Protone tuning dla Boxxera i 888

troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Zakladajac, ze bazowe cisnienie w komorze to 100psi (7bar) policz sobie jakie tam panuje cisnienie przy dobiciu (p1V1=p2V2 w uproszczeniu). Jak juz to zrobisz to pomysl czy aby napewno chcesz plastikowy korek wycelowany w swoja glowe .
drMadej
Kontakt:

Post autor: drMadej »

mxmisiek jest dokładnie tak jak piszesz , jestem bardzo zadowolony z pracy systemu , wspomniałem o korku bo mam niemiłe doświadczenia z innych widelców , gdzie bardzo łatwo było uszkodzić gwint , co dla kogoś kto często serwisuje może być pewnym mankamentem. Jeśli chdzi o wyregulowanie to , zaczynająć od seryjnych ustawień to jest to dość pracochłonne , ale po kilku testach wszytko staje sie jasne i ładnie można dopasować charakterystyke pracy do swoich potrzeb.Jeśli ktoś miał by jakieś pytania odnośnie regulacji można pisać do mnie na priv.
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

troyo Zakładając, że nie wiesz z czego jest wykonany ten korek, to nie wiesz wogóle o czym piszesz i co chcesz udowodnić.
Korek jest wykonany z nylonu. Zakładam też, że nie wiesz co to, więc odsyłam do lektury (w skrócie matariał o bardzo dużej wytrzymałości, stosowany min. do wytwarzania śrub okrętowych ! ) http://www.profilex.com/pa.php
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
mxmisiek
Kontakt:

Post autor: mxmisiek »

...a jeszcze odnosnie cisnienia i korka wycelowanego w glowe.... co ci dadza wyliczenia cisnienia, skoro nie znasz sily potrzebnej do zerwania gwintu w korku? moze sie okazac, ze wytrzymuje 4 razy wiecej , alu tez sie urywa
http://koszulekup.pl Koszule meskie i krawaty sklep internetowy
troyo
Kontakt:

EDDIE moze nie zauwazyles , ale nie widze , zeby gdziekolwiek przewinelo sie pojecie poliamidu poza Twoim ostatnim postem. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze rama jest wykonana z metalu i jedna bedzie zrobiona z olowiu a 2ga ze stali .
EDDIE pisze:do wytwarzania śrub okrętowych !
Obrazek

Swietnie, ze robia z poliamuidu sruby okretowe , ale sa one troche inaczej projektowane pod inne obciazenia, warunki i gabaryty. W ogole , ci wszyscy inzynierowie na swiecie to jacys debile. Po co robic tlumiki , korki , rowery ze stalialu/magnezu skoro jest nylon! Hmm , moze dlatego, ze Rm poliamidu w porywach zbliza sie do Rm czystego aluminium (czyli 3-4 razy slabszy od standardowo uzywanego w branzy alu 6060/6061 T6, nie mowiac juz o stopach z serii 7)? Pomijam fakt, ze pewnie panowie z RS'a , marza i innych dobierali gwinty i ich parametry wlasnie pod korki wykonane a aluminium- stad taki a nie inny skok i dlugosc gwintu , ktore powinny byc "troche" inne dla nylonu.
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

groober pisze: kit jest zajebisty i chętnie go kupię a korek dorobię z ALU za parę groszy i po sprawie;-)
dokładnie, ja korek tez sobie dorobie z alu ;]

troyo xDDDD niezły kociak xDDD
EDDIE
Kontakt:

troyo To, żę nylon nadaje się do zrobienia korka do amortyzatora, nie znaczy że do ramy też, nawet jeśli jest to bardzo wytrzymały materiał. Więc smieszna i dziwna jest Twoja wypowiedź. Idąc takim tokiem myślenia można by znaleźć mnóstwo przykłądów materiałów które są o wiele wytrzymalsze od alu, ale się ich nie używa. Dlaczego wtedy nie wklejasz swojego kociaka z OMFG NO WAII?? I nie piszesz dlaczego to stado inżynierów to debile, bo nie używają masowo tytanu czy Inconel 625 do robienia ram? Może taka produkcja byłą by za droga w stosunku do jej efektów hmm?
troyo
Kontakt:

EDDIEsory , ale jaka jest zaleta wykonania tego korka z nylonu, poza oszczednoscia dla producenta? Rozumiem, ze zajmujesz sie sprzedaza ww komponentow, ale ja mam dosc wciskania rzeczy robionych po kosztach za ******** kwoty.
EDDIE
Kontakt:

troyo Dyskusja schodzi na psy, sory ...na koty. Nikt Ci tu nic nie wciska.
troyo
Kontakt:

EDDIE pisze:troyo Dyskusja schodzi na psy, sory ...na koty. Nikt Ci tu nic nie wciska.
A co to za dyskusja, skoro nie masz i tak nic do powiedzenia poza porownywaniem srub okretowych do korka w widelcu. Nie mowie nic o wciskaniu Mi czegokolwiek, tylko NAM konsumentom.
groober
Kontakt:

Post autor: groober »

niezła aferka się tutaj rozpętała ;-), Panowie jak komuś nie pasi plastikowy korek, tak jak np mi, to dorabia za max 30 zł korek z alu, każdy tokarz to zrobi na miękko . a cena 470 może nie jest mała, ale z drugiej strony co w tym sporcie jest tanie.. ja uważam że to świetna alternatywa np. dla mega chłamu który od 2008 roku produkuje marzocchi , gówniane tłumiki z wadą konstrukcyjną , łamiące się na dwie części. zamawiam w tym tygodniu i zobaczę jak działa
JEEEEB Z DZIDY !!!!
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Szkoda ze nie ma wersji do starszego (2005) Dorado... W planach pewnie tez takiej nie ma?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

groober, do 888RC2X? Dasz też zobaczyć? :wink:
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

groober pisze:alternatywa np. dla mega chłamu który od 2008 roku produkuje marzocchi , gówniane tłumiki z wadą konstrukcyjną , łamiące się na dwie części.
U mnie w mieście mamy 12 sztuk łącznie 66 i 888, jakoś nikt nie połamał tłumika i u każdego amortyzator działa dobrze, nie ma jakiś wad konstrukcyjnych.

Jaki amortyzator marzo <2008 masz? Bo chyba nie pisałeś swojej opinii bez wcześniejszej praktyki w formie posiadania i używania amortyzatora?
groober
Kontakt:

ja mam 2007 rc2x, ale w Łodzi jest kilka i co najmniej w 2 egzemplarzach tłumik rozpadł się na 2 części. najlepiej jak Owczar wstawi foto swojego tłumika;-)
JEEEEB Z DZIDY !!!!
mxmisiek
Kontakt:

Post autor: mxmisiek »

...dla wiekszej pewnosci proponuje wam zakladac prezerwatywy z grubego lateksu, zbrojone kewlarem, zamiast lekkiej koszulki termoaktywnej zbroje luskowa, ewentualnie kolczuge, kask lepiej nie z tworzywa, taki mosiezny do nurania na wielkie glebokosci bedzie ok, a rame pusta w srodku najlepiej zalac czyms co zwiekszy jej wytrzymalos...

...po chui inzynierowie sa na swiecie! ciagle cos wymyslaja nie wiadomo po co...
....architekt???
-po co, ja sam dom narysuje i to taki jak mi pasuje, a wogole, to zeby sie nie zawalil mieszkal bede w schronie
... po chui sie uczyc, lepiej od razu na rower i tak wszystko wiemy lepiej :)
... plastik??? to jakies piekielne cus

powodzenia korki :P!

... a wlasnie, do szampana kiedys wsadzilem kolek z alu i tez ebany wysssszczzzzelil :]
http://koszulekup.pl Koszule meskie i krawaty sklep internetowy
groober
Kontakt:

mxmisiek
nie pal już więcej tego gówna....
JEEEEB Z DZIDY !!!!
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

groober pisze:mxmisiek
nie pal już więcej tego gówna....
achhh te dopalacze... dobrze ze je pozamykali, ale jeszcze co niektorym resztka zostala :DDDDDDDd

[joke] :]]
tatuator
Kontakt:

Post autor: tatuator »

Jak tam idzie testowanie protone? Mam pytanie.. Mój boxx jeśt śmigany 2 sezony i zastanawiam się czy przez ten czas sprężyna mogła porysoiwać wewnętrzną strone goleni, aby sprawiało to jakieś niedogodności podczas działania tego systemu powietrznego...
ODPOWIEDZ