Witam.
Otóż zastanawia mnie jaka jest różnica w progresji między 2 skrajnymi ustawieniami w w/w ramie (o co mi chodzi --> http://img220.imageshack.us/f/pbpic8621481.jpg/).
Do tej pory jeździłem na max progresji z damperem Fox DHX 5.0 (ok. 120psi, 3/4 skręcona komora z oryginalną głębokością ifp), po przestawieniu na minimalną progresje odczułem tylko różnice w twardości zawieszenia (myśle, że przez zmiane rozkładu przełożenia ramy, bo skok zostaje ten sam). Myśle nad zmianą na minimalną progresje (do zakupienia sprężyna o 50lbs miększa), by obniżyć suport (ok 1-1.5cm), ale ta charakterystyka pracy mi pasuje i nie chce jej za bardzo zmieniać.
Wykresy Linkeage też mi dużo nie mówią (linki poniżej).
Minimalna progresja: http://img507.imageshack.us/f/bhmin.jpg/
Maxymalna progresja: http://img51.imageshack.us/f/bhmax.jpg/
Nałożenie: http://img132.imageshack.us/f/bh12.jpg/
Mógłby ktoś mi odczytać te wykresy lub na własnym doświadczeniu z ramą opisać jaka jest różnica w zawieszeniu?
A może przez zmiane głębokości ifp, przez co zwiększenie progresji przez sam damper, wyrównam zmiane?
Prosze o jakieś sensowne odpowiedzi :)
Big Hit 03-05 ustawienia progresji - duże różnice?
-
- Kontakt:
Na temat wykresów to Ci niczego nie napiszę. . Jeżdżę na Bh 04 – taka sama rama. Nie za bardzo rozumiem o co Ci z tą minimalną i maksymalną progresją dokładnie chodzi. Ja kombinowałem z tymi ustawieniami i twardościami sprężyn. Na podstawie moich doświadczeń to jest tak: górne położenie, które opisujesz jako „minimalna progresja” czyni pracę ramy bardziej progresywną tzn. rama przy ugięciu usztywnia się szybciej, jest bardziej agresywna. Dolne położenie, które opisujesz jako „maksymalna progresja” czyni pracę ramy bardziej liniową – miękka praca w większym zakresie skoku. Zauważyłem jeszcze, że przy tej samej twardości sprężyny przy dolnym mocowaniu dampera sag jest większy niż przy górnym. Jeśli chodzi o wysokość suportu, to te ustawienia nie mają na to wpływu . Wysokość suportu możesz regulować ustawieniem dolnym. A – niżej suport 14,3 cala, kąt główki 66,30 (bardziej dh), C – wyżej suport 15,2 cala, kąt główki 68,20 (bardziej fr). Podsumowując przy górnym ustawieniu używam nieco miększej sprężyny, zawieszenie jest „szybsze”, przy dolnym ustawieniu używam twardszej sprężyny, zawieszenie bardziej „płynie” po wszystkim. To tyle z mojej strony. A tak na marginesie mam pytanie. Czy przy ustawieniu: na dole „A”, na górze dolne położenie mocowania, nie walisz zbiorniczkiem dampera o ramę przy maksymalnym dobiciu? Pzdr
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Nie, możliwość uderzania zbiornikiem jest tylko na "A" i środkowym ustawieniu w ramie.dhzwierzak pisze:A tak na marginesie mam pytanie. Czy przy ustawieniu: na dole „A”, na górze dolne położenie mocowania, nie walisz zbiorniczkiem dampera o ramę przy maksymalnym dobiciu?
U mnie te 3 ustawienia w ramie również delikatnie zmieniają geo.dhzwierzak pisze:Jeśli chodzi o wysokość suportu, to te ustawienia nie mają na to wpływu .
to opisałem.dhzwierzak pisze:Zauważyłem jeszcze, że przy tej samej twardości sprężyny przy dolnym mocowaniu dampera sag jest większy niż przy górnym.
No nic, poczekam na inne odpowiedzi, bo jeśli chodzi o progresje to mamy narazie sprzeczne zdania

Pzdr.
-
- Kontakt:
No tak, używam tej ramy od trzech sezonów, ale nie wziąłem pod uwagę faktu, że ja mam z tyłu wahacz B.E.T.D. i koło 26 cali. To zmienia nieco geo ramy i może zachowanie. U mnie na 100% te trzy górne ustawienia geometrii nie zmieniają. Jeśli chodzi o kwestie tzw. progresji jest tak, jak napisałem. Ja używam dwóch sprężyn 500 i 550 (damper 5 element). Swego czasu robiłem sobie takie próby: na lokalnej miejscówce z rock-gardenem zakładałem raz jedną raz drugą sprężynę i przekładałem damper z górnego na dolne położenie. Przejeżdżałam przez rock-garden jak "worek", zero pracy. Zdecydowanie przy dolnym ustawieniu mniej rzucało, rower pewniej przechodził przez kamienie. Natomiast na dropach przy dolnym ustawieniu częściej dobijałem zawieszenie - szczególnie z miększą sprężyną. Nie jest to tylko moje odczucie. Znam jeszcze innych użytkowników tej ramy i zdanie mają podobne. Pzdr
dhzwierzak też mam 26" na BETD 
Oczka te zmieniają geo. Połóż bike'a bokiem nieruchomo na ziemi, zablokuj tylne koło, by nie mogło sie ruszać jak poluzujesz damper. Następnie odkręć górną śrube dampera i poobracaj nim względem tych 3 otworów. Zauważysz, że nie leżą one idealnie na łuku. Gdy wszystko unieruchomisz jak trzeba, zauważysz że jest ok 3mm przesunięcia na samym damperze (nie będzie pełnego światła otworu), co razy przełożenie ramki da Ci ponad 1cm różnicy na suporcie. Mam nawet zdjęcia, moge potem wstawić, widać różnice.
Ale jeśli piszesz, że zawieszenie tak sie zachowuje, to chyba nie bardzo podoba mi sie to podoba... wygląda na to, że górne oczko daje stopniową progresje odczuwalną na całym skoku, a dolne jest miększe i bardziej liniowe na początku, by dać "kopa" progresji pod koniec. Gra chyba nie warta świeczki, tj obniżenia suportu o ten cm... Dzięki

Oczka te zmieniają geo. Połóż bike'a bokiem nieruchomo na ziemi, zablokuj tylne koło, by nie mogło sie ruszać jak poluzujesz damper. Następnie odkręć górną śrube dampera i poobracaj nim względem tych 3 otworów. Zauważysz, że nie leżą one idealnie na łuku. Gdy wszystko unieruchomisz jak trzeba, zauważysz że jest ok 3mm przesunięcia na samym damperze (nie będzie pełnego światła otworu), co razy przełożenie ramki da Ci ponad 1cm różnicy na suporcie. Mam nawet zdjęcia, moge potem wstawić, widać różnice.
Ale jeśli piszesz, że zawieszenie tak sie zachowuje, to chyba nie bardzo podoba mi sie to podoba... wygląda na to, że górne oczko daje stopniową progresje odczuwalną na całym skoku, a dolne jest miększe i bardziej liniowe na początku, by dać "kopa" progresji pod koniec. Gra chyba nie warta świeczki, tj obniżenia suportu o ten cm... Dzięki

-
- Kontakt:
MUSZEL, z tą zmianą wysokości suportu to mnie zaskoczyłeś. Aż tak dokładnie tego nie sprawdzałem, 3mm mogło mi umknąć. Co do pracy ramy przy tych dwóch skrajnych położeniach, to jestem tego pewien. Nie wiem, czy Ci pomogłem. Szkoda, że nikt się więcej ni wypowiedział. Ostatecznie im więcej opinii, tym lepszy obraz sprawy. Pzdr