Kupiłem sobie nowy komplet hamulców juicy 3. Nie było by z nimi problemów gdyby nie to, że hamuja gorzej niż moje stare V-ki. Stąd moje pytanie: Czy one będą tak ciągle hamowały, czy to się zmieni po jakimś czasie ?
mikku może masz klocki i tarcze usyfione z czegoś? spróbuj jakimś otłuszczaczem a jak nie pomoże to tarcze i klocki do piekarnika i lekko papierem ściernym powinno zadziałać
Miałem podobny problem z siła juicy 3 , i nic się nie poprawi te hamulce są po prostu słabe, pomaga zmiana tarcz z 160mm na większe ale jeśli zamierzasz je intensywnie użytkować np dh/fr to lepiej zakupić coś lepszego
p.s uważaj na wypadające klocki ja tak straciłem zacisk...
juicy 3 są po prostu takie czego ja nie próbowałem żeby to zaczęło działać jakoś na koniec sprzedałem i nie żałuje tego
to kompletnie nie ma żadnej siły sprzedaj to w pizdu póki nowe
mikku nie wiem jak tam hamują twoje v-ki no ale jeśli chodzi o juicy 3 użytkowałem je rok w lekkim dh i wiem co mówię siła hamulca jest niewystarczająca jednak mi to bardzo nie przeszkadzało i na początek dawały rady.
Jednak na długich zjazdach przegrzewają się i zamiast 1-nym palcem trzeba co najmniej 2 mocno naciskać by działały, po incydencie z klockami które mi wypadły podczas zjazdu wymieniłem bo stwierdzam że są niebezpieczne w użytkowaniu (i to nie tylko mi klocki wypadły z modeli 3 i 5).
ja ci powiem tak moje v-ki hamują tak że zaciskam klamkę koło staje w miejscu a j3 zaciskam klamkę z całej siły koło dalej jedzie takie jest porównanie
Tyle że Vka siłę na zablokowanie koła ma dużo dużo większą. Załóż sobie tarczę 24-25" i zobacz czy J3 nadal nie będą blokować koła.
W życiu bym J3 nie zamienił na v-brake. Dla mnie V to jest zablokuj koło, odblokuj koło. Albo zwolnij na prostej drodze przed światłami czy zakrętem na chodniku.
Eee pierdoły opowiadacie.. Miałem V-ki jakieś tektro to 2-ma palcami miałem problem zachamować teraz mam juicy 3 z tarczą 203 i kola sie blokują leciutko a waże 75kg + rower 15kg. Więc nie tak mało...
ja mam z przodu juicy 3 i jedyny problem to mój amortyzator bez sztywnej osi. Z tarczą 180mm i klockami koolstop działa dość dobrze tylko słabą modulację ma, ale to już inna sprawa.
Spotkałem się kiedyś z tym, że ktoś zakonserwował nowe tarcze jakimś smarem, tak jak robi się z tarczami samochodowymi.
Spróbuj odtłuścić klocki i tarcze, najlepiej jakimś odtłuszczaczem do hamulców który można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym. Ja tak robiłem, szorując szmatką klocki aż przestały zostawiać brudne ślady na szmatce. Od razu po tym nie zablokujesz koła, ale paru dłuższych hamowaniach powinno być ok.
Po za tym fabryczne klocki avida nie są zbyt dobre.