Widzę że na stronie głównej jeszcze nie ma informacji. Nie chcę podawać linku do konkurencyjnego serwisu (mniej lub bardziej), oto treść:
BMX Division Wita Wszystkich Bikerów. Już w przyszły weekend 04.09.2010 rusza Gdynia Baltic Four Cross Race 2010 czyli kolejna edycja Pucharu Polski w Four Crossie. Zawody odbędą się na nowo wybudowanym i długo oczekiwanym torze w Gdyni na Osiedlu Witomino Radiostacja. Jest to piękne i niespotykane miejsce w bezpośredniej bliskości kilku wielkich osiedli.
Sięgając historii, tor powstał on na bazie wygranego konkursu "Gdynia po godzinach", do którego przystąpiłem za pośrednictwem przewodniczącego Rady Osiedla Witomino Radiostacja pana Dariusza Pyża, który zaprowadził mnie na to miejsce pełne 3 metrowych pokrzyw chaszczy i Bóg wie jakich jeszcze krzewów przypominających bardziej tundrę niż dolinę. Pan Dariusz Dał mi też pełną dowolność interpretacji zagospodarowania tego miejsca, obdarzył zaufaniem i mocno mnie wspierał już w fazie uzgodnień urzędowych. Muszę przyznać, że w całym procesie budowy natrafiłem na bardzo życzliwe osoby otwarte i starające się rozwiązać niemal każdy napotkany problem (mam na myśli procedury i okresy ich trwania). Przychylność osób z Zarządu Dróg i Zieleni oraz pana Michała Gucia zastępcy Prezydenta Miasta Gdynia, osoby nie tylko zaangażowanej ale i mocno wspierającej moje działania doprowadziły do finiszu tego projektu jak również wzbogaciły go o elementy estetyczne. Współpracy z Panem Michałem Guciem życzyłbym każdemu borykającemu się z budową jakiegokolwiek extremalnego miejsca w kraju. Doskonała orientacja potrzeb młodzieży jeżdżących na rowerach, chęć pomocy, koordynacja działań między urzędowych i po prostu uczciwość bez żadnej ,,ściemy” na którą natrafialiśmy od wielu lat pozwala mi stwierdzić, że to "cool man".
Mamy więc nowy tor, który ma ponad 350 metrów 11 przeszkód i 10 band, są też siedliska, mała trybuna i platformy z drewna. W przestrzeniach między torowych trawa i rozłożysty jałowiec a wszystko to pomiędzy zielonymi ścianami otaczającego lasu. Doskonale położony praktycznie bezwietrzny teren daje doskonałe możliwości treningowe dla naszych lokalesów i wszystkich, którzy lubią nagły przypływ adrenaliny.
Tor jest nachylony, szybki, trudny i wymagający od bikerów zarówno siły jak i dobrych umiejętności technicznych.
W sobotę (04.09.2010) rusza edycja Pucharu Polski w Four Crossie pod nazwą Gdynia Baltic Cross Race Cup 2010 zawody, poprzedzone inauguracyjnym, uroczystym otwarciem toru, obecnością przedstawicieli Rady Osiedla, władz w osobach Prezydentów miasta Gdynia ZDiZ oraz wielu osób wspierających. Od strony sportowej mam nadzieję, że ugościmy nie tylko rakiety polskiego four crossu, ale również bikerów nie zrzeszonych z całego kraju (może też z zagranicy), którzy będą mogli nie tylko oglądać krajową czołówkę, ale też wziąć udział w zawodach 4X MTB o Puchar Prezydenta Miasta Gdyni pana Wojciecha Szczurka. Dla uczestników na pudle przygotowałem nagrody w postaci pucharów, medali – kasy oraz nagród rzeczowych - Panowie! Come and fight! Choć przed nami jeszcze tydzień prac przygotowawczych już teraz dziękuję wszystkim za zaangażowanie i ciężką pracę.
Zapraszam i pozdrawiam
Aleksander Kołodziej
BMX Division
Widać oficjalnie nie ma info co do kategorii, ale myślę że będzie również Open (nie wiem czy z podziałem na juniorow czy nie), więc zapraszamy wszystkich!
[Gdynia] Puchar Polski 4x - 04.09.2010
[Gdynia] Puchar Polski 4x - 04.09.2010
http://brooce.pinkbike.com
Ramowy Program Zawodów: PP i amatorów Gdynia Baltic Four Cross Race 04.09.2010
godz. 9.00 - odprawa służb zabezpieczających
godz. 9.15 – 10,00 - przyjmowanie zgłoszeń, wydawanie numerów startowych PP i amator
godz. 10.00 - odprawa techniczna, otwarcie trasy
godz. 10.15 – 11.15 - obowiązkowy trening (non stop) z bramką startową
godz. 11.15 - zamknięcie trasy do zawodów
godz. 11.30 -12 - oficjalne otwarcie zawodów przem. władz miasta i organizatora
godz. 12.00 - start do biegów eliminacyjnych na czas PP
godz. 12.30 - start do biegów eliminacyjnych na czas amator
godz. 13 - eliminacje
godz. 13.30 - finały PP
godz. 14.00 -14.30 - finały amator
godz. 14 - podium PP i Amator
godz. 9.00 - odprawa służb zabezpieczających
godz. 9.15 – 10,00 - przyjmowanie zgłoszeń, wydawanie numerów startowych PP i amator
godz. 10.00 - odprawa techniczna, otwarcie trasy
godz. 10.15 – 11.15 - obowiązkowy trening (non stop) z bramką startową
godz. 11.15 - zamknięcie trasy do zawodów
godz. 11.30 -12 - oficjalne otwarcie zawodów przem. władz miasta i organizatora
godz. 12.00 - start do biegów eliminacyjnych na czas PP
godz. 12.30 - start do biegów eliminacyjnych na czas amator
godz. 13 - eliminacje
godz. 13.30 - finały PP
godz. 14.00 -14.30 - finały amator
godz. 14 - podium PP i Amator
http://brooce.pinkbike.com