Miekie zawieszenie w KTM

klaster
Kontakt:

Post autor: klaster »

wczoraj gadalem z serwisantami gdzie kupilem rower, oni dzwonili do firmy nie wiem jedynie czy do fox'a czy do KTM'a i gadali z nimi, podali im moja wage i wyszlo im ze potrzebuje sprezyne 400 (10% sztywniejsze) albo 350 (20% sztywniejsze) i to na 180 damper ale ja im powiedzialem ze mam 210 i 180 tyle ze standardowo ustawione na 210. Mieli dzwonic jeszcze raz i przeliczyc na 210. Wiec czekam co im wyjdzie.
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

Jesli teraz masz 450 i zmienisz na 400 albo 350 to bedziesz mial w efekcie jeszcze bardziej miekkie zawieszenie. Aby utwardzic musisz zmienic na sprezyne o wiekszej "wartosci" czyli np. 500 czy 550.
klaster
Kontakt:

no wlasnie, i to tez powiedzialem im ze na forach pytalem sie i podali mi ze 500 badz 550 ale nie mniejsze, i oni mieli dzwonic, ale narazie cisza. Bedzie cisza az nie wroce do 12.listopada potem beda dzwonic do mnie. tez mi sie to wydalo dziene bo mniejsze liczby zazwyczaj sa na mieksze rzeczy
darex
Kontakt:

Post autor: darex »

Te wartości na sprężynie oznaczone 400,450,500 itd mają jednostkę lbs/inch czyli funty na cal co oznacza po prostu, że należy przyłożyć 400 lbs (ok. 180kg) aby ugiąć sprężynę o 1 cal (25,4 mm) .
[url]http://www.proshox.com[/url]
klaster
Kontakt:

No i niestety wymienili mi na 500 i jest jeszcze bardziej softowy. przedtem gadali z babka a z kobietami wiadomo jak to jest, wiec teraz prosili o faceta który się zna i będą zamawiać twardszy podobno 700'ke ale coś mi nie pasuje, skoro 500 jest lżejsza od 450 to 700 będzie jeszcze lżejsza. No cóż pozostaje mi tylko czekać na następny tydzień bo w tym tygodniu chyba nie dojdzie paczka
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

:|, takie pytanie: jeżeli teraz jest bardziej softowy.. mierzyłeś sag teraz i wcześniej i go porównałeś czy tak na oko? [a właściwie dupe] Może spróbuj podkręcić springa, ale na to już pewnie wpadłeś. Jesteś z tych TG tutaj obok ;p ?
klaster
Kontakt:

saga nie sprawdzalem bo to nie ja zamawiam spring'sy a tam gdzie kupowalem. Oni sami mi powiedzieli zaraz jak kupilem ze jeszcze nie mieli stycznosci z DH czy FR ale wrazie czego postaraja sie zrobić wszystko jak bedzie cos trzeba. I matka natura potrzebowała sztywniejszej sprezyny no i juz z tym maja problemy. Tak jestem z tych obok lecz jak widzisz nie tylko w TG a i zagranica i aktualnie to drugie.

Zobacze co bedzie, reszte chyba bede sam robil bo jak maja byc znowu problemy to ja dziekuje. Co do przedniego amora to chyba jednak zostane przy tym softowym ustawieniu i nie bede wymienial sprezyn bo przy czestrzych zjazdach przyda sie mieksze zawieszenie

update:
dzisiaj bylem kupic detke bo wczoraj uwalilem na dirtowym rowerze i dowiedzialem sie ze przyslali twarda sprezyne ale okazala sie byc za dluga zreszta juz widzialem po 500 ze jest dluzsza od orginalnej. Wiec by nie bylo wiecej problemow poslali caly damper. Cos mi sie zdaje ze Fox nie wie co produkuje i co sprzedaje.
ODPOWIEDZ