Klamka Ultimate + zacisk Code czy stalowy oplot ?

Bikes_Shop
Kontakt:

Klamka Ultimate + zacisk Code czy stalowy oplot ?

Post autor: Bikes_Shop »

Siema,

Niedlugo będę składał sobie komplet hamulców na Klamkach Avid ultimate + zaciski Coda, czy trzeba dawać przewód stalowy czy normalny wystarczy ? I tak jest strasznie duza siła hamowania zapewne bez stalowego oplotu.
www.bikes-shop.pl
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, ile ważysz, jak jeździsz a przede wszystkim jaką lubisz klamke
ak47

Post autor: ak47 »

Fabrycznie Code posiada taki sam przewód jak Juicy.

Oczywiście jeżeli nie masz w tej chwili żadnego przewodu, to musisz wybrać między oryginalnym (~100zł) a w stalowym oplocie.

Ja bym brał oryginalny. Dostałem ZA DARMO ten w oplocie z firmy Vincere i odsyłam im - co bym nie robił, to cieknie przy klamce. A i klamka wcale nie jest twardsza po zmianie z oryginalnego.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ak47 to dziwne bo standardowe przewody avida sa bardzo gumowe. Ale jak ci cieknie to moze dlatego tez twardsza nie była ;)
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

"ak47" - pytanie, czy rozumiesz to co widzisz własnymi oczami?
Wiem co mówię, bo czy to będzie przewód w stalowym oplocie firmy EBC, GoodRidge czy im podobny, to trzeba być wybitnym ignorantem aby źle poskładać zaciski przewodu tak aby ciekł !!!
Stalowy oplot znacząco poprawia tak modulację, jak i czucie hampla a przy tym jest niezależne od temperatury i obciążenia. Oryginalne przewody hydrauliczne Avida toi KUPA, stworzona przez tępych księgowych = którzy chcieli zaoszczędzić parę centów.

"ak47" wybierz się do Jasnej, albo do Mariboru, to zrozumiesz co to są hamulce tarczowe i jak powinny działać !! (na podwórku za domem, to faktycznie nie ma różnicy jaki przewód hydrauliczny założysz)
Kontakt:

jeśli mozecie to podeslijcie linki z tymi przewodami goodridza z CRC albo z kąś :P bo na crc w ujjj jest tych przewodów.
www.bikes-shop.pl
Bikes_Shop
Kontakt:

a czy ktoś kiedys miał taki przewód na metry sprzedawany ? Bo ktoś mi kiedyś mówił że kupił przewód na metry w stalowym oplocie i wyszło go taniej niż goodridza
www.bikes-shop.pl
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Roman_Maxx nie chce byc niemiły, nie chce sie kłócić, ani nic z tych rzeczy ... ale ... znam kupe ludzi, jeżdzących na FABRYCZNYCH heblach, z fabrycznymi przewodami (Juicy 5, Juicy 7, stare Shimano Saint, LX), które jeździły w Jasnej.. ba w ogole jeździły w wieeeelu miejscach na świecie i w polszcze, kręciły zajebiste czasy znajdujac sie w czołówkach swoich kategorii na zawodach i jakos tak nie mądrkują. A chyba wiedzą do czego służą hamulce ...
ak47

Spaced Z przewodami Avida już tak bywa, że jedne są twarde, a inne gumowate. Kolega w J5 ma twarde, ja w J7 miękkie, zwłaszcza tylny jest do kitu.
Wyciek był minimalny, ale po dniu jazdy było już trochę mokro pod osłoną przewodu.

Roman_Maxx Wyobraź sobie, że źle dobrana przez sprzedawcę oliwka naprawdę utrudnia poprawne założenie przewodu.
Dla Twojej wiadomości podam tylko, że liczbę naprawionych przeze mnie hamulców zapisuję sobie od jakiegoś czasu liczbą 3-cyfrową i naprawdę tak banalna czynność jak założenie przewodu nie sprawia mi żadnych trudności.

Przewody Avida są średnie, ale i tak sporo lepsze od Shimanowskich. Załóż sobie przewód shimano do avida, to poznasz prawdziwie gumową klamkę. Jestem ciekaw czy wiesz skąd bierze się to zjawisko :D

Pozdrawiam serdecznie!

Bikes_ShopNa metry możesz kupić sobie przewód Alligatora. Wygląda podobnie jak przewód UNEX, ale jest sporo sztywniejszy. Końcówki powinny być w sklepie, który handluje przewodami.
Na allegro przewodami handule http://allegro.pl/show_user.php?uid=1859017
Zapytaj go, na pewno ma też końcówki.
Bikes_Shop
Kontakt:

ak47 Ok wsumie spoko opcja bo fajnie że ma kolor czerwony, a takowy chce mieć w rowerze ;) Czy te przewody można porównać do przewodów goodrid'a ?
www.bikes-shop.pl
ak47

Bikes_Shop Niestety nie miałem okazji testować tego przewodu. Na pewno jest to coś innego od Goodridge. Good jest miększy, ładniej się zgina. Alligator jest bardzo sztywny, nieco twardszy od klasycznego pancerza accent supreme.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ak47 to w sumie dziwne bo był moment kiedy avid tłumaczył gumowatość swoich przewód jako ceche zwiekszajaca modulacje i podobno własnie to zawdzieczało modulacje avidom :P Widocznie marketingowe wciskanie kitu sie skonczyło jak zaczeły sie nowe przewody ;)
ak47

Wg mnie modulacja jest lepsza, gdy przewód jest sztywny.

Porównaj sobie kiedyś przewody w Juicy z roczników 2006 i 2008/9/10. W tych z 2006 przewody mają oznaczenia na powierzchni, są inaczej wykonane, z twardszego plastiku.
Bikes_Shop
Kontakt:

kupić ten z allegro czy wydać troche siana na goodridza ?
www.bikes-shop.pl
ODPOWIEDZ