Okresowy ból w kolanach- profilatkyka/ leczenie?

dziadek_dzidek
Kontakt:

Okresowy ból w kolanach- profilatkyka/ leczenie?

Post autor: dziadek_dzidek »

Witam. Jaki środek ( z glukozaminą ) polecicie w celu profilaktyki stawów kolanowych? Od jakiegoś czasu trochę pobolewają Mnie kolana i zdecydowałem coś z tym zrobić. A może coś ze środków profilaktycznych dla kulturystów ( w końcu na siłowni ćwiczy się ze sporym obciążeniem więc ich środki powinny być skuteczne ) ? Kiedyś stosowałem zwykłą glukozaminę, ale przestałem i widocznie to był mój błąd... Więc co polecacie? Jakiś "Odnovit" itp. ?
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

"Zwykła" glukozamina z witamina C, tylko trzeba regularnie stosować przez min. 2 miesiące (wtedy są trwałe efekty)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

quilong potwierdza. Mi łapiduch polecił też artrostop, i cholernica po 2 miesiącach stosowania nie zabolało ani razu (w sposób jak wcześniej, bo przy glebie coś tam zabolało :P )
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Generalnie staram się co zimę zrobić taką kuracje, ważna jest witamina C bo ona bierze udział w tym procesie leczenia (nie jestem lekarzem, chodzi o to ze wtedy ta glukozamina lepiej "działa")
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Mozesz dodatkowo wcinac parowki .
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Parówek nie lubie :P , a co z galaretka? Pomaga?
mumin89
Kontakt:

Post autor: mumin89 »

Mi wfista polecał na strzykające i bolące stawy jedzenie galaretki, albo słodkiej albo takiej słonej z mięsem. No ogólnie żelatynę. I faktycznie była poprawa :)
..::: http://www.cmgstudio.pl :::..
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

moze byc galaretka. Ogolnie powinienes wcinac(oczywiscie w rozsadnej ilosci , a nie wypijac 10 litrow wody z parowek ; d ) wszelkie produkty z zelatyna (robiona z chrzastek itd)
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

ja tam jade na Animal Flex.

Z normalnych zeczy jem jeszcze arthron complex. generalnie Najlepiej jak jest jeszcze L-cysteina, bo jest lepsze wchłanianie.

Jadlem niektore " regenercje" po pół roku bez przerwy ale najlepszy efekt daje Animal, po jednej puszcze jest uczucie jakby ktos ci nalał oleju w stawy :D, ale ja to uzywam do innego sportu moze dlatego.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Ciekawe , bo słyszałem od dwóch poważanych ortopedów, że glukozamina to ściema. Mi nie pomogła w każdym bądź razie.
A`propos ściem od parówek tylko flak rośnie bo to sam tłuszcz.
Obciążenia mają przenosić mięśnie, jak koleś wątły, do tego brzydzi się siłka(i XC) ale dropy na płaszczaka lubi, to cysterna glukozaminy nie pomoże. Wiem, że to generalizowanie ale w większości przypadków tak to wygląda.
dziadek_dzidek idź Ty się poradź lekarza ortopedy , bo żaden z doradzających tu lekarzem nie jest, a porady co komu pomogło można sobie w rzyć wsadzić.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

ravfr ściema - nie ściema. Głównie chodzi o fakt, że żadne przeprowadzone badania nie potwierdziły 100% skuteczności glukozaminy, ale też nie wykluczono jej użyteczności (zależy co jest - czy profilaktyka ochrony stawów czy leczenie - tu raczej kichowato wypada). Wróżenie z fusów i jakieś placebo - dlatego trzeba podchodzić do tego z dystansem.

mlynooo używałem Flexit Nutrend'u, a później przeszedłem na Animal Flex. Prawdę powiedziawszy nie zauważyłem różnicy - czyli oba były raczej nieskuteczne (profilaktycznie przed zimą stosuje "kuracje" tego typu specyfikami). Animal Flex zraził mnie faktem, że trzeba było "zeżreć" z 6-8 piguł naraz - a gardła jak gęś nie mam, więc różnie to bywało.

O kolana trzeba dbać za młodu. Sam jestem "młodym wilkiem", a kontuzje sprzed lat stawiają mnie czasem w świetle "starej dupy";]

I mądre powiedzenie "zasłyszane" wśród konowałów na koniec:

"Bogu nie udały się dwie rzeczy; zęby i kolana".
www.feel-free.pl
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

yasiuuu to dziwne. moze za krotko jadles. ja generalnie odzczuwam duza roznice na treningach przy flexie zwłaszcza po 1 puszcze, a potem następna ;]
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

yasiuuu ja Swojego czasu również się sporo naczytałem w zagranicznych periodykach rowerowych, że glukazimna to placebo...

co do profilaktyki kolan... to od lat ta sama: solidna rozgrzewka stawów (maż się rozgrzewa i lepiej smaruje) oraz niedopuszczenie do ochładzania kolan (w DH raczej niegroźne ze względu na ogrzewaczo-ochraniacze).
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Ja stosuje od prawie roku glukozamine z imbirem.
Moim problemem jest wyskakujaca , obsuwajaca , przeskakujaca rzepka w lewym kolanie.
Mialem wszystko robione RTG , USG , Rezonans i niestety za jakiś czas (czyt. prawie 2 lata czeka mnie operacja).
Dbajcie o swoje stawy :!:
Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Odradzam wciąganie chemii i środków dla kulturystów. Są inne sposoby, a na pewno zdrowsze.

Ja odbudowuję kolano po operacji (a DH dodatkowo je obciąża) Wszelkiego rodzaju galaretki dobrze na kolana zrobią. Nabiał wzmocni kości (ból może mieć przyczynę w kościach, nie tylko w tkance miękkiej) Polecam także robić sobie przerwy. Nie obciążać dzień w dzień dropując na rowerze albo przejeżdżając 80km.

Polecam także powoli ale codziennie się rozciągać. Wielu ma moc w nogach ale zakres ruchów jest żałosny.
jame$
Kontakt:

Post autor: jame$ »

Witam ja miałem operacje nie cały rok temu ogolnie nie jest zle, natomiast po całym dniu jazdy i pchania roweru pod gore czuje kłucie "pod kolanem".... zaczołem stosowac "artressan"(pare tyg.) puki co nie odczowam skutkow działania....;]
http://www.pinkbike.com/photo/7264360/
wert
Kontakt:

Post autor: wert »

http://www.bikeforum.pl/showthread.php?t=18 - Polecam przeczytać
Sam mam ubytek chrząstki stawowej którą stwierdzono podczas artroskopii i dostałem informację od ortopedy, że chrząstki stawowej nie da się odbudować, a jedynie przeszczepić(komórki chrząstki nie posiadają takiej zdolności).
olekdh
Kontakt:

Post autor: olekdh »

hmmm co do kolan to powiem wam szczerze sprawa nie jest wesoła bo ciężko się dziadostwo leczy, to co wiem na pewno to to że glukozoamina to mit, no ale placebo też ma dowiedzione działanie lecznicze, dziadek_dzidek jeśli bolą cię kolana a nigdy nie miałeś urazu, w stylu naderwania więzadła skręcenia kolana, i masz koło 22 lat to znaczy że dotarło do ciebie na trwałe że się starzejesz, jest zimno i na początku każdej zimy u kogoś kto trenuje może się pojawić ból kolan, poza jak mówią inni profilaktyką, rozgrzewką, nie wychładzaniem kolan jest jedna kluczowa kwestia trzeba na dojazdach na miejscówki podnosić siodełko bo przy zgięciu kolana powyżej 90* jest największy nacisk na chrząstkę i najszybciej się ona ściera za wysoko też nie można bo wymusza się przeprost w kolanie, co też może później powodować ból
Co do rady Lekarza jeśli nie masz 60 lat i ból trwa krócej niż 2 miesiące, kolana nie bolą cię ciągle i nie do wytrzymania, to powie ci że co najwyżej możesz zrobić USG w krórym będzie widać co najwyżej meteoryt jeśli takowego nie masz to nic nie wyjdzie, jedynym skutecznym badaniem jest rezonans magnetyczny, ale musiałbyś mieć znajomego ortopede żeby ci taki załatwił inaczej będziesz czekał pół roku. Ja proponuję nurofen 1 dziennie przez kilka dni (z 7?) bo ból najczęściej jest efektem małego stanu zapalnego. A tak na koniec co mi przyszło do głowy to nie siedź z nogą na nogę, nie klęcz i nie podwijaj pod siebie nóg, skrajne zgiecie powoduje niedokrwienie chrząstki i ból kolana. Jeśli zastosujesz się do wszystkich rad (bo jak zakładam nie miałes sporego urazu) to powinno w miarę szybko przejść. Jeśli masz wątpliwości możesz zawsze pójść do ortopedy (powie ci pewnie to samo), w ostateczności jest jeszcze stosowanie zastrzyków do kolana jak synvisc ale o ich podaniu decyduje lekarz i są stosowane w przypadku zmian w chrząstce
ODPOWIEDZ