Kierownica Double Butted vs Triple Butted, o co chodzi

DH-luka
Kontakt:

Kierownica Double Butted vs Triple Butted, o co chodzi

Post autor: DH-luka »

Szukalem info na ten temat i dostalem kilka sprzecznych informacji.
Jedni mowili ze triple butted to potrojne cieniowanie w celu zaoszczedzenia wagi, double - podwojne. Wiec double powinno buc ciezsze ale wytrzymalsze.

Inni ze triple to kiera wzmocniona w 3 mijescach a double w 2, wiec triple butted wytrzymalsza.

moje pytanie: ktora bedzie mocniejsza i bedzie sie mniej wyginac, double czy triple.

szukam kierownicy dla siebie i mam wybor pomiedzy Funn FatBoy tripple butted i Deity Components Topsoil ale double butted.

Zalezy mi zeby byla mocna i to jest pierwszy argument.waze w pelnym rynsztunku ok 90kg

Obie z tych kier spelniaja pozostale warunki na ktorych mi zalezy - szerokosc i duzy wznios. obie waza nieco ponizej 300g.
no i obie sa dostepne w kolorze bialym bo jak mam wydac ponad 200zeta na kiere to ma byc idelana a wiec i mila dla oka.

juz pytalem o FUNN tutaj i opinie miala dobra, chwilowo nie ma jej na CRC wiec moglbym wziac deity ale nie chce wtopic kasy w slabsza kiere.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Z tego co wiem, to butted oznacza cieniowanie. Przynajmniej takiego określenia używało się zawsze do cieniowanych rur w ramach.
Czy podwójnie będzie mocniejsza od potrójnie, to trudno powiedzieć, bo to zależy jak jest to cieniowanie zrobione.
Bo przecież rury wykonane w technologii fluid czy hydroforming są lżejsze niż "proste" , a potrafią być sztywniejsze, itd.
Myślę, że lepiej będzie poszukać opinii o Deity.

Ale, kiera, która ma 750mm i waży poniżej 300g nie będzie z tych najmocniejszych... ale mogę się mylić... bo jestem lekki kurdupel i jeżdżę na karbonowej kierownicy.
pozdro

frango
diabeł
Kontakt:

Post autor: diabeł »

tak jak pisze frango, triple butted oznacza cieniowanie w trzech miajscach (czyli że ma mniej materiału)

Od siebie mogę polecić Funn Fatboy - jeżdziłem na niej cały sezon i jest mega fajna. Ważę 82 kg bez niczego, więc pewnie coś ok 90 w pełnym rynsztunku. Kiera ma fajne kąty idealną szerokość, jest sztywna oraz w miarę lekka. Deity nie znam, wiec sie nie wypowiadam.
http://www.totalbikes.pl -Profesjonalne Obozy Rowerowe
http://www.urgebike.pl -kaski Urge
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

jezdze na kore torsion 800 a waze oklo 110 i nie ma z nia zadnych problemow
molotov_jg
Kontakt:

Post autor: molotov_jg »

Twardym argumentem jest to ,ze na allegro znajduja sie DEITY DIRTY THIRTY 760mm w dobrej cenie wręcz kozackiej. 8)
ODPOWIEDZ