Juicy kontra Elixir
Juicy kontra Elixir
Witam.
Jak w temacie. Jak ocenianie (osoby które mają porównanie) siłę hamowania, bezawaryjność itp porównując te dwa hamulce? Elixir jest lżejszy ale czy to lepiej dla niego względem poprzednika?
Pozdrawiam i czekam na rzetelne opinie:)
Jak w temacie. Jak ocenianie (osoby które mają porównanie) siłę hamowania, bezawaryjność itp porównując te dwa hamulce? Elixir jest lżejszy ale czy to lepiej dla niego względem poprzednika?
Pozdrawiam i czekam na rzetelne opinie:)
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
5 znajomych z którymi jeżdżę na co dzień ma elixiry R ( ja mam tylko na tyle). Wszystkie działają bezawaryjnie oraz wszyscy są zadowoleni. W tym jeden kolega przesiadł się z juicy7 właśnie na elixira R. W co do CR, z tego co słyszałem z różnych źródeł, że przez to magiczne pokrętło regulacji odległości klocków od tarczy avidy(głównie doszły mnie słuchy o code oraz właśnie elixira CR) lubią psuć, dlatego proponuje niższy model. Siła oczywiście większa u elixira.
Jezdziłem na Juicy 5 i ok rok temu przesiadlem sie na Elixiry R. Co do sily nie ma porownania, Elixiry duzo silniejsze. Z awaryjnoscia tak samo, J5 co chwile mi sie zapowietrzaly, miekka klamka itd. Z Elixirami nic nie robilem od nowosci, tylko wymieniam klocki, mimo ze przed ich zakupem slyszalem, ze bardzo lubia sie psuc (cos w klamce, nie pamietam dokladnie) - na razie nic takiego nie zauwazylem.
Porownujac J7 do Elixirow R mysle, ze sa stosunkowo podobne. Jednak ze wskazaniem na Elixiry. 2 znajomych jezdzilo na J7 i byli bardzo zadowoleni, jednak uwazali ze sila byla za mala i powymieniali na Cody 5 i Hayesy Stroki Ace.
Jezdze w takim samym terenie jak ci 2 znajomi (jeden wazy kilo mniej - waga jest dosc istotna), jezdzimy glownie w gorach, gdzie hamulec naprawde dostaje wpierdziel i Elixiry daja sobie rade tak samo jak Cody czy Stroki Ace.
Dlatego tez uwazam, ze za taka kase jak mozna dostac R-ki naprawde hamulec jest tego wart. Jak chcesz wieksza sile kup sobie klocki metaliczne (ja zainwestowalem w zeit-y - troche "krzycza", ale czuc roznice).
Porownujac J7 do Elixirow R mysle, ze sa stosunkowo podobne. Jednak ze wskazaniem na Elixiry. 2 znajomych jezdzilo na J7 i byli bardzo zadowoleni, jednak uwazali ze sila byla za mala i powymieniali na Cody 5 i Hayesy Stroki Ace.
Jezdze w takim samym terenie jak ci 2 znajomi (jeden wazy kilo mniej - waga jest dosc istotna), jezdzimy glownie w gorach, gdzie hamulec naprawde dostaje wpierdziel i Elixiry daja sobie rade tak samo jak Cody czy Stroki Ace.
Dlatego tez uwazam, ze za taka kase jak mozna dostac R-ki naprawde hamulec jest tego wart. Jak chcesz wieksza sile kup sobie klocki metaliczne (ja zainwestowalem w zeit-y - troche "krzycza", ale czuc roznice).
tolek87.pinkbike.com
g3riders.com
g3riders.com
Przeczytaj i wywnioskuj.slawkow68 pisze:W co do CR, z tego co słyszałem z różnych źródeł, że przez to magiczne pokrętło regulacji odległości klocków od tarczy avidy(głównie doszły mnie słuchy o code oraz właśnie elixira CR) lubią psuć, dlatego proponuje niższy model. Siła oczywiście większa u elixira.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net