Ja mialem caly sezon i nic sie nie dzialo i pewnie sie nie dzieje dalej ( nie wiem bo sprzedalem rower)
Ja ze swojej strony polecam dartmoory
Pozdrawiam
A co do tej długości szprych, czy szprycha musi przechodzić przez cały nypel albo i wystawać czy jeżeli będzie na pó czy 3/4 nypla to też będzie ok.?: )
Nyple Dartmoora są niewiadomą dla mnie. W zjazdówce mam w obydwu kołach już 2 sezony i nic, zupełnie nic się z nimi nie dzieje. Ale z drugiej strony zlożyłem na takich komplet kół do znajomego krosówki, której używa do niedzielnych wypadów po asfalcie i ubitych leśnych duktach i po miesiącu miałem 4 do wymiany. Możliwe że to kwestia partii?
Pablo666 najlepiej jak w nypel wejdzie cały gwint szprychy, bez dalszego przekręcania.
A jeszcze mam pytanko odnośnie długości szprych, mam ze 100sztuk szprych, problem mam z długością. Jak najlepiej sprawdzić.? Odkąd dokąd zmierzyć.? Jakieś wskazówki.?
Mam ich na dwa koła i zostaje jeszcze, a nie chciałbym po prostu kupować kolejnych szprych mając te.
KaKTuSSS Tak, gdy chce kupić nowe ; ) Ale gdy mam ich sporo jak je zmierzyć.? By w miarę dobrać i nie pleść 10razy jednego koła..
A na jakich szprychach masz koła porobione? ; )
Hmm, nie rozumiem. Wiesz jaką masz mieć długość dla danego koła? Samą szprychę mierzysz od wewnętrznej strony zagięcia do końca gwintu. Ja korzystam z CN Spoke-ów. DT czy Sapimy też polecę. Ogólnie najpopularniejsze firmy lipy nie robią i wielkich różnic w podstawowych modelach nie ma.
Mierzysz od wewnętrznej strony zagięcia, od tej powierzchni która się styka z dziurką w kołnierzu piasty (mam nadzieję, że wystarczająco jasno to opisałem ). Hmm, gdy pracowałem w serwisie rowerowym to zaplatałem koła na wszystkich markach szprych i dla mnie różnicy nie robiły, a i żaden klient nie skarżył się na ich jakość, więc dla mnie nie warto dopłacać.
KaKTuSSS Wystarczająco jasno. No nie wiem, mając dwie szprychy DT i CN jednak, DT jest sztywniejsza, mimo że jeździłem na CN/DT/Richman to nie odczułem różnicy, jedynie Richman był sztywny mniej więcej jak DT ; )
Dzięki za pomoc.
Jak ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na temat szprych czy nypli aluminiowych to pisać ; )
Co do nypli dartmoora to złozyłem na nich dwa koło, jedno do siebie do tyłu na obręczy dartmoor crusher i drugie swojej dziewczynie do przodu na blizzardzie. U mnie w kole pękły 4 nyple. Szczerze to drugi raz bym ich nie kupił, mimo dobrego klucza strasznie się wyrabiają.
A jeszcze takie pytanko, kalkulator pokazał mi długość szprych 265mm, a większość szprych skacze co 2mm. Wziąć 264 czy 266mm.? Chce dać aluminiowe nyple i mam dylemat. Jedno koło już dobrałem a z drugim jest problem ; )