Sprzedaż przez Paypal?
Sprzedaż przez Paypal?
Czy ktoś z Was sprzedawał coś za granice poprzez Paypal? ja nigdy, tylko kupowałem i to było banalnie proste.
Wyjasni mi ktoś?
Wyjasni mi ktoś?
-
- moderator
- Kontakt:
Ja sporo sprzedawalem. Poza tym, ze to zlodzieje to nawet mi sie udalo odzyskac kase. Ogolnie po pewnym wydarzeniu nie zamierzam wiecej uzywac Paypala, bo jesli mam sie obawiac o to czy dostane swoje wlasne pieniadze, to wole znalezc klienta ktory zechce mi zaplacic przelewem. A takich jest wielu, wierz mi.
A zdarzylo sie tak, ze Paypal calkowicie bezprawnie zablokowal mi konto razem z calkiem spora kwota (wg. przepisow blokowac dostep do srodkow zgromadzonych na koncie bank moze wylacznie na prosbe urzedu skarbowego badz sadu). I chyba mialem szczescie, bo sporo sie naczytalem o przypadkach, w ktorych Paypal zamykal konta roznych ludzi bez zadnego powodu. Oczywiscie z pieniedzmi wciaz na tych kontach - w takim przypadku paypal ubzdural sobie ze na zwrot pieniedzy trzeba czekac 6 miesiecy.
Kolejna rzecz jest taka, ze bezpieczniej jest robic przelew niz placic paypalem, nawet z perspektywy kupujacego - przynajmniej wewnatrz UE i w cywilizowanych krajach.
A zdarzylo sie tak, ze Paypal calkowicie bezprawnie zablokowal mi konto razem z calkiem spora kwota (wg. przepisow blokowac dostep do srodkow zgromadzonych na koncie bank moze wylacznie na prosbe urzedu skarbowego badz sadu). I chyba mialem szczescie, bo sporo sie naczytalem o przypadkach, w ktorych Paypal zamykal konta roznych ludzi bez zadnego powodu. Oczywiscie z pieniedzmi wciaz na tych kontach - w takim przypadku paypal ubzdural sobie ze na zwrot pieniedzy trzeba czekac 6 miesiecy.
Kolejna rzecz jest taka, ze bezpieczniej jest robic przelew niz placic paypalem, nawet z perspektywy kupujacego - przynajmniej wewnatrz UE i w cywilizowanych krajach.
Co do zakupów to prosta i łatwa sprawa. Jeżeli ktoś płaci tobie to biorą sobie prowizje (jeżeli dobrze pamiętam to ok3%), przy większych kwotach traci sie pare zł 
Jeżeli chodzi o blokowanie kont ,to zazwyczaj jest to efekt oszustwa osoby która kupuje sprzęt od ciebie. Działa to tak ,że sprzedajesz części kolesiowi np. w Turcji, on odbiera sprzęt i pisze do paypala ,że zrobiłeś go w wała i nie wysłałeś mu części. Koleś odzyskuje pieniądze i zostaje z częściami a tobie jeżeli masz środki paypal blokuje konto ,żeby odzyskać kase...
A potem to już tylko walka o odzyskanie pieniędzy i udowodnienie swojej uczciwości.

Jeżeli chodzi o blokowanie kont ,to zazwyczaj jest to efekt oszustwa osoby która kupuje sprzęt od ciebie. Działa to tak ,że sprzedajesz części kolesiowi np. w Turcji, on odbiera sprzęt i pisze do paypala ,że zrobiłeś go w wała i nie wysłałeś mu części. Koleś odzyskuje pieniądze i zostaje z częściami a tobie jeżeli masz środki paypal blokuje konto ,żeby odzyskać kase...
A potem to już tylko walka o odzyskanie pieniędzy i udowodnienie swojej uczciwości.
-
- moderator
- Kontakt:
Wystarczy ze osoba ktora kupuje od Ciebie zaplaci karta kredytowa nie zarejestrowana na siebie (np. swojej mamy), paypal wtedy automatycznie blokuje oba konta.lubella pisze:Działa to tak ,że sprzedajesz części kolesiowi np. w Turcji, on odbiera sprzęt i pisze do paypala ,że zrobiłeś go w wała i nie wysłałeś mu części. Koleś odzyskuje pieniądze i zostaje z częściami a tobie jeżeli masz środki paypal blokuje konto
I nie ma dyskusji ze cos wyslales, ze jestes uczciwy, z nimi cokolwiek bys chcial zalatwic, to musisz sie szykowac na ostra walke.
Prowizje tez sa jakims dowcipem - jesli otrzymujesz kase w innej walucie niz Euro, to za miedzynarodowe placisz 3.9% prowizji.
Edit:
Aha, i co do tego pozornego bezpieczenstwa Paypala, jesli dobrze pamietam to nie zwracaja wiecej niz 200E, wiec jesli kupisz cos wartego 1000E i zglosisz im ze Cie oszukano, to dostaniesz max 200E. Jesli zglosisz sie wtedy do swojego banku (jesli placiles karta) to bank kontaktuje sie z Paypalem, Paypal mowi ze pieniadze zostaly zwrocone i ubezpieczenie banku tez sie na Ciebie wypnie. Duzo bezpieczniej jest zrobic zwykly przelew...
Edit 2:
Jeszcze lepiej, zerknalem sobie w umowe i oni zwracaja tyle, ile "oszust" ma na koncie - czyli jesli konto ma puste, to nie zwroca ani grosza. Juz widze jak jakikolwiek "myslacy" zlodziej zostawia sobie kase na koncie Paypal... taaa...

Też miałam sprzedać rower przez Pay Pal, ale chyba sobie odpuszczę, zwłaszcza, że gość chce kupić rower w ciemno nawet zdjęć mu nie wysłałam, a o już chce kupować i jeszcze swojego kuriera po niego wysłać, czyli nie miałabym nawet potwierdzenia wysyłki. Pisze, że nie może się skontaktować telefonicznie bo pracuje na platformie wiertniczej, nie wiem jakie to ma znaczenie. Chce rower dla kuzyna z UK. Konto na Pinkbike założył dokładnie tego dnia co do mnie napisał o rower. Teraz jestem już święcie przekonana że to wał.
Ciekawe czy na takich łotrów jest jakaś rada:/
-
- moderator
- Kontakt:
Rety, nieslychane ze sie ktos jeszcze na to nabiera...Goya pisze:Też miałam sprzedać rower przez Pay Pal, ale chyba sobie odpuszczę, zwłaszcza, że gość chce kupić rower w ciemno nawet zdjęć mu nie wysłałam, a o już chce kupować i jeszcze swojego kuriera po niego wysłać, czyli nie miałabym nawet potwierdzenia wysyłki. Pisze, że nie może się skontaktować telefonicznie bo pracuje na platformie wiertniczej, nie wiem jakie to ma znaczenie. Chce rower dla kuzyna z UK. Konto na Pinkbike założył dokładnie tego dnia co do mnie napisał o rower. Teraz jestem już święcie przekonana że to wał.
Jak beda chcieli zebys wyslala cos do Nigerii, to tez sie przypadkiem nie natnij

Goya stary, jakbym normalnie czytał maila do mnie! No to już wiemy że to jest oszust.
Od razu wiedzaiłem, że coś nie gra :PHi ,
Thanks for the mail, i am buying this for my Cousin and i am a petroleum engineer currently on a rig offshore i really want this to be a surprise gift for my Cousin so i wont let him know anything about the this until it gets delivered to him , i am sure he will be more than happy with it.I can only pay with PayPal here, i will need you to give me your PayPal email address so i can make the payments asap and pls if you don't have PayPal account yet, it is very easy to set up, go to www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only need the e-mail address you use for registration with PayPal so as to put the money through.for you and they will let you know how you will get the money,tell me more about the advert,the price is okay by me
Note Well
PS:Pick up agent will come for the pick up as soon as i have made the payments, i would have loved to talk to you on phone but i am a petroleum engineer I work mainly offshore, our phone is down on the rig right now due to bad weather, we can only communicate with our base for now.
Cheers.
Jeffery.
to poczytajcie co koleś do mnie napisał:) i jakie ładne tłumaczenie z translatora załatwił 
Hello how are you doing,i saw your bike and am so interested in buying it urgently,i will like to know the present condition,present picture and the last price of it,the mode of my payment will be through PayPal transfer ,I'll ant you to reply me back at my email address at jmshopandchek01@aol.com.Thanks
=============================================================
Witam jak to robisz, widziałem rower i jestem bardzo zainteresowany kupnem to pilnie, i będzie wiedzieć, jak stan obecny, obecny obraz, a ostatni to cena, sposób płatności będzie mi przez PayPal transfer, ja ll ant o odpowiedź mnie na mój adres e-mail w jmshopandchek01@aol.com.Thanks
Oczywiście konto założone tego dnia kiedy dostałem maila... żebym chociaż miał wystawiony rower na sprzedaż hehe widać że kolo wysyłał maila hurtowo w nadziei ,że złapie naiwniaka

Hello how are you doing,i saw your bike and am so interested in buying it urgently,i will like to know the present condition,present picture and the last price of it,the mode of my payment will be through PayPal transfer ,I'll ant you to reply me back at my email address at jmshopandchek01@aol.com.Thanks
=============================================================
Witam jak to robisz, widziałem rower i jestem bardzo zainteresowany kupnem to pilnie, i będzie wiedzieć, jak stan obecny, obecny obraz, a ostatni to cena, sposób płatności będzie mi przez PayPal transfer, ja ll ant o odpowiedź mnie na mój adres e-mail w jmshopandchek01@aol.com.Thanks
Oczywiście konto założone tego dnia kiedy dostałem maila... żebym chociaż miał wystawiony rower na sprzedaż hehe widać że kolo wysyłał maila hurtowo w nadziei ,że złapie naiwniaka
Dostałam dokładnie to samo:
Brudas nawet podpisuje się tym samym imieniem i pisze z tego samego @. Ciekawe ile osób już rąbnął. Trzeba jakoś utrzeć nosa temu wymóżdzeńcowi!Hi ,
Thanks for the mail, i am buying this for my Cousin and i am a petroleum engineer currently on a rig offshore i really want this to be a surprise gift for my Cousin so i wont let him know anything about the this until it gets delivered to him , i am sure he will be more than happy with it.I can only pay with PayPal here, i will need you to give me your PayPal email address so i can make the payments asap and pls if you don't have PayPal account yet, it is very easy to set up, go to www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only need the e-mail address you use for registration with PayPal so as to put the money through.for you and they will let you know how you will get the money,tell me more about the advert,the price is okay by me
Note Well
PS:Pick up agent will come for the pick up as soon as i have made the payments, i would have loved to talk to you on phone but i am a petroleum engineer I work mainly offshore, our phone is down on the rig right now due to bad weather, we can only communicate with our base for now.
Cheers.
Jeffery.
-
- Kontakt:
Witam dzisiaj dostałem identyczną wiadomość :
morgan207 says:
Oraz dzisiaj :
Hi ,
Thanks for the mail, i am buying this for my Cousin and i am a
petroleum engineer currently on a rig offshore i really want this to be
a surprise gift for my Cousin so i wont let him know anything about the
this until it gets delivered to him , i am sure he will be more than
happy with it.I can only pay with PayPal here, i will need you to give
me your PayPal email address so i can make the payments asap and pls if
you don't have PayPal account yet, it is very easy to set up, go to
www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only
need the e-mail address you use for registration with PayPal so as to
put the money through.for you and they will let you know how you will
get the money,tell me more about the advert,Get back to me with the
last selling price.
Note Well
PS:Pick up agent will come for the pick up as soon as i have made the
payments, i would have loved to talk to you on phone but i am a
petroleum engineer I work mainly offshore, our phone is down on the rig
right now due to bad weather, we can only communicate with our base for
now.
Cheers.
Jeffery.jmshopandchek01 <jmshopandchek01@aol.com>
morgan207 says:
Oraz dzisiaj :
Hi ,
Thanks for the mail, i am buying this for my Cousin and i am a
petroleum engineer currently on a rig offshore i really want this to be
a surprise gift for my Cousin so i wont let him know anything about the
this until it gets delivered to him , i am sure he will be more than
happy with it.I can only pay with PayPal here, i will need you to give
me your PayPal email address so i can make the payments asap and pls if
you don't have PayPal account yet, it is very easy to set up, go to
www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only
need the e-mail address you use for registration with PayPal so as to
put the money through.for you and they will let you know how you will
get the money,tell me more about the advert,Get back to me with the
last selling price.
Note Well
PS:Pick up agent will come for the pick up as soon as i have made the
payments, i would have loved to talk to you on phone but i am a
petroleum engineer I work mainly offshore, our phone is down on the rig
right now due to bad weather, we can only communicate with our base for
now.
Cheers.
Jeffery.jmshopandchek01 <jmshopandchek01@aol.com>
Dostałem dokładnie takiego samego maila jak wyżej chłopacy podajecie.
"morgan207 says:
Hello how are you doing,i saw your bike and am so interested in buying it urgently,i will like to know the present condition,present picture and the last price of it,the mode of my payment will be through PayPal transfer ,I'll ant you to reply me back at my email address at jmshopandchek01@aol.com.Thanks "
Więc oszust działa dalej tak więc trzeba na niego uważać! Temat o nim jest też poruszony na forum pinka: http://www.pinkbike.com/forum/listcomme ... pagenum=16
"morgan207 says:
Hello how are you doing,i saw your bike and am so interested in buying it urgently,i will like to know the present condition,present picture and the last price of it,the mode of my payment will be through PayPal transfer ,I'll ant you to reply me back at my email address at jmshopandchek01@aol.com.Thanks "
Więc oszust działa dalej tak więc trzeba na niego uważać! Temat o nim jest też poruszony na forum pinka: http://www.pinkbike.com/forum/listcomme ... pagenum=16
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/