Wymiana łożsyk w DT hugii FR

drMadej
Kontakt:

Wymiana łożsyk w DT hugii FR

Post autor: drMadej »

Witam , mam pewien problem , mam piastę dt hugii fr , która złapała mi lekki luz , wymieniłem łożysko w korpusie od strony tarczy ale okazało się że to jednak z drugiej strony jest ten luz.Od strony bębenka jest element sprzęgiełka który nie wiem jak wymontować z piasty aby wybić znajdujące się pod nim łożysko.Czy ktoś kiedyś próbował jakoś zdemontować ten element?Trzeba do tego jakiś specjalny klucz czy po prostu się to wybija? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
ak47

Post autor: ak47 »

Potrzebujesz specjalny klucz z wielowypustem. Ten element jest wkręcony w korpus piasty. Gwint prawy oczywiście.

I nie próbuj używać żadnego innego narzędzia poza przeznaczonym do tego. Pierścień jest bardzo mocno przykręcony, a na dodatek gwint jest posmarowany klejem.

I kolejna sprawa - lepiej kup porządne łożysko. Polecam NTN, bo są znacznie lepiej uszczelnione od skf/ezo

Tak wygląda to narzędzie : http://www.amazon.com/DT-Swiss-Ring-Rem ... B000NOPWJ2

Kiedyś Nusiu robił takie cuda, ale już nie produkuje tego. Wiele serwisów rowerowych może mieć ten klucz. We wrocławiu znalazłem tylko jeden.
drMadej
Kontakt:

Post autor: drMadej »

Wielkie dzięki za odpowiedź , tak kombinowałem że bedzie to wyglądać w ten sposób ale nie miałem pewności.Pozdrawiam
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

ak47 na przyszłość zapytam: który serwis u nas to ma?
ak47

Post autor: ak47 »

EZrider Sport Profit na Reymonta. Koszt odkręcenia - 10zł :D
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Tak myślałem, chyba najlepszy sklep w mieście.
ODPOWIEDZ