Bitch a oś tylnego koła

MUSZEL
Kontakt:

Bitch a oś tylnego koła

Post autor: MUSZEL »

Witam.
Powoli składam drugi rowerek, sztywniaczka na ramie NS Bitch 08. Zastanawiam sie, jaką oś powinno mieć koło, jeżeli chce użuywać haków do przerzutki. Oś musi być "pełna", długa na śruby czy może być zwykła na szybkozamykacz/ Bolt-on?
Prosze o odpowiedzi :)
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Bitch ma poziome haki i chyba do tego najlepiej nadaje się ośka 10mm na śruby.
Nie wiem jak to będzie współpracować z przerzutką widziałem tylko SS
psycho144
Kontakt:

Post autor: psycho144 »

To zaleznie od preferencji. Osobicie w poziomych hakach - cos na skrecanie, gdyz na szybkozamykacz lubi sie przestawic.
Obrazek
MUSZEL
Kontakt:

Shibby, psycho144 ale będe używał haków do przerzutki, przykręca sie je po obu stronach do ramy, dlatego nic sie nie będzie przestawiać.

Nie wiem tylko jak to wszystko będzie współgrać, czy po prostu Bolt-on nie będzie zbyt słaby do utrzymania koła w ramie, czy w ogóle w wypadku zwykłej piasty będzie sie ona gdziekolwiek zapierać o rame jak w pionowych hakach.
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Chaintug 10-10R napinacz [hak] ram NS BIKES. Przeznaczony do ramy Suburban / Bitch.

Dzięki tym elementom piast jest stabilnie osadzona w hakach ramy, a przez to koło na 100% nie będzie się przesuwać.
Mozesz ze spokojem mieć szybkozamykacz jeżeli bedziesz miał napinacze na tyle
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jeju, ludzie o czym Wy gadacie? Przecież MUSZEL jasno pisze że będzie używać ramy z oryginalnymi hakami przerzutki, które są przykręcane do rany na 2 śruby.
Obrazek
Spokojnie można używać każdego sposobu montażu koła, na szybko zamykacz również. W tym wypadku będzie to kłopotliwe na standardowy szybko zamykacz, ale coś takiego będzie chyba super działać (tylko nie wiem czy otwór będzie odpowiedni, ale po to wymyślono pilniki :P ) http://allegro.pl/super-piasta-reborn-r ... 99612.html
MUSZEL
Kontakt:

SegatiV będe chciał używać piasty ze zwykłym Bolt-on'em od Darta, nie szybko zamykaczem, a koła chciałbym kupić całe :)
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

Jeżeli będziesz chciał używać piasty ze "zwykłym" Bolt-on'em to szczerze Tobie to odradzam. W moim DaBomb'ie mam podobne rozwiązanie i 9mm bolt'cie koło lubiło się przemieszczać niezależnie w obrębie otworu haku, co przy tarczach może być irytujące (na HS'ach jako tako uchodziło). Nie ważne ile siły włożyłeś w zamknięcie tego ustrojstwa i tak będzie się przemieszczać.

Rozwiązanie od SegatiV'a jest bardzo praktyczne i w to bym się na Twoim miejscu ładował. Jak widać na obrazku haki są pod oś 10mm, a nie 9mm drucik. Jeżeli to wygląda podobnie jak w XLR'ku to ten 9mm pręt po pewnym czasie będziesz musiał wymienić, bo się wygnie. Spowodowane będzie to tym że w wyniku obciążeń dynamicznych/statycznych koło zacznie "latać" i odkształcać ten biedny spinacz.

Jak wrzucisz 10mm oś z gwintem i nakrętką przy wymianie koła będziesz musiał odkręcić cały hak co może być czasem irytujące.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Jezu, co wy pieprzycie. Kazda piasta podejdzie, jak ma sie te haki na przerzutke. Bez hakow tylko oska na sruby.
Killo
Kontakt:

blackdemon pewnie że każda podejdzie. Tyle że ośka pod 9mm w pieście ma troszkę mniejszą średnicę osi od takiej na 10mm, prawda? Dodatkowo w pieście pod 9mm rama nie zawsze w pełni opiera się na tej osi. Więc chyba jednak nie pieprzę od rzeczy.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Killo nie wiem co wy macie z osiami ale zauważyłem że rozmiar osi potocznie zwanej 9mm lub 10mm ma tak naprawdę 3/8". Ja się z inną nie spotkałem...
Shibby
Kontakt:

Można by jeszcze długo biadolić, ale piasta z ośką 10mm będzie najlepsza i pewniejsza.
No i faktycznie z hakami może być na szybkozamykacz.
Novateca który spełnia te kryteria kupisz za jakieś 150-200 jesli mnie pamięć nie myli
blackdemon
Kontakt:

Killo, jednak pieprzysz bo mialem do42sb w bitchu 06 z tymi hakami i NIE BYLO MOZLIWOSCI, aby sie przesunelo.
Zreszta, jak to ma sie przesunac jak haki tez sa przykrecane na 2 (lub 4 jak 2 to za malo) sruby?
Killo
Kontakt:

Killo pisze:Jeżeli to wygląda podobnie jak w XLR'ku
Nie wiem jakiej długości jest tam oś w tej pieście i nie wiem jak się ona w bitchu opiera. Może jednak blackdemon przeczytasz to co napisałem ze zrozumieniem?
Nie mówię o ruchach samego haka razem z kołem, że będzie się majtał, przód, tył, góra, dół i w ciapki jak mu się spodoba. Jeżeli oś nie leży w tej ramie na haku, patrz żeby założyć koło musisz robić coś z tym hakiem np. poluźnić go. Wszystko trzyma się na szybkozamykaczu który ma tam te, nie wiem 5mm średnicy? Czy nawet mniej (nie chce mi się iść do koła i mierzyć suwmiarką). Na bank ma mniej niż 9.5mm.

Szybkozamykacz ma przyjmijmy 5mm średnicy, otwór 10mm, masz 5mm "luzu". Chcąc nie chcąc ustawisz w jednej pozycji, uderzysz w cokolwiek kołem i nie ma prawa się nie przesunąć. Może przesunięcie to w tym wypadku złe wyrażenie, musi koło skrzywić/przestawić się w osi.

Tak czy siak lepszym rozwiązaniem i pewniejszym dla mnie jest oś 10mm, a nie typowy bolt-on.
MUSZEL
Kontakt:

waśnie mam obawy takie jak Killo.
Wydaje mi sie, że jakbym wyjął szybko zamykasz/bolt-on to koło po prostu wypadnie jak po wyjęciu osi 20mm z amorka. Czyli całą podporą jest siła docisku koła do ramy i szybko zamykacz... czyli lipa.
Shibby
Kontakt:

A ja nie wiem co Wy wymyślacie przecież piasty na ośce 9mm nie wspierają się na szybkozamykaczu...
Nie miałem zbytnio styczności z bitchem, ale po fotkach widzę że jest pod 10mm i chyba tylko samobójcy wsadzają tam 9mm :P
blackdemon
Kontakt:

Ja pier.. Ręce opadają. Miałeś kiedyś ta ramę z tymi hakami, że jesteś taki pewien co mówisz?
Szybkozamykacz tylko ściska, piasta opiera się na konusie przy haku.
Nie ma możliwości żeby cokolwiek się poluzowalo.
MUSZEL
Kontakt:

dobra, dzięki za odpowiedzi :)
Killo
Kontakt:

Shibby blackdemon zastrzelić się idzie. Słowa "jeśli" ma jakieś znaczenie w języku polskim prawda? Jeśli coś to..., a jeżeli nie to treść po tym słowie należy uznać za nieważną.

Jeżeli jest tak jak mówisz blackdemon -> oś leży w haku (tym doczepianym o którym przez większość czasu piszę) to nie ma problemu z niczym i zwracam honor (jeśli go uraziłem), oraz przepraszam za wprowadzenie w błąd. Mea culpa i biczuję sie w akcie pokuty ;)
U mnie jest podobna konstrukcja, ale hak poziomy ma tylko 8mm grubości, adapter (mający podobną funkcję jak ten hak przerzutki) raptem 6mm i oś leżała mi na haku poziomym , a nie na haku poziomym i adapterze. Przez co bolt-on nie tylko ściskał, ale też musiał utrzymywać koło w linii osi ramy.

...mimo wszystko patrząc na ceny piast wolałbym rozwiązanie które wrzucił tu SegatiV, a nie miękki szybkozamykacz np. Darta
ODPOWIEDZ