michalnz pisze:
Do wszystkich wyników dodajcie 1l bo każdy oszukuje, żeby wypaść lepiej na tle innych. Ja patrze na autocentrum, ale i tak najlepiej sprawdzać samemu.
No na pewno oszukuje dzielac ilosc zatankowanego paliwa przez ilosc przejechanych kilometrow*100. Ach ta matematyka, ciagle mnie oszukuje!
Hmm, rozbieżności w wynikach biorą się ze stylu jazdy i miejsc w których się jeździ, bo miasto miastu nie równe. Ja sprawdzałem pierwszy link ze swoimi osiągami i u mnie się potwierdza.
spz rzeczywiście inteligentny komentarz. Nie umiesz czytać czy nie wiesz że kiażdy mówi że pali 6 jak pali 7? Nie wiesz jaka jest mentalność, zazdrość, że każdemu żal że pali więcej niż drugiemu?
Srednio licze 6,5l jeszcze nigdy nie przekroczylem 10 po miescie, a na trasie zszedlem do 4,6. Jak nie przekraczam 100km/h i pozniej jezdze po miescie to tak z 5,5 spoko.
viva la tdi :P
a wg motostat prowadzonego od 2 lat to srednie wychodzi 6,17
Początkowo nie wierzyłem w dane z tych stronek , a jednak prawda, przy normalnej jeździe i po mieście i po trasie takie jest spalanie, przynajmniej u mnie w aucie.... kurdemol, jeżdże smokiem na rope....
A mi sie nie zgadza...
Mi wychodzi ponad 2x wiecej niz tam podaja (dla jednego auta 25-50/100 przy sredniej na tamtej stronie 15, dla drugiego, ktorym jezdze ostatnio na codzien 15 przy tamtejszej sredniej 6.8 jesli dobrze pamietam)
I ani troche sie z tego powodu zle nie czuje, wrecz przeciwnie...
..pytanie jak masz sprawne auto,jaki styl jazdy i w jakim terenie mieszkasz..bo 100km zrobione w rejonie Szczyrku to nie jest to samo co 100km zrobione na płaskim Mazowszu..jeden ma auto sprawne i wie co to "moment' wie tez jak zmieniać biegi i jak operować gazem...myśli na drodze i sobie radzi z płynnością a drugi ciska prawą stopa i nie wie co się dzieje..
... pytanie tez na jakim paliwie ? czystym czy krajowym
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Schodek otóż i zależności. Nie da się jednoznacznie określić ile pali dane auto. Zawsze będą orientacyjne widełki, na które trzeba brać jakąś poprawkę.
Trzeba też wziąść pod uwage że jak tankujecie w niemczech ich paliwo to z reguły pali mniej bo to paliwo jest poprostu lepsze , poza tym u nas też bardzo dużo zależy od tego na jakiej stacji sie zaleje. Niestety liczba oktanów jest bardzo "płynna"