SLX korba i stukające pedały

marcin4444
Kontakt:

SLX korba i stukające pedały

Post autor: marcin4444 »

Cześć,
w korbie SLX po zamontowaniu pedałów na dołączonych podkładkach do korby po jakimś czasie zaczynają stukać i strzelać przy pedałowaniu na stojąco. Porozkręcałem i po dokręcałem części, stukać przestało dopiero po wywaleniu tych podkładek (między osią pedały i gniazdem w korbie).

Czy są one do czegoś potrzebne i czy jazda bez podkładek nie zaszkodzi korbie?

Pozdro
Marcin
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

A dałeś smar na gwint pedałów?
marcin4444
Kontakt:

GgG pisze:A dałeś smar na gwint pedałów?
Dałem smar ale to nic nie daje po 5 minutach jeżdżenia pedały zaczynają stukać. Wczoraj jeździłem bez tych podkładek z pól godziny i nic nie stuka jak na razie.

Po co są te podkładki?
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

U mnie nie zauważyłem "stukania", ale co korba, to inaczej może być. Na logikę podkładki są żeby oddzielić pedał od insertu :P, pewnie żeby w choć małym stopniu zapowiedz spiekaniu. Jeśli da się jeździć, i tym bardziej nie stuka (co jest dziwne, bo przecież są cieniutkie, i podkładki zazwyczaj nie "stukają") Powinno być Ok, jednak sprawdził bym dokładnie insert/y (oba stukają?) i pedały, bo to może oznaka czegoś poważniejszego.
marcin4444
Kontakt:

Dałem do sprawdzenia pedały z innego roweru i dalej było to samo, dopiero wywalenie podkładek pomogło jak i na moich platformach jak i na zwykłych pedałach.

Stukanie było czuć najpierw w lewej, potem, po jakimś czasie w drugiej i zaczęło się po jakimś tygodniu jeżdżenia.

Może podkładki nie dokładnie przylegały i cała oś się ruszała w środku, co doprowadziło do tego stukania?
ODPOWIEDZ