Deszczowe lato !!! Pogadanka o oponach na błoto
Załóżmy taką hipotetyczną sytuacje.. jedziecie w góry.. może będzie padać może nie. Zabieracie ze sąbą TYLKO 2 opony Nówke HIGHROLLER 3C 2.5 i delikatnie zajechanego SWAMPTHING 42 ST 2.35
Którą zakładaćie na które koło, w jakich warunkach.. suche, mokre, błoto
Czy eksperymentował ktoś żeby zakładać HIGHROLLERA odwrotnie niż jest to wskazane aby uzyskać lepszą przyczepność na mokrym?
Którą zakładaćie na które koło, w jakich warunkach.. suche, mokre, błoto
Czy eksperymentował ktoś żeby zakładać HIGHROLLERA odwrotnie niż jest to wskazane aby uzyskać lepszą przyczepność na mokrym?
Trochę odkopię temat, ale myślę że stosownie, bo...
Na przyszły sezon chcę się zaopatrzyć w komplet błotnych oponek, bo w tym roku zbyt często mi ich brakowało... Wybór padł na Swampthinga, bo:
1) lubię Maxxisa;
2) będzie bardziej wszechstronny od WetScreama, który IMHO jest głównie na głębokie, rozjeżdżone błoto na zawodach - w takich warunkach jeżdżę rzadko, a nawet jeśli, to i tak nie pewnie potrafiłbym wykorzystać możliwości, jakie dają Wety
Pozostałe parametry to: 42a, gruby bok.
Zastanawia mnie tylko szerokość. Wyżej piszecie, że WetScream w rozmiarze 2.2" jest zbyt niestabilny i zdecydowanie warto brać 2.5" (zwłaszcza, że są typowo dla Maxxisa zaniżone). Jak to jest w przypadku Swampów? Lepiej brać 2.35", czy zaszaleć i wziąć 2.5"?
Na przyszły sezon chcę się zaopatrzyć w komplet błotnych oponek, bo w tym roku zbyt często mi ich brakowało... Wybór padł na Swampthinga, bo:
1) lubię Maxxisa;
2) będzie bardziej wszechstronny od WetScreama, który IMHO jest głównie na głębokie, rozjeżdżone błoto na zawodach - w takich warunkach jeżdżę rzadko, a nawet jeśli, to i tak nie pewnie potrafiłbym wykorzystać możliwości, jakie dają Wety

Pozostałe parametry to: 42a, gruby bok.
Zastanawia mnie tylko szerokość. Wyżej piszecie, że WetScream w rozmiarze 2.2" jest zbyt niestabilny i zdecydowanie warto brać 2.5" (zwłaszcza, że są typowo dla Maxxisa zaniżone). Jak to jest w przypadku Swampów? Lepiej brać 2.35", czy zaszaleć i wziąć 2.5"?
-
- Kontakt:
no ale przyciete klocki nie sprawdzaja sie na wszystkich trasach , zreszta to jest raczej opcja tylko na zawody bo zal taka oponie niszczyc jezdzac gdzies po asfaltach
Co do rozmiaru to bierz 2.5 . wszystkie mam takie wety ,czy normalne czy przyciete. Na 2.2 jakos nie czulem sie stabilnie
EDIT. NIE BIERZ SWAPÓW ! totalna porazka a nie opona. Jak juz chcesz taka to bierz weta i przytnij kazdy klocek o polowe.
Co do rozmiaru to bierz 2.5 . wszystkie mam takie wety ,czy normalne czy przyciete. Na 2.2 jakos nie czulem sie stabilnie
EDIT. NIE BIERZ SWAPÓW ! totalna porazka a nie opona. Jak juz chcesz taka to bierz weta i przytnij kazdy klocek o polowe.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
-
- Kontakt:
Do włóczenie się po górkach są ok, w DH na suchym stawiają duży opór a trzymanie boczne jest nędzne, w błocie też nie trzymają . Dużo się wyjezdziłem na Swampach tym większym objawieniem było dla mnie działanie Wetów w syfie i Minionów F w każdych innych warunkach.Wooyek pisze:
Zaborowski1 napisał:
NIE BIERZ SWAPÓW ! totalna porazka a nie opona.