Street/Dirt-Rower-Porady
Street/Dirt-Rower-Porady
Witam.Widziałem tematy tego typu jednak nadal mam wątpliwości.
otóż planuję zmianę rowera,ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.Chciałbym na niego wydać około 1600zł.
-Chciałbym żeby z przodu był amortyzator- i tutaj pierwszy problem.Nie wiem jaki.Dirt jumper, duro, rst?Na nic więcej chyba nie będzie.(zastanawiam się nad tym czy sztywny widelec nie byłby lepszy ale nie wiem jak się będzie na takim jeździć).Nie koniecznie musi być nowy.
-Rama, tutaj też nie mam za dużo wiedzy, chciałbym zeby byla nowa.Void, Prodigy 3,14(za nią przemawia cena) no i może jakąś polecicie?
-Obręcze, tutaj myślałem nad fortressami/raiderami,
-Piasty, tutaj też mam dylemat.Nie wiem kompletnie jakie.
-Korba, tutaj myślałem nad Dartmoorem verticalem, może poradzicie coś jeszcze?
Rzeczy typu mostek, kiera, suport mam, wiec o nie się nie martwię.
Rzeczy w/w nie muszą być nowe, chciałbym go złożyć tanio, to 1600 byłby max.
Przepraszam za moją niewiedzę w tym kierunku.
otóż planuję zmianę rowera,ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.Chciałbym na niego wydać około 1600zł.
-Chciałbym żeby z przodu był amortyzator- i tutaj pierwszy problem.Nie wiem jaki.Dirt jumper, duro, rst?Na nic więcej chyba nie będzie.(zastanawiam się nad tym czy sztywny widelec nie byłby lepszy ale nie wiem jak się będzie na takim jeździć).Nie koniecznie musi być nowy.
-Rama, tutaj też nie mam za dużo wiedzy, chciałbym zeby byla nowa.Void, Prodigy 3,14(za nią przemawia cena) no i może jakąś polecicie?
-Obręcze, tutaj myślałem nad fortressami/raiderami,
-Piasty, tutaj też mam dylemat.Nie wiem kompletnie jakie.
-Korba, tutaj myślałem nad Dartmoorem verticalem, może poradzicie coś jeszcze?
Rzeczy typu mostek, kiera, suport mam, wiec o nie się nie martwię.
Rzeczy w/w nie muszą być nowe, chciałbym go złożyć tanio, to 1600 byłby max.
Przepraszam za moją niewiedzę w tym kierunku.
-
- Kontakt:
Na sztywnym widelcu bd sie jezdzic sztywno ^^ Nie no na twoim miejscu bralbym sztywnego masz maly buddzet przez co nie bd mial jakiegos lekkiego bike a ze sztywnym troche zjedzisz. Druga sprawa ile wazysz ??? 24 26 cali ??? Fortress to wg mniei dobry wybor tanie wytrzymale i kolorki :p Coz piasty to moze Ns coastery SS albo Octane One orbital na tyl a z przodu moze Ns roller. Co do tej korby nie jestem za bardzo przekonany ale wole zeby wypowiedzial sie ktos kto mial z nia stycznosc. To narazie na tyle POZDRO
P.S A support jaki masz?
P.S A support jaki masz?
-
- Kontakt:
jak zrobiłem cennik, nowych części to wyszło mi w okolicach 1600zł.
Mostek i kiere mam niestety na 31,8. Mam tez mostek quark z kierą bop heavy duty ale kiera waży ponad 800 gram więc raczej odpada
Nie zaczynam od zera, kiedyś hen hen dawno próbowałem swoich sił we flatlandzie na bmx, podstawy łyknąłem
Mostek i kiere mam niestety na 31,8. Mam tez mostek quark z kierą bop heavy duty ale kiera waży ponad 800 gram więc raczej odpada

Nie zaczynam od zera, kiedyś hen hen dawno próbowałem swoich sił we flatlandzie na bmx, podstawy łyknąłem

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
rama-Octane one void-539,- (prodygy 3,14-399,-)
wideł-Duro qlc 584,-(ns fundamental 2-265 ,-)
korba-Dartmoor vertical(ew. zostawić swoja(hussefelt))
sztyca-octane one pivotal- 73,-
siodełko-WtP Rotten pivotal 107,-(chyba że radzicie coś innego?)
Obręcze-dartmoor raideer 2x 154,-(ns fundamental 178,-)
piasty-przód prodigy proforma 90,-(może coś innego polecacie?)
tył- Octane one Orbital 173,-
Bmx raczej nie chcę.
Może polecacie jakieś inne części?
wideł-Duro qlc 584,-(ns fundamental 2-265 ,-)
korba-Dartmoor vertical(ew. zostawić swoja(hussefelt))
sztyca-octane one pivotal- 73,-
siodełko-WtP Rotten pivotal 107,-(chyba że radzicie coś innego?)
Obręcze-dartmoor raideer 2x 154,-(ns fundamental 178,-)
piasty-przód prodigy proforma 90,-(może coś innego polecacie?)
tył- Octane one Orbital 173,-
Bmx raczej nie chcę.
Może polecacie jakieś inne części?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
teraz liczę ile wyniesie mnie składanie koł i wyszło że 2 koła(obręcze raidery, piasta przód NS rotory a tył orbital) wyniesie mnie 460zł samo kupno, o szprychach, nyplach, zaplataniu i centrowaniu nie wspomnę.
Ma ktoś jakiś pomysł jak złożyć kółka żeby nie wyszło tak Kur%4sko drogo?Tzn jakich komponentów użyć?
Ma ktoś jakiś pomysł jak złożyć kółka żeby nie wyszło tak Kur%4sko drogo?Tzn jakich komponentów użyć?
Wool14, pierwsze pytanie- co dokladnie chcesz jezdzic? Jak street i czasami niewielkie hopy to sztywniak i 24" bedzie optymalnym rozwiazaniem. Jesli idziesz w kierunku hop, dirtow i ogolnie bedziesz czesto w lesie to juz amorek sie przyda i raczej kola 26".
Jesli sie okreslisz wtedy bedziemy myslec konkretnie i odpowiednio dysponowac budzetem bo o stylu jazdy praktycznie nic nie napisales i takie doradzanie w ciemno mija sie z celem.
EZrider moze nie teoretyzujmy;)
Jesli sie okreslisz wtedy bedziemy myslec konkretnie i odpowiednio dysponowac budzetem bo o stylu jazdy praktycznie nic nie napisales i takie doradzanie w ciemno mija sie z celem.
EZrider moze nie teoretyzujmy;)