Laptop
Laptop
Cześć,
moja siostra w październiku wyjeżdża do rosjii na pół roku w ramach wymiany studenckiej, w związku z czym potrzebuje laptopa...
krótka piłka - laptop za ok 1000-1500zł (można delikatnie nagiąć, jeżeli będzie warto), w zasadzie ma służyć do pisania w wordzie, odtwarzania filmów i muzyki, ale dobrze by było, jakby to nie była maszyna do pisania z wyświetlaczem.
Nie chcę nic super hiper wydajnego z nowościami, które oferują 2x większą wydajność za 4x więcej pieniędzy (co w zasadzie samo się "skraca" z racji na moje środki)
Warunek konieczny - brak systemu "w zestawie"
Aha, uprzedzając bardzo możliwe wypowiedzi, że nie jest to forum związane z tymi sprawami - nie mam za grosz wiedzy dotyczącej tej grupy komputerów, a doświadczenie podpowiada mi, że musiałbym spędzić w necie ze 2 tygodnie, żeby mieć jako takie rozeznanie. Część forumowiczów z kolei już takowe posiada i z pewnością chętnie się nim podzieli.
pozdr
moja siostra w październiku wyjeżdża do rosjii na pół roku w ramach wymiany studenckiej, w związku z czym potrzebuje laptopa...
krótka piłka - laptop za ok 1000-1500zł (można delikatnie nagiąć, jeżeli będzie warto), w zasadzie ma służyć do pisania w wordzie, odtwarzania filmów i muzyki, ale dobrze by było, jakby to nie była maszyna do pisania z wyświetlaczem.
Nie chcę nic super hiper wydajnego z nowościami, które oferują 2x większą wydajność za 4x więcej pieniędzy (co w zasadzie samo się "skraca" z racji na moje środki)
Warunek konieczny - brak systemu "w zestawie"
Aha, uprzedzając bardzo możliwe wypowiedzi, że nie jest to forum związane z tymi sprawami - nie mam za grosz wiedzy dotyczącej tej grupy komputerów, a doświadczenie podpowiada mi, że musiałbym spędzić w necie ze 2 tygodnie, żeby mieć jako takie rozeznanie. Część forumowiczów z kolei już takowe posiada i z pewnością chętnie się nim podzieli.
pozdr
Jaca sporo laptopów oferowanych przez "sklepy nie dla idiotów" ma już zainstalowane systemy operacyjne - i nie dopłaca się do nich (jak np. Windows 7 Starter). A w razie potrzeby zawsze winde można wywalić (bez tracenia gwarancji).
Na pewno ma być laptop? dla mnie wygodną opcją okazał się Netbook (Asus Eee PC) - i spełnia moje jak i Twoje podstawowe 3 wymagania (pisanie, słuchanie muzy i oglądanie filmów), a bateria trzyma 8h. (Asus Eee PC 1005HAB Win 7 series). Na pewno jest poręczniejszy od zwykłego lapka ze względu na gabaryty. Jeśli chodzi o pisanie "wypracowań" to jest dla mnie tak samo niewygodny jak zwykły laptop... jedyny minus to brak CD-ROM'a. Ale w dobie Internetu i PenDrive'ów nie odczuwam tego braku drastycznie.
Na pewno ma być laptop? dla mnie wygodną opcją okazał się Netbook (Asus Eee PC) - i spełnia moje jak i Twoje podstawowe 3 wymagania (pisanie, słuchanie muzy i oglądanie filmów), a bateria trzyma 8h. (Asus Eee PC 1005HAB Win 7 series). Na pewno jest poręczniejszy od zwykłego lapka ze względu na gabaryty. Jeśli chodzi o pisanie "wypracowań" to jest dla mnie tak samo niewygodny jak zwykły laptop... jedyny minus to brak CD-ROM'a. Ale w dobie Internetu i PenDrive'ów nie odczuwam tego braku drastycznie.
www.feel-free.pl
ja ci powiem tak za 1800zł około jest dell inspirion model 1525 i podobne
bezkonkurencyjne pod każdym wzgledem
dla czego?? :
np.
sterowniko do wszystkich windowsów no problem
nie zawiesza sie naprawde maszyna nie muli jak jakiies tosziby za 4tys zł albo jakies accery
dostepnosc czesci zamiennych dosc sporo
kupisz model np z lepszym prockiem i dowalisz 2g ramu za 100zł i chula że hoho
TAKIE MOJE ZDANIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dla czego?? :
np.
nie zawiesza sie naprawde maszyna nie muli jak jakiies tosziby za 4tys zł albo jakies accery
TAKIE MOJE ZDANIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
w zasadzie mógłby być ten netbook, ale siostra siedzi przy wordzie nieraz te kilka ładnych godzin i oglądanie ruskich literek na ekranie 11' byłoby raczej niewygodne.

Odnośnie systemu, niestety z tego co się orientowałem, dopłaca się, ok 200zł, w końcu microsoft musi jakoś zarobić na tych tłumach klientów...
Nie widzi mi się opcja płacenia za niepełnowartościowy produkt ukryty na jakiejś tajnej partycji 200zł, tym bardziej, że jestem zarejestrowany w MSDN AA i mam każdą windę legalnie za free.
teoretycznie te 1800zł mogę dać, ale z jednej strony liczy się kupno czegoś co ma ręce i nogi (w przenośni
) ale z drugiej siostra raczej nie będzie czesać w Crysis.
Generalnie chciałbym kupić coś, co w tym momencie ma najlepszy stosunek cena/jakość
dzięki za pierwsze opinie
heheBIG_boy pisze:poczyma

Odnośnie systemu, niestety z tego co się orientowałem, dopłaca się, ok 200zł, w końcu microsoft musi jakoś zarobić na tych tłumach klientów...
Nie widzi mi się opcja płacenia za niepełnowartościowy produkt ukryty na jakiejś tajnej partycji 200zł, tym bardziej, że jestem zarejestrowany w MSDN AA i mam każdą windę legalnie za free.
w zasadzie użyłeś celnych argumentów, o to mi chodziło
ja ci powiem tak za 1800zł około jest dell inspirion model 1525 i podobne
dla czego?? :
np.
teoretycznie te 1800zł mogę dać, ale z jednej strony liczy się kupno czegoś co ma ręce i nogi (w przenośni

Generalnie chciałbym kupić coś, co w tym momencie ma najlepszy stosunek cena/jakość
dzięki za pierwsze opinie
no zapomniałem dodac że właśnie taki dell to ma nawet chyba grafe zintegrowaną ano stawiaja na wydajność systemu a nie jakieś tak własnie czesanie w crysisa czy projekty graficzne ostatnio bawie sie własnie takim dellem i powiem ze na taka cene jaką on kosztuje to naprawde można mieć laptopa na którym pograsz ALE dell jest inny!!
i to mi sie w nim podoba , jedyny minus to trzymanie baterii w delu słaba troszke
ale ja osobiscie i tak 80% czasy non stop na kablu jade a bateria w barku sie kisi!!
i to mi sie w nim podoba , jedyny minus to trzymanie baterii w delu słaba troszke
ale ja osobiscie i tak 80% czasy non stop na kablu jade a bateria w barku sie kisi!!
ja bym brał jakiegoś asusa. Za tą kasę można mieć nowego ze sklepu całkiem spoko, szczególnie że nie będzie na nim grane. Na szybko znalazłem coś takiego: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=45975
Weź sobie zobacz oferte sklepu z linka, bo z asusami dobrze stoją i ceny są bardzo fajne.
acer mimo że ma średnią opinie, nie jest zły, a już na pewno nie muli. Sam mam acera kupionego za jakies 1800 pare miesięcy temu i śmiga jak szalony, nawet gta 4 bez zamulania chodzi 
Weź sobie zobacz oferte sklepu z linka, bo z asusami dobrze stoją i ceny są bardzo fajne.
podejrzewam że nie miałeś okazji pobawić się tą toshibą za 4tys ani aceremBIG_boy pisze:nie zawiesza sie naprawde maszyna nie muli jak jakiies tosziby za 4tys zł albo jakies accery

Po wstępnym rozejrzeniu się co i jak, mam dwa typy:
Lenovo g550
Dell Inspiron 1545
lenovo ma lepszy ram, dell większy dysk, to z tych bardziej widocznych róznic.
różnica cenowa jest na korzyść lenovo... Jakieś sugestie?
po zastanowieniu, w zasadzie wystarczy dysk w granicach 160gb, 3gb ramu też jest aż nadto. Może jest coś, co ma lepszy procek kosztem ramu i dysku?
Po krótkiej lekturze, zwracałbym się w kierunku powyższych marek. Kij z gwarancją, jak to się zepsuje w rosji, to nie chcę, żeby jakiś ivan naprawiał za pomocą impulsatora kinetycznego, po czym wgrał pirackiego windowsa
Lenovo g550
Dell Inspiron 1545
lenovo ma lepszy ram, dell większy dysk, to z tych bardziej widocznych róznic.
różnica cenowa jest na korzyść lenovo... Jakieś sugestie?
po zastanowieniu, w zasadzie wystarczy dysk w granicach 160gb, 3gb ramu też jest aż nadto. Może jest coś, co ma lepszy procek kosztem ramu i dysku?
Po krótkiej lekturze, zwracałbym się w kierunku powyższych marek. Kij z gwarancją, jak to się zepsuje w rosji, to nie chcę, żeby jakiś ivan naprawiał za pomocą impulsatora kinetycznego, po czym wgrał pirackiego windowsa
Jaca dowiedziałem się jeszcze "na szybkości" od użytkownika Dell'a, że mają świetnie rozwinięty serwis.
od 2 lat TRZY RAZY miał zmienianą płytę główną w Dell'u - ale serwisant przyjeżdżał do niego do domu i od kopa wymieniał płyte na nową w 20min. Wygodna sprawa.
Jedno co zastanawia, to dlaczego ten SUPER Dell wymagał aż trzykrotnej wymiany płyty głównej... :>
od 2 lat TRZY RAZY miał zmienianą płytę główną w Dell'u - ale serwisant przyjeżdżał do niego do domu i od kopa wymieniał płyte na nową w 20min. Wygodna sprawa.
Jedno co zastanawia, to dlaczego ten SUPER Dell wymagał aż trzykrotnej wymiany płyty głównej... :>
www.feel-free.pl
-
- Kontakt:
Jako byly serwisant Della (jezdzilem tak jak kolega yasiuuu napisal) , HP, Acera, IBM, Toshiby i uzytkownik laptopow prawie wszystkich marek powiem jedno - najlepiej zdobyc gdzies IBMa T60. Ale musi to byc koniecznie jeszcze IBM, a nie Lenovo.yasiuuu pisze:Jedno co zastanawia, to dlaczego ten SUPER Dell wymagał aż trzykrotnej wymiany płyty głównej... :>