmos.

EBC jakie(właściwie dość tanie)? Właśnie nie bardzo wiem które będą najmocniejsze. Metaliczne czy organiczne. Z tego co wyczytałem to organiczne są długowieczne a metaliczne mocne. Prawda to?
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

z EBC najlepsze są Goldy, ale one są dość drogie.
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

"pietryna" nie rób tego zdalnie tylko odwiedź kilka sklepów MX a zobaczysz jak różnice są duże, pomiędzy zbrojami.
Co do do kloców, to przy Twojej masie to w organiki nie ma się co bawić, więc albo Goldy albo Sintered.
Kontakt:

No dobra... temat standardowo zszedł na to co mnie trochę mniej interesowało. Co prawda SegatiV i Roman_Maxx sporo powiedzieli ale został jeszcze jeden problem który gdzieś tam umknął wszystkim.

Czy adaptery avida PM przód i IS tył będą pasować do Sainta? Bo jeśli na razie miałbym tylko tarcze wymienić to adaptery avida będą... Jeśli później bym kupił Sainta to byłaby kolejna rzeczy której się muszę pozbyć niezależnie...
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

pietryna na moje oko adaptery od str. hamulca są standardowe, to połączenie adapter-amortyzator zmienia się.

Co do klocków, jeśli kupisz sainty, wystarczą Ci standardowe, potem ewentualnie możesz kupić spieki, czy jest sens bawić się w super "elo nemero" klocki? Nie mam pojęcia, zawsze jeżdżę na tanich, ale doświadczalnie muszę kiedyś kupić te GOLD'y.
pietryna
Kontakt:

No PM to chyba na 100% będzie działał bo ostatecznie jest tylko podkładką, przynajmniej mój 185. Bo teraz widzę że 203 jest już trochę inaczej zrobiony. No trudno. Będę musiał się przejść do serwisu i spytać się co oni o tym myślą... Może będą mięli na stanie coś, albo jakąś inną możliwość sprawdzenia. Przy okazji jakąś zbroję przymierzę.
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

jeśli wielkość tarcz będzie taka sama to będą pasowały. mocowania hamulców do adapterów są identyczne, wiem bo sam jezdziłem na adapterze avida z saintem
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
ODPOWIEDZ