przymierzam się do rozpoczęcia jazdy stricte downhillowej (jak mnie jarają te leśne zjazdy ^^).
Obecny sprzęt który posiadam nawet w małym stopniu nie nadaje się do czegoś takiego (Kross Hexagon V2).
Chciałbym zapytać się doświadczonych użytkowników tego typu rowerów w jaki (kompletny) rower warto zainwestować, na jakie elementy zwrócić największą uwagę? Jestem totalnym amatorem tej dziedziny (tyle co śmigam po leśnych zjazdach swoim krossem), dopiero co rozpoczynam moją przygodę z grawitacją, ale ważne żeby rower trochę posłużył i nie był szmelcem, a czymś co będzie trwałe.
Z tego co wyczytałem kiedyś na stronach poświęconych dh, początkującym poleca się tzw. sztywniaki - tak więc tego typu rower by mnie na początek interesował.
Budżet niestety jest niski (choć jeżeli będzie trzeba można go trochę zawyżyć):
2,500 - 3,000 zł
Korzystając z okazji chciałbym zadać również kilka innych pytań związanych z doborem roweru i osprzętu:
- Jak dobierać rozmiar ramy dla tego typu roweru? Wątpię żeby zasada była taka sama jak przy zwykłych rowerach MTB. Mój wzrost to około 185 cm.
- Czym kierować się podczas wyboru rozmiaru kasku? Szczerze mówiąc nie wiem czy powinien on luźno wchodzić na głowę, być "na styk" itp. itd. Wiem, że pytanie trochę lamerskie, ale wolę przy rozporządzaniu funduszami pytać dosłownie o wszystko, żeby potem nie było lipy.
P.S - nie zakładając innego wątku - może jest ktoś z gdańska/gdyni/sopotu i zna jakieś dobre dla początkujących trasy? (obecnie objeżdzam oliwskie/sopockie lasy i szczerze mówiąc jest tam duuuuży potencjał