System ochrony kupujących PayPal

MateuszFR
Kontakt:

System ochrony kupujących PayPal

Post autor: MateuszFR »

Cześc,
W ramach wprowadzenia, na ebay.us znalazłem sobie amortyzator, który jest od sklepu, lecz po jego niskiej cenie 630$ z przesyłką za nowe 66 RC3 2010(ponad 800 zł taniej niż na wyprzedaży w gregorio!) mam pewne wątpliwości.
Tu pojawia się moje pytanie, przy zakupie przez paypal zostaje się objętym systemem ochrony który w razie nie dojscia przedmiotu lub znacznego odstawania od opisu zwraca po rozstrzygnięciu na korzyśc kupującego całe koszty razem z przesyłką. Mieliscie już taką sytuacje że musieliscie skorzystac z tej oto możliwości?? Pozdrawiam

P.S jeśli temat umiesciłem w złym dziale, proszę o przeniesienie
tikk
Kontakt:

Post autor: tikk »

Dolicz najpierw cło(chyba 14%) i 22% Vat od wartości całej przesyłki (amor+transport+cło) i już nie jest tak tanio - a gwarancję masz w USA :D
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

tikk jak sie dobrze wysyla to sie omija te oplaty.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
tikk
Kontakt:

Post autor: tikk »

MateuszFR pisze:znalazłem sobie amortyzator, który jest od sklepu
Jak ze sklepu to "gift" nie przejdzie :lol:
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

tikk, cło 3%, to po pierwsze.
Nie zawsze jest, to po drugie, za pojedynczą rzecz szansa nie jest duża.
Zamówić można do rodziny/znajomych za granicą i "giftem" do Polski, to po trzecie.
I tak wyjdzie taniej niż byś zapłacił w Polsce, to po czwarte.

MateuszFR, doczytaj na stronie paypala.
MateuszFR
Kontakt:

a jak potraktują paczke ze sklepu z napisem gift?? :D
Las3k_91 Ldz czytałem,ale liczyłem na jakas opinie kogos kto miał z tym stycznosc?
cło małe,ale jak z tym podatkiem,zawsze go dowalają?
MateuszFR
Kontakt:

a jak potraktują paczke ze sklepu z napisem gift?? :D
Las3k_91 Ldz czytałem,ale liczyłem na jakas opinie kogos kto miał z tym stycznosc?
cło małe,ale jak z tym podatkiem,zawsze go dowalają?
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Ta ochrona kupujacych Paypala to lekka sciema wiec nie ufaj tak bardzo ze Ci cokolwiek oddadza. Oddaja tyle, ile sprzedajacy ma aktualnie na koncie - jesli nie ma nic, to ani grosza nie dostaniesz.
Jakos tego zachwytu paypalem nie rozumiem, nie dosc ze strachu wiecej niz robiac zwykly przelew - bo Paypal ma dziwne zlodziejskie tendencje do blokowania TWOICH WLASNYCH pieniedzy i zamykania kont bez wyraznego powodu, to jeszcze wcale bezpieczniejsi nie sa od jakiegokolwiek innego przelewu. Jesli ktos Cie oszuka to tak czy inaczej bedziesz musial walczyc o swoje na policji i w sadach, Paypal palcem nie kiwnie, co najwyzej zablokuje komus konto...
Kupujac moze jest lepiej, bo chyba najczesciej problemy z paypalem maja sprzedajacy, ale tak czy inaczej nie polecam wplacania tam kasy i trzymania jej nawet sekunde dluzej niz to konieczne, bo moze sie to skonczyc spora iloscia straconych nerwow. I oby tylko nerwow...

Co do rzekomej ochrony kupujacych, ponizej punkt z umowy z PayPal:

13.6.4 Co się stanie, jeśli firma PayPal podejmie ostateczną decyzję na moją korzyść?

Po podjęciu ostatecznej decyzji na korzyść Użytkownika firma PayPal podejmie wszelkie dostępne w danej chwili środki z salda konta PayPal sprzedającego. Odzyskanie pełnej kwoty nie jest jednak gwarantowane. Użytkownik może odzyskać pieniądze tylko w takiej kwocie, jaką firma PayPal może podjąć z konta sprzedającego. Wszelkie kwoty podjęte z konta sprzedającego zostaną przelane na konto Użytkownika.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

MateuszFR, sklep nie napisze Ci na paczce gift, o to chodzi. Na ebayu może byś się dogadał, ale ze sklepem nie ma szans.
Płaciłem paypalem z 4x, zawsze spoko. Cło dostałem raz, jak ściągałem 2 nowe widelce ze sklepu w 1 paczce. I tak wyszło taniej niż tu, ale mniejsza. Cło i podatek dowalają naraz - albo oba albo żadne.
Inna sprawa, że jest naprawdę bardzo mała szansa, że sklep Cię wytnie. Nawet w Polsce zdaża się to bardzo rzadko, dużo rzadziej niż na aukcjach.
quake, "Wszelkie kwoty podjęte z konta sprzedającego zostaną przelane na konto Użytkownika." - to nie jest takie nic. A przelewy zagraniczne bywają drogie. I długo idą.
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

Las3k_91 Ldz pisze:Inna sprawa, że jest naprawdę bardzo mała szansa, że sklep Cię wytnie.
ale szansa jest;) mnie ostatnio nawet moje kochane transition zrobiło w ***** na pare baksów...
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Bajery z giftami przechodzily 2 lata temu. Teraz UC praktycznie kazda paczke z poza unii bierze pod weryfikacje i musisz udowodnic wartosc przedmiotu.

Jak Ci przejdzie paczka ze sklepu bez cła to Ci pogratuluje.
quake
moderator
Kontakt:

Las3k_91 Ldz pisze:quake, "Wszelkie kwoty podjęte z konta sprzedającego zostaną przelane na konto Użytkownika." - to nie jest takie nic. A przelewy zagraniczne bywają drogie. I długo idą.
No juz widze jak oszust trzyma kase na koncie na Paypal :lol: . Tak - to jest nic. W dodatku w banku wtedy nie mozesz walczyc o zwrot kasy, bo bank Ci powie ze Paypal juz podjal dzialania, wiec w takim wypadku jestes w ciemnej dupie.

Przelewy zagraniczne wychodzily mi taniej niz Paypal, a patrzac na to jak paypal uwielbia blokowac konta (tak, mialem te problemy) to wole poczekac 3 dni na przelew i miec pewnosc ze swoja wlasna kase dostane, Paypal mi tej pewnosci nie daje...
Oczywiscie to czy wyjdzie taniej czy drozej zalezy od kwoty, ale im wiecej przelewasz tym mniej korzystnie wychodzi PP, jesli kiedykolwiek w ogole wychodzi korzystnie.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Bajery z giftami przechodzily 2 lata temu. Teraz UC praktycznie kazda paczke z poza unii bierze pod weryfikacje i musisz udowodnic wartosc przedmiotu.
Ojciec ostatnio kupował jakiś joystick komputerowy "poprzez" ciotkę z USA, i przeszło... bez CŁA, a niemałe pieniądze zaoszczędził.
http://brooce.pinkbike.com
kaefpe
Kontakt:

Post autor: kaefpe »

groochas jakiś czas temu otwierali każde paczki bo były oznakowane że było otwarcie na cle ale mi ostatnio przeszły bez otwierania więc już jest ok

po za tym troyo'wi otworzyli paczke z ramą i w środku był rachunek a wiadomo ramki zjazdowe tanie nie są i też przeszło bez cła a troy mówił mi że jak on otworzył paczke w domu to pierwsze co mu się rzuciło w oczy to rachunek w paczce :)

ja miałem podobną sytuację z tym że paczka szła z kanady przez usa do polski i w kanadzie wysyłający nakleił list przewozowy z opisem "camera"(aparat) i wartością 1000$ czyli za tyle ile został kupiony, następnie już w usa paczka została przeadresowana na mnie z opisem akcesoria foto i wysłana jako gift

nic by w tym nie było dziwnego gdyby nie to że stary list przewozowy nie został zerwany i był tuż obok nowego, tak więc jak byk było widać wartość 1000$ :D ale UC otworzył paczke pomacał i przeszło a przecież mogli się przyczepić :)

a co do ochrony kupującego to akurat to działa i kasę odzyskuje się w całości a nie jak ktoś tutaj napisał że tylko część, bo sprzedający będzie miał debet na paypalu i będzie musiał zwrócić kasę paypalowi - w przypadku rozstrzygnięcia sprawy na korzyść kupującego paypal zwraca ci kasę, sprzedającemu ściąga z automatu a jak nie ma to robią mu debet i wtedy i tak musi im to spłacić
www.facebook.com/GravityMag
www.GravityMagazine.pl
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Wszystko zalezy od wielkosci/wagi paczki. Kazda paczka o wiekszych rozmiarach jest otwierana. Takie info zreszta dostalem od kobiety w UC w Zabrzu jak odbieralem swoją rame. Joystick moze i przejdzie, widelec w/g mnie nie. Sam zreszta byłem swiadkiem jak praktycznie kazda paczka byla otwierana, rozpakowywana, zawartosc ukladana na podlodze - robiono zdjęcie całej zawartosci i pakowano ponownie. Patologia.
kaefpe
Kontakt:

Post autor: kaefpe »

groochas jak już pisałem rama przeszła i to z rachunkiem mimo otwarcia więc amor też przejdzie tylko trzeba wiedzieć jak to wysłać :)
www.facebook.com/GravityMag
www.GravityMagazine.pl
quake
moderator
Kontakt:

kaefpe pisze:a co do ochrony kupującego to akurat to działa i kasę odzyskuje się w całości a nie jak ktoś tutaj napisał że tylko część, bo sprzedający będzie miał debet na paypalu i będzie musiał zwrócić kasę paypalowi - w przypadku rozstrzygnięcia sprawy na korzyść kupującego paypal zwraca ci kasę, sprzedającemu ściąga z automatu a jak nie ma to robią mu debet i wtedy i tak musi im to spłacić
Podalem dokladny punkt z regulaminu, w ktorym wyraznie jest napisane, ze "odzyskanie pelnej kwoty nie jest gwarantowane".
Jest to punkt skopiowany z umowy na stronie Paypal, a nie cos co sobie wymyslilem...
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

kaefpe pisze:groochas jak już pisałem rama przeszła i to z rachunkiem mimo otwarcia więc amor też przejdzie tylko trzeba wiedzieć jak to wysłać
Ok... JAK? :wink:
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Napisz do sklepu zeby wyslali do Polameru. On ci to wszystko wpakuje w najmniejsza z mozliwych oaczek i pusci jak tam chcesz.

Sam tak robilem i 3 zbroje 2 koszulki i chyba tyle poszlo w jednej wypchanej paczce wysokosci 15cm.
ODPOWIEDZ