Manitou Swinger 4-way sprężyna konfiguracja

mitoza-mejoza
Kontakt:

Manitou Swinger 4-way sprężyna konfiguracja

Post autor: mitoza-mejoza »

Witam serdecznie :

Od niedawna jestem posiadaczem wyżej wymienionego modelu damper'a i z checia ożeniłbym go z Rama Haro Extreme x6. Aby to zrobić, wypadałoby dokupić odpowiednią sprężynę . Tutaj pojawia sie pytanie :

- potrzebuje pomocy w doborze zarowno sprezyny w stosunku do wagi rider'a (71-72kg) i jej długości ( damper ma długość montazową 200 mm , skok 50 mm)

Warto pewnei dopisać, że rama służy mi do Freeride'u i Downhill'u i pod tym katem chcialbym skonfigurować damper.

I druga rzecz: po raz pierwszy mam doczynienia z nieco bardziej skomplikowanym amorem i z checia bym uslyszal jak sie go konfiguruje i jaki jest dajmy na to : efekt pompowania amork'a

Pozdrawiam
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Siema.
Tak się składa że posiadam taki sam damper, ta sama długość montażowa. Wg. kalkulatorów różniastych optymalna sprężyna to 350-400 przy wadze ridera ok. 70kg (też tyle ważę :)), ja mam 500kę i nie narzekam, jest mięciutko, damper wybiera jak trzeba. Długość sprężyny to 13,5cm. Komorę SPV pompuję na 70psi, dla mnie tak jest optymalnie, skręcona jest gdzieś tak na 3/4. Tłumienie średnio małe.
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

mitoza-mejoza Fajny nick, przypominasz mi maturę :D

Ja przy 200 damperze też używałem 500, ale zależy od przełożenia ramy, jeśli ma mniej niż 150 skoku to dałbym bardziej 400, a jak więcej to właśnie w stronę 500. Chodzi o to, żebyś nie musiał jej skręcać nakrętką bo zabijasz czułość. Pozdro
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
inq
Kontakt:

Post autor: inq »

ogonie jak oceniacie ten damper ? Jest warty budzetowej ceny ?
mitoza-mejoza
Kontakt:

Post autor: mitoza-mejoza »

michalnz pisze:mitoza-mejoza Fajny nick, przypominasz mi maturę smile
Fakt , matura jak diabli :D Akurat mialem to ost na wykladach z farmy i tak sobie pomyslalem o nicku;)

Wracajac do tematu : rama ma skok 5-6" . Ta dlugosc mnie bardzo intryguje bo generalnie zawsze na HT i jak dostalem dodatkowe cyferki , ktore ni jak nie przypominaja wzorow chemicnzych to glupieje :P

np: mamy sprezynke 500X2.0 tzn ze ona sie na skok 2.0 nadaje czy wlasnie sama sprezyna ma dlugosc 2.0 cale ( ale to by smiesznie krotka sprezyna byla)
Pech chcial ze nie sprawdziłem na starym roco :P

W sumie co do skrecania to myslalem , zeby nawet nie skrecac jej ani troche, przynajmniej na roco 550 wydawalo mnie sie ze skrecona chocby ciut byla tak twarda ze masochista by sie ucieszyl .... :D( wiaodoo luzno nie latala (zeby pozniej nie bylo ze glupoty wypisuje)

I tu wlasnie powrot do dlugosci sprezyny : zobaczcie jak w serii jest krotka ta sprezyna :

Obrazek

Wypadaloby zeby w Swingerze byla dluzsza ale czy np. jakby nie mieli te 13,5 to mozna dluzsza zalozyc czy to juz zle wplywa na jazde ?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

No więc tak - skręcasz tyle, żeby nie latało na boki.
czyli rama ma właśnie na środku przedziału :D no ale jestes cięższy ode mnie więc 450-500 a jakby po pieniądzach to i 550 ogarnie. Te 2" to chodzi o skok tłoka z tego co wiem i tak ja w Vanili 200 miałem sprężynę 2,0"x500 czyli 500lbs/1cal skoku. A że damper ma 2" to i taka sprężyna wchodzi. Można by wsadzić 2,25 a wydaje mi się, że nawet 2,50 bym tam zmieścił.

Ja to miałem właśnie na maturze, a teraz dopiero czekam na 3r chyba bedzie :P
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Ja właśnie nie mam oryginalnej sprężyny Manitou, tylko od Roco, 500x2,25. Wchodzi ok, tak wygląda:

http://img59.imageshack.us/i/parts037.jpg/

Inq, ja jestem ze swojego Swingera zadowolony, ale jeżdżę enduro, więc platforma jest dla mnie bardzo przydatną opcją (podjazdy). Na zjazdach natomiast to słyszałem ze jest mniej czuły od konkurencji (przez platformę właśnie).
ODPOWIEDZ