Chodzi mi o zmianę skoku w Marcoku Z1 Sport 06. Aktualnie mam podniesiony amor do 150mm poprzez 2cm podkładki. Wiem że jeżeli przestawię tuleję pod drugą sprężynę otrzymam skok 130mm.
A co będzie jak w ogóle pozbędę się tej tulei?
Krótko mówiąc chciałbym uzyskać jakieś 100-110mm. Czy wystarczy dorobić 2cm tulei i podłożyć jeszcze pod sprężynę gdzie otrzymałem 130mm skoku.?
Pytanie do użytkowników Marzocchi
Jeśli wyjmiesz te 2 cm podkładek to amor będzie miał 2 cm luźnego skoku. Tzn. będziesz mógł go wyjmować i chować bez oporu sprężyn.
Czyli zmienić na 130mm możesz bez obaw. Na mniej raczej nie.
Nie jestem pewien czy to będzie działać. Musisz spróbować bo możliwe, że sprężyny będą wystawać ponad korki i ciężko będzie ci skręcić amora.Pablo666 pisze:Czy wystarczy dorobić 2cm tulei i podłożyć jeszcze pod sprężynę gdzie otrzymałem 130mm skoku.?
Czyli zmienić na 130mm możesz bez obaw. Na mniej raczej nie.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Tadziuu^ Ok. Czyli tuleja musi być. Najchętniej chciałbym te 110mm skoku, jeżeli się nie uda to trudno. Chciałem po prostu zobaczyć różnice w jeździe
A przy okazji 110mm miałbym na moje warunki do wszystkiego, 130mm tez by uszło, a 150mm już za dużo według mnie, chociaż jeździ się super ; ) w porównaniu do mojego byłego Manitou 80mm 

ja w swoich 66 vf mam 110mm,zrobione wlasnie ze 150 -- jesli mozesz zmienic na 130 to jak dasz dluzsza tulejke mozesz uzyskac 110.
pozostaje kwestia dlugosci sprezyny. w moim roczniku 2005 zeczywiscie sprezyna troche wystaje,ale da sie wkrecic korki bez problemu- cos jak naprezenie wstepne.(musialem dodac gestszy olej by przytlumic odbicie) ------ natomiast u mojego kumpla w 66 vf 2006 po zmniejszeniu do 110mm sprezyna chowa sie cala- tak jakby nic nie bylo zmieniane.
pozostaje kwestia dlugosci sprezyny. w moim roczniku 2005 zeczywiscie sprezyna troche wystaje,ale da sie wkrecic korki bez problemu- cos jak naprezenie wstepne.(musialem dodac gestszy olej by przytlumic odbicie) ------ natomiast u mojego kumpla w 66 vf 2006 po zmniejszeniu do 110mm sprezyna chowa sie cala- tak jakby nic nie bylo zmieniane.