Dysk przenośny/zewnętrzny - jaki?

yasiuuu
Kontakt:

Dysk przenośny/zewnętrzny - jaki?

Post autor: yasiuuu »

Cześć!

Kolejny problem natury "elektronicznej";-) Poszukuję dysku zewnętrznego/ przenośnego. Pojęcie mam zerowe, zatrzymałem się na kompach 5 lat temu.

Parametry:

minimum 150GB (patrze po necie i to już chyba standard)

oczywiście złącze USB (innych chyba nie ma?)

Cena: przyzwoita; 200-250zł.

I tu najważniejsze; jakość... w co celować? co teraz jest "na topie", a czego unikać?

Czy taki dysk zewnętrzny jest zasilany tylko z USB?

Ostatnio pomogliście z wyborem playera - mysle, ze z dyskiem też sobie poradzicie;-)

Z góry dzięki!
Omer
Kontakt:

Post autor: Omer »

Ja osobiście odradzałbym dyski Samsunga. Sam mam jeden w kompie, co prawda ma już ze 2 lata ale od początku miałem z nim problemy. Kolega ma tez dysk Samsunga (ok 1 roczny, może młodszy nawet) i ostatnio mu nagle, tak po prostu, zniknęły dwie partycje:/ O wirusie raczej nie ma mowy w tym wypadku ale kto wie. Oczywiście wszystkie dane też poszły w niepamięć. Może Samsung się już poprawił ale ja nie będę ryzykował już w ich HDD. Inny kolega składał na dniach nowego kompa i też mu "wrzucili" dysk Samsunga to mu odradzałem od razu jak się dowiedziałem:D Mam monitor i TV Samsunga i działają elegancko ale dyski im nie wychodzą wg mnie za bardzo;) Oczywiście to tylko moje zdanie, może miałem pecha ale ja się już nie będę pchał w Samsunga:)
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Ja natomiast w 2 pc, mam, dyski samsunga 250 i 300 gb, i jestem bardzo zadowolony, od 3 lat niema z nim najmniejszego problemu żadncyh błędów, itd, Omer, przy takiej masówce, jak jest obecnie, to różnie można trafić, też słyszałem, o tym że dyski samsunga, są słabe, ale ja polecam, co do przenośnych dysków, to polecam coś sprawdzone, i odpronego na upadki, wstrząsy, raz kumplowi, trąciłem taki dysk, i nieźle pierdolnoł o ziemie, ale po podłączeniu wszystko okej było :shock:
Omer
Kontakt:

Post autor: Omer »

Tzn. wiesz, na 100% trafiłem po prostu na słabszy egzemplarz, ale jako iż dysków i ogólnie całego osprzętu do kompa nie wymieniam za często bo mi szkoda kasy na niego :D to kolejny raz nie będę ryzykował Samsunga tylko poszukam czegoś innego:)

Co do tematu to chwilę sam poszukałem o tym czegoś i pierwsze co znalazłem:
http://allegro.pl/dysk-przenosny-silico ... 72896.html

Marka mi nieznana ale w ogóle ale nie siedzę w sprzęcie komputerowym więc może to coś dobrego jest;) Można by poszukać czegoś więcej o nim bo wygląda porządnie wg mnie.
ODPOWIEDZ