Dopieszczanie shivera...

dziadek_dzidek
Kontakt:

Dopieszczanie shivera...

Post autor: dziadek_dzidek »

Witam. Jako że niedługo dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy shivera dc :) postanowiłem, że włożę parę groszy aby odpicować wideł od strony wizualnej. I tu pojawia się pytanie- macie jakieś fajne pomysły, wizje aby "odpicować" shivera? Chciałbym aby moja shiva trochę odróżniała się od pozostałych- myślę nad jakimiś naklejkami, ew. malowaniem ( z pewnością półek ) Amor jest z 2002 roku. W tej chwili wygląda następująco:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Chcę go trochę odświeżyć- myślałem nad malowaniem - bardzo podoba mi się ta wizja ( tylko raczej w innych kolorach ), wideł na razie będzie w ramie o kolorze czerwonym, niedługo planuje zmienić rower ( następna ramka będzie w kolorze jasno- pomarańczowym ). Pozdrawiam

Obrazek

EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Obczaj SeraaX'a patent z karbonem. Dla mnie najlepszy pomysł na dolne osłony.
dziadek_dzidek
Kontakt:

Osłony lag z carbonem są fajne, aczkolwiek chciałbym coś innego- kiedyś na pinkbike'u widziałem użytkownika, który zoorganizował sobie nalepki z widelca motoxrossowego, wyglądało to super przezajebiście... Szukałem tego wzoru na pb ale dalej nie mogę znaleźć. Sęk w tym, że praktycznie każdy rocznik shivy miał różne malowania i trudno będzie wykreować coś pośredniego.
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Naklejki chyba z 2005 były najlepsze, koszt ok 50zł. Co do malowania to anoda na golenie na półki można wymalować. Co do kolorów musisz zdecydować sam. Ja też chciałem odpicować sobie tak shive (anoda, śrubki, naklejki etc) ale niestety nie dożył tej pięknej chwili. Gdy by ktoś miał na sell jedną goleń to proszę pisać na pw.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Możesz pokusić się o takie - niewiele droższe, a ile oryginalniejsze:
http://cgi.ebay.co.uk/marzocchi-shiver- ... 35a584fd3c
dziadek_dzidek
Kontakt:

Jeżeli chodzi o anodowanie-to jaki mógłby być przypuszczalny koszt takiej zabawy (całe lagi)? Półki oddam do zakładu lakierniczego, śruby chciałbym wstawić czarne ( jeżeli uda mi się takie dostać ). A wzór naklejek pewnie taki jak z linku powyżej, tylko będę szukać takich z czerwonymi literami.
szymon102
Kontakt:

dziadek_dzidek Jak pytałem o anodowanie kiery na kolor czerwony (średnice podałem 30mm więc i tak za dużo, długość 800mm) wyszło 14,47 zł. Za jedną goleń jakieś 25zł max. Dodatkowo możesz wy anodować górne korki a dolne na jakiś oczoj* kolor. Na dole (czarne, w 2000 czerwone) zakończenia lag i mocowanie do adaptera hamulca też raczej by się dało, ale dokładnie się nie orientuje (lagi są połączone z tym na stałe i nie wiem czy da się wy anodować samą tą cześć). Oferta gdzie pytałem o anodowanie to Anodal z Warszawy. Możesz napisać do nich e-maila i podać dokładne kolory i co Cię tam interesuję. Końcowy efekt umieść na forum :D
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

Naprawde tylko tyle licza sobie za anodowanie kiery ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
szymon102
Kontakt:

Nie, wkręcam : P
Serio, nie pisałem, że to kiera ale rura o długości 800mm i średnicy 300mm co wyszyło 14,47 zł (dostałem wiadomość prosto od nich). Sam możesz zapytać jesli mi nie wierzysz. Wiem, że biorą też coś za przygotowanie materiału do anodowania (obdarcie lakieru) i chyba napisałem im, że zrobię to sam ale cena czegoś takiego to też grosze i w zasadzie nic trudnego. Najlepiej będzie jak sam się ich o wszystko dopytasz, kolor, materiał, powierzchnia i jesli chcesz anodować też te końcówki lag na dole to czy była by taka możliwość.
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

Az sie chyba zainteresuje ;] W zasadzie nic mi w mojej kierownicy nie brakuje oprocz odswiezenia w postaci jakiegos ladnego kolorku ;p
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
dziadek_dzidek
Kontakt:

Obrazek

To moja dotychczasowa wizja, chciałbym połączyć ze sobą pomarańczowe logo marzocha na osłonach ( przyszła rama ma być w jasno-pomarańczowa ) ze śrubami w kolorze złotym, górne lagi śmignąć na kolor górnych lag foxa 40 '2010 , półki odmalować na czarno. Pozdro
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam. Czy któryś z waszmości mógłby mi powiedzieć czy ten oto piękny zaiste mostek: http://rowerowy.com/czesci/mostki/dartmoor_rage będzie pasować do półki górnej od zacnego Shivera DC? Bowiem rozglądam się za jakimś integralem ( sterówki do zamontowania normalnego mostka starczyć mi nie raczy ). Dodaję piękną fotografie byście mości Panowie mogli lepiej przyjrzeć się :wink: . ( A mam obecnie zamontowany oryginalny mostek Marzocchi. )
Załączniki
20110131051.jpg
20110131051.jpg (117.45 KiB) Przejrzano 3180 razy
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Wujek_cieta_riposta nie będzie. Rage jest pod mostki DM dla foxa/boxxa i wszystkiego poza marzem. Niestety marz upiera sie przy swoim standardzie. Funn, Burgtec i sunline sa pod ten standard ale szczerze to sprawdz czy polkomostek chucked czy hope by spasował (o ile gotowy jestes wydac taki hajs)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

boxxer ma rozstaw dziur 50x30, a shiver 50x25.
Myślałem sam nad tym i wg mnie da radę zamontować zintegrowany mostek od boxxera, ale musi mieć regulację przód tył min 5mm ( answer się np nada) i należało by dorobić tulejki wciskane od spodu półki i nagwintowane w środku. Ewentualnie nakrętki pod półką, ale bez podkładki miedzy sterami a półką chyba z żadnymi sterami się nie zmieszczą.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

SeraaX- masz na myśli tego answer'a ? http://allegro.pl/mostek-answer-dh-dire ... 61413.html
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

tak ten, ma regulację i dając dłuższe śruby i gwinty od spodu półki lub w półce dało by się to skręcić
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

z tymi cenami to jakas sciema..nie uwierze zeby to bylo tansze od malowania--poza tym 300mm srednicy?? to rzeczywiscie rura. chyba dostales cene za 1 cm2 powierzchni anodowanej.
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

diskordia nie wiesz to nie pisz. Takie są ceny, nawet weeze robi to tanio nakładając swoją marżę :D
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

- wszystko zalezy od koloru i ilosci elementow. wlasnie rozmawialem z anodalem...niby cena to ok 20pln za kilogram materialu-ale za obrecz chca 80pln. wiec juz nie tak tanio. pozostaje jeszcze kwestia koloru,bo napewno nie beda szykowac kapieli dla kilku elementow. sam proces jest tani-ale odczynniki drogie- dochodzi do tego przygotowanie a potem polerowanie materialu.
moze weeze ma ukladzik??? a moze to w wannie farbuje(podobno tez mozna)-nie wiem,nie wnikam. wiem natomiast ze nie jest tak ,ze za 15pln cos mozna poanodowac.
ODPOWIEDZ